Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
nieuws iOS 14

iPhones van journalisten bespioneerd met Pegasus-spyware (update)

Auteur: Ward Edema
0 reacties
iPhone spyware


Lees verder na de advertentie

Uit onderzoek van Amnesty International blijkt dat wereldwijd journalisten via hun iPhone worden bespioneerd met behulp van de zogeheten Pegasus-spyware. Dit kan zelfs als de iPhone is bijgewerkt naar de nieuwste versie van iOS.

Update: Apple heeft de beveiligingsupdates van iOS 14.7 inmiddels toegelicht, en het lijkt er op dat de lekken waar Pegasus gebruik van maakt nog niet gedicht zijn.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Onderzoek naar Pegasus

Het onderzoek naar de Pegasus-spyware is ontstaan uit een samenwerking van mediabedrijven, de non-profit organisatie Forbidden Stories en Amnesty International. Het zogeheten ‘Pegasus Project’  legt bloot hoe overheden en opsporingsdiensten de spyware ongemerkt op iPhones van journalisten kunnen installeren. Alle gegevens van de iPhone zijn hierdoor toegankelijk voor de aanvaller. Ook krijgt de aanvaller toegang tot de camera en microfoon van de iPhone.


kooptip

Verder tonen gevonden sporen van de spyware aan dat er vanuit maar liefst elf landen op deze manier journalisten worden bespioneerd, onder andere vanuit EU-lidstaat Hongarije. Nederland en België zijn niet in de lijst te vinden.

Ander doel

Pegasus is een product van NSO Group, een Israëlisch spionagebedrijf. NSO Group beweert dat klanten Pegasus enkel gebruiken voor onderzoek naar criminelen en terroristische organisaties. Hiervoor is de software oorspronkelijk ontworpen.

Het Pegasus Project levert echter genoeg bewijs om het tegendeel te bewijzen. Er wordt door hen zelfs gezegd dat NSO Group nalatig is geweest bij het tegengaan van misbruik van de software. NSO Group noemt dit ‘valse beschuldigingen’ en ontkent dat Pegasus voor het bespioneren van journalisten wordt gebruikt.

iPhone als spyware-verklikker

Het onderzoek van The Pegasus Project is vooral gericht op het gebruik van Pegasus op iPhones. Dit komt niet omdat iOS minder veilig is dan Android, maar omdat spyware op iOS meer sporen achterlaat. The Pegasus Project gebruikt deze sporen bij een digitaal forensisch onderzoek.

Door het onderzoek wordt duidelijk dat Pegasus gebruikmaakt van meerdere lekken in ingebouwde apps van iOS. Onder meer zitten deze in Berichten, FaceTime en Apple Music. De meest recente aanvallen met Pegasus, op iOS 14.6, kunnen echter niet gekoppeld worden aan een bepaald lek. Mogelijk lost iOS 14.7 al lekken op die de Pegasus-spyware gebruikt.

Amnesty heeft naar aanleiding van het onderzoek de zogeheten ‘Mobile Verification Toolkit’ ontworpen. Hiermee controleer je of Pegasus op je iPhone staat of stond. Je downloadt het appje via GitHub. De toolkit werkt beter in iOS dan op Android, wederom omdat er meer sporen te vinden zijn in iOS.

Bron: Amnesty