Terug naar De EU bemoeit zich met je iPhone (en dat pakt verkeerd uit)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

De EU bemoeit zich met je iPhone (en dat pakt verkeerd uit)

Door Ward Edema8 mei 2023 15:114 min. leestijd5

De EU bepaalt in 2023 meer dan ooit hoe de iPhone eruit gaat zien – en dat pakt op sommige vlakken helaas verkeerd uit.

iPhone EU 2023

iPhone versus EU

Dat Apple regelmatig aanpassingen moet doen voor de regels van allerlei overheden, is niet nieuw. Zo mag muziek op de iPhone in de EU niet luider zijn dan 100 decibel, is het in Japan niet mogelijk om zonder sluitergeluid een foto te maken, en is FaceTime in de Verenigde Arabische Emiraten helemaal niet beschikbaar.

Bereid je Mac voor op macOS Sonoma

Bereid je Mac voor op macOS Sonoma

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS Sonoma.

Maar de EU gaat dit jaar nog een stuk verder. Hierdoor moeten fabrikanten zoals Apple grote aanpassingen doen aan de software en hardware van hun smartphones. En dat kan wel eens negatiever uitpakken dan de EU voorziet.

Digital Markets Act

Laten we beginnen met de software: door de nieuwe Digital Markets Act moet Apple gaan toestaan dat apps buiten de App Store om gedownload mogen worden. Dit staat bekend als ‘sideloading’, en het wordt volgens geruchten al vanaf iOS 17 toegestaan. Zo kun je een alternatieve appwinkel installeren, of een losse app via Safari. Het voordeel is dat je zo niet meer afhankelijk bent van Apple’s regels wat betreft welke apps wel en niet op de iPhone worden toegestaan.

iOS 16 sideloading

Maar er kleeft ook een flink nadeel aan deze regel: apps van buiten de App Store zijn niet gecontroleerd op virussen, en er zijn geen regels voor wat er met je data gebeurt. Dat kan voor veel problemen gaan zorgen bij gebruikers die niet precies weten wat ze doen.

Daar gaat je data

Nu kun je denken: dan installeer je toch gewoon geen apps van buiten de App Store? Maar zo makkelijk is het helaas niet. Een ontwikkelaar kan er namelijk voor kiezen om een app niet meer in de App Store aan te bieden, maar alleen erbuiten. Zo hoeven ze namelijk geen 30% van de inkomsten meer af te staan aan Apple.

Zelfs grote spelers zoals Spotify of Netflix kunnen voor deze tactiek gaan. Met als gevolg dat je er wel aan móét geloven. En dat handige systeem waarbij abonnementen in apps veilig via je Apple ID worden geregeld? Dat kun je in dit geval vergeten. Oftewel: je creditcardgegevens komen los terecht bij allerlei appontwikkelaars, met de vraag of hun systemen wel veilig zijn.

Usb-c verplicht in de EU

Op hardwaregebied wordt usb-c de verplichte universele aansluiting voor smartphones. De meeste fabrikanten gebruiken dit plugje al, maar Apple hield nog altijd vast aan Lightning. Dat gaat dankzij de EU met de iPhone 15 veranderen: die krijgt voor het eerst usb-c. Daardoor laad je hem gewoon op met het kabeltje van je MacBook, koptelefoon, Nintendo Switch of ieder ander usb-c-apparaat.

AirPods usb-c

Dat is een fijne ontwikkeling, maar er kleven ook nadelen aan usb-c. Zo is de poort lastig schoon te maken als er stof in zit, en zijn er veel verschillende standaarden voor usb-c die het kopen van een kabeltje verwarrend maken. Bovendien wordt innovatie – het uitvinden van een betere aansluiting – nu tegengehouden. Dat is met name voor de toekomst problematisch.

Made For iPhone

Wat betreft usb-c stribbelt Apple nu al tegen, maar dan niet om de bovengenoemde redenen. Het bedrijf wil volgens geruchten namelijk het Made for iPhone-programma (MFi) in stand houden. Daarmee worden nu nog alle Lightning-accessoires goedgekeurd door Apple, zodat de koper zeker weet dat ze perfect met je iPhone samenwerken.

Dat klinkt als een dienst voor de gebruiker, maar eigenlijk is het vooral een verdienmodel voor Apple. Want voor ieder goedgekeurd accessoire met Lightning verdient Apple zo’n $ 4. Om deze inkomstenbron niet te verliezen, wil Apple volgens geruchten bepaalde voordelen geven aan usb-c-accessoires met MFi, zoals de ondersteuning voor snelladen of snellere dataoverdracht.

EU verbiedt het (nog niet)

De EU heeft op basis van dit gerucht al een brief naar Apple gestuurd om aan te geven dat dit niet wordt toegestaan. Oftewel: een alledaagse snelle usb-c-lader moet volledig werken met de iPhone, ook als Apple hem niet heeft goedgekeurd. Houdt Apple zich hier niet aan, dan dreigt een verbod.

iPhone 15 pro max formaat

In het derde kwartaal van dit jaar publiceert de EU voor de duidelijkheid een exacte lijst van specificaties waar de usb-c-poort op een smartphone aan moet voldoen. Dat is ruim op tijd voordat de usb-c-wet ingaat: dat gebeurt eind 2024. Daardoor kan Apple overigens nog een jaar doen wat het wil met usb-c op de iPhone 15 – een vreemde situatie dus.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom de iPhone 15, iOS 17 en de nieuwe wetgeving in de EU? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: via MacRumors

 

Bereid je Mac voor op macOS 14

Bereid je Mac voor op macOS 14

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS 14

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

5
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Nico
Lezer
Nico

Forceer ze een webstandaard te gebruiken developers en designers worden gek van apple wat achterloopt en een geheel eigen koets vaart kost een hoop tijd steeds is verspilt ontwikkelings geld.

Dirk
Lezer
Dirk

Wa ne zeveraar zedde gij

Jelle
Lezer
Jelle

klinkt als microsoft

Frank
Lezer
Frank

Er worden belachelijke winsten gemaakt, dus geld om te investeren in nieuwe ontwikkelingen is er toch wel.

T8Y
Lezer
T8Y

Schandalig wat ze in Brussel ons aandoen.
Ik heb de pest aan USB C, maar ik laad altijd draadloos op.