Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 153Maak je huis écht slim met HomeKit 🏠
Cover van

iPhone 15 Pro (Max) reviews: hoe scoort de nieuwe iPhone?

Auteur: Annemiek Lourensen
4 reacties
iPhone 15 Pro Max reviews


Lees verder na de advertentie

De iPhone 15 Pro (Max) komt later deze week pas uit, maar sommige Apple-fans hebben hem al kunnen testen. Zij hebben zelfs al laten weten wat ze van het toestel vinden. Hoe scoort de iPhone 15 Pro (Max) in de reviews?

iPhone 15 Pro (Max) reviews

Apple brengt ieder jaar twee luxe modellen van de iPhone uit. Dit jaar zijn dat de iPhone 15 Pro en zijn grotere broer, de iPhone 15 Pro Max. Ze brengen volop vernieuwingen met zich mee. In theorie klinken die fantastisch, maar hoe zijn ze in de praktijk? De eerste iPhone 15 Pro (Max) reviews laten het weten.

Eindelijk, usb-c!

‘Het is tijd om over de beste nieuwe feature van de iPhone te beginnen: er is eindelijk usb-c’, aldus Jaron Schneider van IGN. ‘Vaarwel, Lightning-aansluiting – ik kan niet geloven dat we deze beperkte, langzame kabel al gebruikten sinds de iPhone 5 zijn debuut 11 jaar geleden maakte.’

Volgens Schneider maakt het niet uit dat Apple de overstap heeft gemaakt vanwege de Europese Unie, want uiteindelijk heb je hetzelfde resultaat. Dat wil zeggen: als je ooit een oplaadkabel of een ander accessoire aan je iPhone wilt koppelen, dan heb je voortaan geen extra verlengstukje meer nodig. De iPhone 15 Pro (Max) maakt het koppelen dus gemakkelijker dan ooit.


kooptip

De meeste reviewers zijn het eens dat usb-c een enorme vooruitgang is, maar dat Apple nog nét een stap verder had kunnen gaan. De usb-c-aansluiting heeft namelijk ondersteuning voor het snelle usb 3. Maar de oplaadkabel die in het doosje zit, ondersteunt alleen het langzamere usb 2.

Allison Johnson van The Verge vat het goed samen: ‘Je krijgt snellere overdrachtssnelheden met een usb 10 Gbps kabel, die ik niet heb omdat er in het doosje alleen een usb 2 kabel zit. Het was erg fijn geweest als een telefoon die € 1200 kost wél zo’n kabel had!’

Actieknop

iPhone 15 Pro met actieknop

Ook nieuw is de actieknop. Deze vind je aan de zijkant van het toestel, en je kunt er allerlei apps en functies mee activeren. Hij vervangt de schakelaar waarmee je de Stille modus kon inschakelen, maar niet iedereen is blij met de nieuwe knop. ‘De Actieknop is een van de beste en meest frustrerende dingen aan de iPhone 15 Pro Max’, zo schrijft Mark Spoonauer van Tom’s Guide.

‘Laat me beginnen met het goede nieuws. In de Instellingen-app kun je kiezen wat er gebeurt wanneer je de actieknop indrukt’. Er zijn heel veel mogelijkheden, zoals het activeren van de camera of de zaklamp. Voor sommige apps kun je zelf specifieke acties selecteren. Voor de Camera-app bijvoorbeeld: je kunt de actieknop zo instellen, dat hij altijd de selfiecamera opent wanneer je erop drukt.

Toch kan Apple nog meer uit de knop halen, aldus Spoonauer: ‘Mijn probleem met de actieknop is dat je maar één functie tegelijk kunt configureren. Dus als je er de camera mee wilt openen, kun je er de Stille modus niet mee activeren.’

Daar sluit Julian Chokkattu van Wired zich bij aan: ‘Het zou fijn zijn geweest als als deze knop meer mogelijkheden had – wat dacht je van twee of drie keer tikken [om zo meer acties uit te voeren]?’ Bovendien is hij kritisch over de placering van de knop. Die zou wat moeilijk te bereiken zijn, zeker op de grotere Pro Max.

Titanium

Nog een hoogtepunt van de iPhone 15 Pro (Max) is de titanium behuizing. ‘Het is de grootste verandering aan de buitenkant van de iPhone in jaren’, aldus Kif Leswing van CNBC. ‘[Titanium] maakt de telefoon lichter. Het voelt beter aan in de hand. Apple’s Pro-smartphones zijn sinds 2019 alsmaar zwaarder geworden, maar deze telefoon draait deze trend terug.’

De iPhone 15 Pro is 9% lichter dan de iPhone 14 Pro, en de iPhone 15 Pro Max is 8% lichter dan de iPhone 14 Pro Max. Volgens Leswing lijkt het verschil nog groter: ‘In de praktijk voelt het als een nog grotere afname. Als ik nu terug naar mijn oude iPhone 14 Pro ga, voelt dat toestel als een baksteen. Het verschil in gewicht is subtiel maar belangrijk voor veel mensen, en het maakt dagelijks gebruik veel fijner’.

Cherlynn Low van Engadget plaatst nog wel een kleine handtekening bij de kleuren. Er zijn namelijk vier kleuren om uit te kiezen: naturel titanium, blauw titanium, wit titanium en zwart titanium. Geen vrolijke kleurtjes dus, mogelijk doordat de titanium behuizing dit lastig maakt.

Low: ‘Ik weet dat veel mensen een hoesje om hun nieuwe telefoons stoppen zodra ze hem hebben. Maar sommige van ons willen wat gevaarlijker leven en willen een mooie kleur zoals die van de gewone iPhone 15 (Plus).’ Maar goed, dat is dus puur een kwestie van smaak.

Batterij

De iPhone 15 Pro (Max) batterij heeft dezelfde specificaties als die van zijn voorganger. Althans, dat beweert Apple. Voor de Pro belooft het bedrijf een batterijduur van 23 uur bij het afspelen van video’s en 75 uur bij het luisteren naar audio. De Pro Max is nog indrukwekkender, met 29 uur bij het afspelen van video’s en wel 95 uur bij het luisteren naar audio. Apple schrijft dat de batterij het hierdoor een hele dag volhoudt.

Hoe lang de batterij daadwerkelijk meegaat, ligt aan hoe je de iPhone gebruikt. Daarom hebben de recensenten de batterij maar eens zelf op de proef gesteld. En dat pakte positief uit!

De iPhone 15 Pro Max ging bij Lance Ulanoff van TechRadar zo’n 28 uur mee op één oplaadbeurt. Bij Raymond Wong van Inverse was het nog indrukwekkender: de Pro hield het een hele dag vol, de Pro Max zelfs anderhalve dag. Wong: ‘Je batterijverbruik is afhankelijk van de apps, widgets, je instellingen van het always-on display, etc. Maar ‘de hele dag’ is een benchmark waar Apple zich prima aan houdt.’

Camera

‘En we hebben het nog niet eens gehad over de 120mm 5x telefoto lens’, aldus Matthew Panzarino van TechCrunch. ‘Dit is in alle opzichten een geweldige prestatie. Het werkt niet alleen, maar het is waarschijnlijk de beste camera die Apple ooit heeft gemaakt.’

Panazarino heeft het hier over een nieuwe zoomlens van de iPhone 15 Pro Max. Met deze lens heeft de iPhone voor het eerst een 5x optische zoom. De lens is exclusief voor de Pro Max – de kleinere iPhone 15 Pro heeft een 3x optische zoom.

Met de 5x optische zoom kan de iPhone 15 Pro Max het prima opnemen tegen zijn concurrenten. Dat schrijft Florence Ion van Gizmodo: ‘In mijn test presteerde de lens van de iPhone 15 Pro Max op hetzelfde niveau als de Galaxy S23 Ultra.’ Hij heeft het hier over de kwaliteit van de lens, niet het zoomniveau. De Ultra heeft namelijk een 10x optische zoom.

iPhone 15 Pro review op iCreate

Ook bij iCreate kunnen we niet wachten om de nieuwe iPhone 15 Pro (Max) te proberen. Onze review komt zo snel mogelijk online, ook die van de gewone iPhone 15 (Plus). Benieuwd naar onze reviews? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en je weet direct wanneer hij online staat. Tot die tijd kun je ook de eerste iPhone 15 (Plus) reviews alvast bekijken.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!