Terug naar iPhone 15 Pro gaat lijken op ‘droom-iPhone’ van Apple
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iPhone 15 Pro gaat lijken op ‘droom-iPhone’ van Apple

Door Koen van Ekeren31 juli 2023 12:223 min. leestijd0

De nieuwe iPhone 15 Pro zou dunnere schermranden hebben dan een smartphone ooit heeft gehad. Daarmee zet Apple met het nieuwe paradepaardje een stap in de richting van zijn droom-iPhone. Dit meldt de betrouwbare Apple-insider Mark Gurman.

iPhone 15 Pro

iPhone 15 Pro: dunnere schermranden

Volgens Gurman van Bloomberg dromen Apple-designers al lang van een iPhone die aan de voorkant echt een en al scherm is – zonder zwarte rand rond het scherm en zonder uitsparingen voor camera’s of sensoren. Met de iPhone 15 Pro (Max) zet Apple dit najaar een stap in de richting van dat doel.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Bij de nieuwe iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max worden de randen rond het scherm verkleind tot 1,5 millimeter. Dat is fors minder dan de 2,2 millimeter bij de iPhone 14 Pro-modellen. Een nieuwe productietechniek genaamd low-injection pressure over-molding (LIPO) maakt dit mogelijk. In het onderstaande concept zie je het verschil in randen bij de iPhone 14 Pro (links) en iPhone 15 Pro (rechts).

iPhone 15 design

LIPO werd al eerder gebruikt in de Apple Watch Series 7 om de schermranden te verkleinen, zodat er meer ruimte is voor het display. Apple is volgens Gurman van plan om de techniek ook bij de iPad toe te passen, dus daar mogen we straks ook dunnere schermranden verwachten.

Het is niet voor het eerst dat we dit gerucht horen. Eerder schreven we al over de recordbrekende schermranden van de iPhone 15 Pro. Dit gerucht kwam van Apple-leaker ‘Ice Universe’. Hij had het over schermranden van 1,55 millimeter. Het gerucht wordt nu dus bevestigd door tech-journalist Gurman van Bloomberg, die bekend staat om zijn goede bronnen binnen Apple. Hierdoor is het zeer aannemelijk dat het gerucht klopt.

Andere vernieuwingen

Naast de dunnere schermranden somt Gurman andere vernieuwingen van de iPhone 15 op:

  • De iPhone 15 Pro-modellen behouden de matglazen achterkant, maar de randen die de zijkant en voorkant verbinden zijn minder scherp dan voorheen.
  • De iPhone 15-serie krijgt een usb-c-aansluiting. Dit maakt een snellere data-overdracht mogelijk.
  • Het camera-systeem aan de achterkant krijgt een grote upgrade, waaronder vernieuwde lenzen en een verbeterde optische zoom voor de iPhone 15 Pro Max.
  • De goedkopere iPhone 15 en iPhone 15 Plus krijgen de A16 Bionic-chip van vorig jaar. De Pro-iPhones gaan over op een chip van 3 nanometer die merkbaar sneller is.

Apple wilde ook de knoppen vervangen door aanraakgevoelige buttons met haptische feedback. Dit zou de iPhone minder kwetsbaar maken, omdat het aantal breekbare componenten vermindert. Deze verbetering is volgens Gurman geannuleerd ‘na een hele reeks technische problemen’.

Uiteindelijk besloot Apple om de standaardknoppen te behouden, maar de schakelaar voor de Stille modus maakt wel plaats voor een actieknop, net zoals op de Apple Watch Ultra. Wat die knop precies doet, kunnen gebruikers straks in iOS regelen. Dit is bijvoorbeeld het activeren van Niet storen, het starten van de camera, of het inschakelen van de zaklamp.

De release van de iPhone 15-serie vindt naar verwachting plaats tijdens een evenement in september. Naast de iPhones kondigt het bedrijf vermoedelijk ook nieuwe Apple Watch-modellen en meer aan. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar