Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids ūüéß
Cover van

iPhone 15 formaten: zo groot worden de nieuwe iPhones

Auteur: Koen van Ekeren
1 reacties
iPhone 15 verschillen


Lees verder na de advertentie

In september kondigt Apple vier nieuwe iPhone 15-modellen aan. Hoe groot worden de toestellen in deze iPhone-serie? Hieronder praten we je bij over de iPhone 15-formaten.

iPhone 15 formaten

De iPhone 15 is nog niet uit, maar dankzij betrouwbare geruchten weten we al wat de formaten worden. Net als bij zijn voorganger komen er twee verschillende iPhone 15 afmetingen.

De iPhone 15 en iPhone 15 Pro krijgen een standaard formaat, met een schermdiagonaal van 6,1-inch. Dat is 15,40 centimeter. Wil je een iPhone met een groter scherm, dan kun je kiezen voor de iPhone 15 Plus of iPhone 15 Pro Max. Zij hebben een schermgrootte van 6,7-inch (16,96 centimeter).

iPhone 15 iPhone 15 Plus iPhone 15 Pro iPhone 15 Pro Max
Schermdiagonaal 6,1-inch 6,7-inch 6,1-inch 6,7-inch
In centimeters: 15,40 cm 16,96 cm 15,40 cm 16,96 cm

In het overzicht hierboven hebben we de iPhone 15 afmetingen voor je op een rij gezet. Onder de inches zie je ook het schermdiagonaal in centimeters. Van links naar rechts zie je de formaten van de iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max.

Welk iPhone 15 formaat moet ik kiezen?


kooptip


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

De iPhone 15 en iPhone 15 Plus zullen vrijwel identiek zijn aan elkaar. Het enige verschil is de grootte, en daarmee ook de batterijduur. Hecht je veel waarde aan een groot scherm, en speel je bijvoorbeeld veel iOS-games of kijk je regelmatig filmpjes? Kies voor de grotere 6,7-inch iPhone 15 Plus. Heb je liever een handzamer toestel, dan kies je voor de 6,1-inch versie.

Tussen de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max zijn hoogstwaarschijnlijk meer verschillen. De Max-versie bezit naar verluidt een verbeterde telelens met periscooptechniek. Hiermee zoom je veel beter in zonder kwaliteitsverlies. Wil je de iPhone met de beste camera, dan kies je dus ook het toestel met het grootste scherm. Verder zijn er waarschijnlijk geen verschillen tussen de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max.

iPhone 15 afmetingen: even groot als de iPhone 14

De iPhone 15 afmetingen zijn dus hetzelfde als die van de iPhone 14 van vorig jaar. Toch ligt de iPhone 15 iets anders in de hand, want volgens geruchten is hij iets dikker dan de voorganger. De iPhone 15 Pro Max zou bijvoorbeeld een dikte hebben van 8,25 millimeter, terwijl dat bij zijn voorganger 7,85 millimeter was.

Geen iPhone 15 mini

Bij de iPhone 12 en iPhone 13 was er ook een mini-variant van 5,4-inch, maar bij de iPhone 14 gooide Apple het over een andere boeg. In plaats van een reguliere iPhone met een kleiner formaat, kwam er juist een grotere: de iPhone 14 Plus. Ook met de iPhone 15 is dat het geval, en dus komt er geen iPhone 15 mini. Een iPhone 15 van 6,1-inch is daardoor het kleinste formaat dat je kunt kiezen.

De 5,4-inch iPhone 13 mini is echter nog steeds te koop, bij onder meer Coolblue en Mediamarkt. Deze iPhone is ideaal voor wie een iPhone wil die eenvoudig met één hand is te bedienen en gemakkelijk in de broekzak past. Hij is nog maar twee jaar oud (Apple lanceerde hem in september 2021), dus het toestel gaat nog jaren mee.

iPhone 15 aankondiging

Het duurt niet lang meer tot de iPhone 15 release. Op dinsdag 12 september vindt een uitgebreid Apple-event plaats waarin alle toestellen worden onthuld, inclusief de formaten. Waarschijnlijk kun je ze die vrijdag nog pre-orderen, en ligt de iPhone 15 een week later in de winkels. Maar Apple heeft vast nog meer voor ons in petto: dit zijn onze verwachtingen voor het Apple-event van september 2023.

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van de laatste ontwikkelingen rondom het event? En van ander Apple-nieuws? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief. Op de avond van het event ontvang je dan ook een overzicht van alle aankondigingen die Apple heeft gedaan!

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!