Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iPhone 14 Pro (Max): de grootste stap in jaren – en dit is waarom

Auteur: Ward Edema
1 reacties
iPhone 14 Pro levertijd


Lees verder na de advertentie

Het is officieel: Apple heeft zojuist de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max aangekondigd tijdens het jaarlijkse september-event, en ze zijn van top tot teen vernieuwd. Dit moet je allemaal weten over de grootste stap voor de iPhone in jaren.

iPhone 14 Pro (Max) officieel aangekondigd

Het design is helemaal nieuw, het scherm heeft een coole nieuwe functie, de camera’s hebben de grootste upgrade in jaren gekregen en ook onder de motorkap is er het nodige veranderd: Apple heeft met de iPhone 14 Pro (Max) flink uitgepakt.

Sterker nog, sinds de iPhone X in 2017 hebben we niet meer zo’n grote stap gezien voor de iPhone. Wij hebben het hele pakket vernieuwingen hieronder voor je op een rij gezet.

1. iPhone 14 Pro ontwerp


kooptip

Het valt direct op: de welbekende inkeping bovenaan het scherm is bij de iPhone 14 Pro verdwenen. In plaats daarvan zijn de selfiecamera en Face ID-sensoren nu verwerkt in twee kleine gaatjes in het scherm. Met een softwaretrucje wordt de ruimte tussen deze gaatjes opgevuld, waardoor het lijkt op één pilvormig cameragat: de ‘Dynamic Island’. Dit neemt een stuk minder ruimte in beslag dan de oude inkeping.

Ook wordt de pilvorm gebruikt in de interface van de iPhone, bijvoorbeeld bij het bellen of als Face ID wordt geactiveerd. Veel meldingen zijn daardoor een stuk minder storend, en veel mooier geïntegreerd. Haters van de inkeping in het scherm – en dat zijn er veel – kunnen dus opgelucht ademhalen.

Dynamic island iPhone

Verder zijn de rondingen van de iPhone 14 Pro weer wat ronder geworden. Dit maakt het design net wat frisser, maar je oude hoesjes kunnen dus wel weer de prullenbak in. Ook de kleuren zijn vernieuwd: de iPhone 14 Pro (Max) is er in zilver, spacezwart, goud en dieppaars.

2. Always-on scherm

We hebben er jaren op moeten wachten, maar de iPhone 14 Pro heeft éíndelijk een always-on scherm. Dit betekent dat het scherm altijd ingeschakeld blijft, ook als je telefoon in de slaapstand staat. Zo kun je de tijd, je notificaties en de lockscreen-widgets van iOS 16 altijd in de gaten houden.

iPhone 14 Always-on

Deze always-on functie zorgt overigens niet voor een kortere accuduur. Dit komt omdat het scherm, net als de Apple Watch, nu kan vertragen tot maar één verversing per seconde. Dit kost erg weinig stroom. Bovendien is het display bij always-on behoorlijk gedimd, met een speciale donkere versie van je achtergrond.

3. 48-megapixel camera

Net als de voorgaande jaren is het zogenaamde camera-eiland aan de achterkant van de iPhone weer iets groter geworden. En dit is niet voor niets: de camera’s zijn flink verbeterd, en dan met name de ‘normale’ 24mm-groothoekcamera.

iPhone 14 Pro camera

De groothoekcamera is van een 12-megapixel sensor naar een veel grotere 48-megapixel sensor gesprongen. Pixels worden gecombineerd, en daardoor kom je ‘ouderwets’ uit op 12-megapixel plaatjes. Doordat de gecombineerde pixels samen een stuk groter zijn, en dus meer licht vangen, krijg je veel betere foto’s bij slecht licht. Je kunt ook foto’s maken in 48 alle megapixels met ProRAW, voor waanzinnig detail bij genoeg licht.

Verder ondersteunt de Filmmodus (filmen met een wazige achtergrond) nu ook 4K bij modellen met 256 GB of meer, en is er een nieuwe Actiemodus voor supersoepele videobeelden die doen denken aan die van moderne GoPro’s.

4. Superscherpe selfies

iPhone 14 Pro selfiecamera

Ook de camera aan de voorzijde heeft de nodige upgrades gekregen. Die heeft nu een groter diafragma, waardoor het een stuk gemakkelijker wordt om een goede (ruisvrije) selfie te maken met weinig licht. Ook krijg je zo op een natuurlijke manier een wazige achtergrond. Daarnaast is de ondersteuning voor autofocus nieuw. Waar de selfiecamera voorheen altijd op dezelfde afstand scherpgesteld was, wordt dit nu automatisch aangepast. Zo sta je dus altijd scherp in beeld.

5. Apple A16-chip

De iPhone 14 Pro heeft wéér een nieuwe en snellere chip gekregen – maar toch is dat dit jaar iets minder vanzelfsprekend dan normaal. De normale iPhone 14 heeft namelijk dezelfde A15-chip gekregen die vorig jaar al in de iPhone 13 Pro zat.

De iPhone 14 Pro krijgt dus wél de upgrade naar de nieuwere A16-chip. Die is zo’n 40% sneller dan de belangrijkste concurrenten, heeft sneller werkgeheugen waardoor je apps en games sneller zullen laden, en hij is weer een stuk energiezuiniger dankzij een nieuw 4nm-procedé. Dit maakt hem weer net wat meer future proof.

6. Satellietverbinding

iPhone 14 satelliet

Er gingen vorig jaar al geruchten over satellietcommunicatie in de iPhone 13, maar die bleken achteraf niet te kloppen. Dit jaar is het wél zover. Door een speciale chip kan de iPhone in noodgevallen communiceren met lage satellieten, zodat je ook een SOS-melding of bericht door kunt geven als je buiten het bereik bent van telefoonmasten, of je locatie door kunt geven in Zoek mijn zonder internetverbinding.

De satellietverbinding is wel echt beperkt tot deze functie: bellen of internetten via de satelliet is niet mogelijk. Ook is de functie eerst alleen beschikbaar in de VS en Canada: Europa volgt later.

iPhone 14 Pro (Max) prijs en release

De iPhone 14 Pro (Max) heeft in de VS nog dezelfde prijs als zijn voorganger. Maar helaas is hij – zoals de meeste Apple-apparaten van dit jaar – veel duurder qua europrijs. Dit zijn de nieuwe prijzen:

  • 6,1-inch iPhone 14 Pro prijs: vanaf € 1329
  • 6,7-inch iPhone 14 Pro Max prijs: vanaf € 1479

De iPhone 14 Pro (Max) pre-order start op vrijdag 9 september om 14:00, en zal dan beschikbaar zijn met 128 GB, 256 GB, 512 GB of 1 TB opslag. Op 16 september is vervolgens de daadwerkelijke iPhone 14 Pro (Max) release. Dan liggen de toestellen in de winkels, en worden ze geleverd bij de eerste bestellers. De iPhone 14 Pro (Max) zal te koop zijn bij Apple, en bij resellers als Bol.com en Coolblue.

Conclusie: de grootste stap in jaren

iPhone 14 Pro

Of je nou naar de voorkant, de achterkant of de binnenkant van de iPhone 14 Pro (Max) kijkt: overal vind je grote vernieuwingen voor het topmodel. Of je nou al jarenlang wacht op het moment om je iPhone te upgraden, of je vorig jaar nog een iPhone 13 hebt aangeschaft: de iPhone 14 Pro (Max) is zo’n grote stap dat het voor bijna iedereen een interessante upgrade is. Mits je bereid bent om je portemonnee flink lichter te maken.