Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

‘iPhone 13 heeft áltijd bereik dankzij satellieten’ (update)

Auteur: Ward Edema
0 reacties
iPhone satelliet


Lees verder na de advertentie

Update 2 september: Volgens een aanvulling van Bloomberg zal de satellietcommunicatie uitsluitend gebruikt worden voor SOS-meldingen en het bellen van nooddiensten in gebieden waar geen mobiel bereik is.


Hoewel de iPhone nog maar net 5G-ondersteuning heeft, lijkt Apple al bezig te zijn met de volgende stap: een iPhone die kan bellen en sms’en via satellieten.

Geen bereik? Nooit meer!

Volgens Apple-analyst Ming-Chi Kuo krijgt de iPhone 13 een zogenaamde ‘LEO-communicatiemodus’. LEO is een vaak voorkomende term uit de ruimtevaart en staat voor ‘low earth orbit’, oftewel een lage baan (350-1400 km) rond de aarde. Talloze communicatiesatellieten zitten in zo’n baan.

Iedere iPhone ontvangt momenteel al signalen van satellieten in de vorm van gps. Dit is een passief systeem: de iPhone stuurt zelf geen signalen naar de satelliet. Dit zou ook niet mogelijk zijn zonder een grote antenne, door de waanzinnige hoogte van deze satellieten (20.000 km).


kooptip

Bij LEO-communicatiesatellieten zou communicatie tussen de iPhone en de satelliet wél mogelijk zijn. Deze techniek wordt al een stuk langer gebruikt voor satelliettelefoons, die vaak worden gebruikt op zee en op andere locaties waar geen zendmasten bereikbaar zijn. Met het toevoegen van deze techniek zou ook de iPhone 13 dus overal ter wereld kunnen bellen en sms’en.

iPhone 13 via satellieten: het mag wat kosten

Satellietcommunicatie op de iPhone 13 zal waarschijnlijk geen gratis functie worden. Het populairste netwerk voor satelliettelefoons, Iridium, kost momenteel zelfs € 70 tot € 140 per maand om te gebruiken. En omdat Apple geen eigen satellieten heeft, zal de iPhone van zo’n bestaand netwerk gebruik moeten maken.

De hoge maandelijke kosten zijn overigens niet heel vreemd: communicatiesatellieten zijn bijzonder duur om te bouwen en lanceren. Ze bieden ook een dusdanig beperkte bandbreedte dat er sprake is van schaarste, wat de prijs niet ten goede komt.

Het zou kunnen dat Apple kiest voor meer beperkte functionaliteit om de kosten te drukken. Bijvoorbeeld door enkel sms’jes toe te laten, of alleen SOS-meldingen door te geven. Garmin heeft dit principe ook toegepast op de Garmin inReach, die je daardoor al vanaf € 15 per maand kan gebruiken.

Waarschijnlijk géén internet via satelliet

Als de iPhone 13 werkelijk LEO-communicatie gaat ondersteunen, zal internetten via satellieten waarschijnlijk géén mogelijkheid zijn. Internet vergt veel meer bandbreedte dan bellen en sms’en, en momenteel biedt alleen het Starlink-netwerk van SpaceX dit. Om hier gebruik van te maken heb je echter een speciale schotel nodig. Een antenne in een iPhone zou dus onvoldoende zijn.

De iPhone 13 wordt waarschijnlijk ergens in de komende twee weken aangekondigd tijdens Apple’s september-evenement. Op de hoogte blijven? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: via 9to5mac, Iridium en Bloomberg