Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van
nieuws iPhone 12 (Pro)

‘iPhone 12 wordt niet duurder, maar mist wel iets belangrijks’

Auteur: Koen van Ekeren
12 reacties
verschijning iPhone 12 uitgesteld


Lees verder na de advertentie

Dit jaar lanceert Apple voor het eerst een iPhone met 5G-ondersteuning. Hierdoor kan de iPhone profiteren van het snelle netwerk, maar het zorgt er ook voor dat de productiekosten de lucht in schieten. Apple wil voorkomen dat de iPhone 12 duurder wordt dan zijn voorganger en heeft een opmerkelijke manier bedacht om de kosten te verlagen.

iPhone 12 zonder oplader

iPhone 12 zonder oplader

De iPhone 12 (Pro) wordt namelijk geleverd zonder een oplader in de doos, zo meldt Apple-analst Ming-Chi Kuo. Ook de EarPods krijg je er niet meer gratis bij. Zijn uitspraken komen overeen met uitspraken van analisten van Barclays. Zij voorspelden vorige week ook al dat de iPhone 12 wordt geleverd zonder oplader en EarPods.

In plaats daarvan komt Apple volgens Kuo met een nieuwe 20W-lader, die je er optioneel bij kunt kopen. Nu verkoopt Apple iPhone-opladers van 5W en 18W, maar daar zou het bedrijf aan het eind van dit jaar mee stoppen. De nieuwe 20W-lader is net als de 18W-versie gebaseerd op usb-c en ondersteunt snelladen.


kooptip


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Het ontbreken van de oplader en EarPods heeft twee redenen. De belangrijkste is de prijs. Door de 5G-modem gaan de productiekosten van de iPhone flink omhoog. Om de nieuwe iPhone 12-modellen te kunnen verkopen tegen een vergelijkbare prijs als de iPhone 11, zijn de oplader en EarPods er straks mogelijk niet bij inbegrepen. Daarnaast zou Apple dit willen doen vanwege de voordelen voor het milieu.

Een iPhone zonder oplader in de doos klinkt gek, maar er valt zeker iets voor te zeggen. De meeste mensen die een iPhone kopen, hebben nog wel ergens een iPhone-oplader rondslingeren. In dat geval is het alleen maar mooi als je de optie hebt om er geen bij te kopen – als de iPhone-prijs daardoor lager uitvalt. Bovendien is het beter voor het milieu.

Prijs

Koop je er straks toch een oplader en kabel bij, dan betaal je daar zo’n € 60 voor. Nu vraagt Apple € 25 voor een usb-c-naar-Lightning-kabel. De 18W-oplader kost € 35 – en dat zal bij de versie van 20 W niet minder zijn.

Wat zou jij vinden van deze beslissing van Apple? Laat het weten in de reacties.