Terug naar Verbod op iPhone 12 vanwege straling: hoe gevaarlijk is het?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Verbod op iPhone 12 vanwege straling: hoe gevaarlijk is het?

Door Koen van Ekeren15 september 2023 09:043 min. leestijd2

In Frankrijk moet Apple stoppen met de verkoop van de iPhone 12. Het toestel zendt volgens de Franse toezichthouder meer straling uit dan volgens de Europese normen is toegestaan. Moeten we ons zorgen maken over de elektromagnetische straling van de iPhone?

iPhone 12 straling

Tests Franse National Frequency Agency

Volgens de Europese wetgeving mag een smartphone niet worden blootgesteld aan een straling van 4,0 watt per kilogram. Uit tests van ANFR – dat in Frankrijk over de regulering van radiofrequenties gaat – blijkt de iPhone 12 deze grens te overschrijden. Draag je dit toestel in je broekzak, dan zou het menselijk lichaam 5,74 Watt straling per gewicht opnemen.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Het Franse ANFR eist dat Apple de verkoop van de iPhone 12 staakt, totdat er een oplossing is voor de te grote straling. Zij geven Apple twee weken om maatregelen te treffen voor de iPhone 12-modellen die al verkocht zijn, anders moet het bedrijf ze terugroepen. Die maatregelen komen , want Apple is van plan om via een software-update de hoeveelheid straling terug te dringen.

‘We zullen een software-update uitrollen voor gebruikers in Frankrijk om tegemoet te komen aan het protocol dat wordt gebruikt door Franse regelgevers. We kijken ernaar uit dat de iPhone 12 beschikbaar blijft in Frankrijk”, zei Apple in een verklaring. Apple benadrukt dat er geen veiligheidsprobleem is, en dat de update alleen wordt uitgegeven om te voldoen aan de normen van de Franse toezichthouder.

Apple spreekt het tegen

Apple liet verder weten de telefoons uit de handel te halen (na de iPhone 15-lancering moest het toestel toch al plaatsmaken), maar het bedrijf stelt dat meerdere onafhankelijke onderzoeken hebben aangetoond dat de iPhone 12 wél aan de norm voldoet.

Toch neem de Nederlandse toezichthouder voor telecom (de RDI) de conclusies van de Franse toezichthouder serieus. Zij laten weten niet te twijfelen aan het laboratoriumonderzoek en gaan in gesprek met Apple. Daarna wordt besloten of de iPhone 12 ook in Nederland uit de handel moet worden gehaald.

Hoe gevaarlijk is de straling?

Als je een iPhone 12 hebt, hoef je je niet meteen zorgen te maken. De Europese norm van 4,0 watt per kilogram warmt je lichaam ongeveer met 0,1 graden op. De vastgestelde 5,47 watt is een kleine overschrijding, en daarmee is de opwarming een fractie hoger dan de 0,1 graad. ‘Pas vanaf 1 graad kunnen gezondheidseffecten ontstaan’, zegt Monique Beerlage van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden tegenover de NOS.

Lezersvragen iCreate 134 M1

Volgens Beerlage is de norm van 4,0 Watt dan ook een grote veiligheidsmarge. Die marge houdt rekening met mensen die gevoelig zijn voor warmte, zoals mensen die ziek zijn. Voor deze groep kan deze overschrijding een reden zijn om extra op te letten. ‘Je kunt de opwarming verminderen door met een oortje te bellen en de telefoon niet tegen je lichaam te houden.’

Verder is het goed om te weten dat de straling die door mobiele telefoons zoals de iPhone wordt uitgezonden, niet-ioniserend is. Dit betekent dat het niet genoeg energie heeft om ionisatie te veroorzaken, een proces dat cellen kan beschadigen en mogelijk kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals kanker. Voor andere effecten van elektromagnetische straling op de gezondheid zijn geen aanwijzingen.

Of ook andere iPhone-modellen de limiet overschrijden, is nog niet bekend. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Lees ook:  Niet alleen de iPhone 12 is een risico voor je pacemaker

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Cindy
Lezer
Cindy

Geld dit voor alle Iphone 12 modellen dus ook de Mini ed?

Ward Edema
Beheerder
Ward Edema

Dag Cindy,

Dit geldt alleen voor de normale iPhone 12, en dus niet de mini, Pro en Pro Max.