Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Verbod op iPhone 12 vanwege straling: hoe gevaarlijk is het?

Auteur: Koen van Ekeren
2 reacties
iPhone 12 straling


Lees verder na de advertentie

In Frankrijk moet Apple stoppen met de verkoop van de iPhone 12. Het toestel zendt volgens de Franse toezichthouder meer straling uit dan volgens de Europese normen is toegestaan. Moeten we ons zorgen maken over de elektromagnetische straling van de iPhone?

Tests Franse National Frequency Agency

Volgens de Europese wetgeving mag een smartphone niet worden blootgesteld aan een straling van 4,0 watt per kilogram. Uit tests van ANFR – dat in Frankrijk over de regulering van radiofrequenties gaat – blijkt de iPhone 12 deze grens te overschrijden. Draag je dit toestel in je broekzak, dan zou het menselijk lichaam 5,74 Watt straling per gewicht opnemen.

Het Franse ANFR eist dat Apple de verkoop van de iPhone 12 staakt, totdat er een oplossing is voor de te grote straling. Zij geven Apple twee weken om maatregelen te treffen voor de iPhone 12-modellen die al verkocht zijn, anders moet het bedrijf ze terugroepen. Die maatregelen komen , want Apple is van plan om via een software-update de hoeveelheid straling terug te dringen.

‘We zullen een software-update uitrollen voor gebruikers in Frankrijk om tegemoet te komen aan het protocol dat wordt gebruikt door Franse regelgevers. We kijken ernaar uit dat de iPhone 12 beschikbaar blijft in Frankrijk”, zei Apple in een verklaring. Apple benadrukt dat er geen veiligheidsprobleem is, en dat de update alleen wordt uitgegeven om te voldoen aan de normen van de Franse toezichthouder.

Apple spreekt het tegen


kooptip

Apple liet verder weten de telefoons uit de handel te halen (na de iPhone 15-lancering moest het toestel toch al plaatsmaken), maar het bedrijf stelt dat meerdere onafhankelijke onderzoeken hebben aangetoond dat de iPhone 12 wél aan de norm voldoet.

Toch neem de Nederlandse toezichthouder voor telecom (de RDI) de conclusies van de Franse toezichthouder serieus. Zij laten weten niet te twijfelen aan het laboratoriumonderzoek en gaan in gesprek met Apple. Daarna wordt besloten of de iPhone 12 ook in Nederland uit de handel moet worden gehaald.

Hoe gevaarlijk is de straling?

Als je een iPhone 12 hebt, hoef je je niet meteen zorgen te maken. De Europese norm van 4,0 watt per kilogram warmt je lichaam ongeveer met 0,1 graden op. De vastgestelde 5,47 watt is een kleine overschrijding, en daarmee is de opwarming een fractie hoger dan de 0,1 graad. ‘Pas vanaf 1 graad kunnen gezondheidseffecten ontstaan’, zegt Monique Beerlage van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden tegenover de NOS.

Lezersvragen iCreate 134 M1

Volgens Beerlage is de norm van 4,0 Watt dan ook een grote veiligheidsmarge. Die marge houdt rekening met mensen die gevoelig zijn voor warmte, zoals mensen die ziek zijn. Voor deze groep kan deze overschrijding een reden zijn om extra op te letten. ‘Je kunt de opwarming verminderen door met een oortje te bellen en de telefoon niet tegen je lichaam te houden.’

Verder is het goed om te weten dat de straling die door mobiele telefoons zoals de iPhone wordt uitgezonden, niet-ioniserend is. Dit betekent dat het niet genoeg energie heeft om ionisatie te veroorzaken, een proces dat cellen kan beschadigen en mogelijk kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals kanker. Voor andere effecten van elektromagnetische straling op de gezondheid zijn geen aanwijzingen.

Of ook andere iPhone-modellen de limiet overschrijden, is nog niet bekend. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Lees ook:  Niet alleen de iPhone 12 is een risico voor je pacemaker