Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van
nieuws iPhone 12 (Pro)

iPhone 12 Pro (Max): nieuw ontwerp, betere camera én 5G!

Auteur: Koen van Ekeren
5 reacties
iPhone 12 Pro Max


Lees verder na de advertentie

Snel, groots en camerageniek: met deze woorden laten de nieuwe iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max zich goed omschrijven. Apple presenteerde de vlaggenschepen zojuist tijdens zijn Special Event in Cupertino. De nieuwe versies zitten boordevol vernieuwingen: zowel aan de binnen- als buitenkant.

Design en formaat

Voor het eerst sinds de iPhone X uit 2017 heeft Apple het ontwerp van zijn nieuwste flagship aangepakt. De toestellen hebben platte, roestvrijstalen zijkanten gekregen, zoals we dat ook al kenden van de iPhone 4 en 5. Hij is in vier kleuren beschikbaar: grafiet, zilver, goud en pacific blue.

De paradepaardjes hebben een groter scherm, zonder dat het formaat er veel groter op is geworden. De Max-versie heeft een oled-display van 6,7 inch en is daarmee de grootste iPhone ooit. Daarvoor was de iPhone 11 Pro Max dat, met een scherm van 6,5 inch. Ook het kleinere Pro-model is met een scherm van 6,1 inch (voorheen 5,8 inch) groter geworden.

Camera iPhone 12 Pro (Max)


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

De 12 Pro heeft weer een cameramodule met drie lenzen: tele, groothoek en ultragroothoek. Opvallend is dat er dit keer een verschil zit in het camerasysteem tussen de Pro en de Pro Max. De Pro Max heeft een camera met een 47 procent grotere sensor, waardoor hij 87 procent beter presteert bij weinig licht. Ook is zoomen bij de Pro Max een beter, met 5x optische zoom in plaats van 4x.

Nieuw is het Apple ProRAW, dat beeldbewerking veel beter maakt. Dit krijgen beide vlaggenschepen. Met ProRAW – dat later dit jaar pas beschikbaar is – heb je meer controle over het gebruik van kleur, detail en dynamisch bereik.

Wat de Pro-toestellen erbij hebben gekregen, is een dieptesensor: LiDAR genoemd. Die is ook aanwezig bij de nieuwste iPad Pro. De dieptesensor maakt betere toepassingen met augmented reality mogelijk. Bovendien gaan foto’s er door een verbeterde portet- en nachtmodus op vooruit.

Naast fotograferen wordt filmen veel beter. Nieuwe camera-functies zijn video-opnames met 10-bits HDR, het opnemen in Dolby Vision HDR en het schieten van 4K-video’s met 60 frames per seconde.

Eerste iPhone met 5G

De iPhone 12 Pro ondersteunt 5G – net zoals de overige iPhones die Apple vanavond presenteerde. Ze hebben in de Verenigde Staten de mmWave-versie gekregen dit is de snelste vorm van 5G. In Nederland krijgen wij die snelste 5G-variant helaas niet.

Dankzij de nieuwe A14 Bionic-processor is Apple’s nieuwe paradepaardje een stuk krachtiger geworden. Hij heeft een 16-core Neural Engine die 11 biljoen bewerkingen per seconde uitvoert. Daarmee is de nieuwe chip volgens Apple goed voor 80 procent snellere prestaties. Ook de batterijduur zou erop vooruitgegaan zijn. Om hoeveel extra batterijduur het gaat, noemt Apple niet.

iPhone 12 Pro prijs

Goed nieuws: ondanks de vernieuwingen en de dure 5G-modem blijven de prijzen voor de Pro-modellen gelijk. Bij de iPhone 12 Pro begint de prijs bij € 1159. Voor zijn grote broer betaal je minimaal € 1259. Dit zijn de iPhone 12 Pro prijzen:

  • iPhone 12 Pro (128 GB): € 1159
  • iPhone 12 Pro (256 GB): € 1279
  • iPhone 12 Pro (512 GB): € 1509
  • iPhone 12 Pro Max (128 GB): € 1259
  • iPhone 12 Pro Max (256 GB): € 1379
  • iPhone 12 Pro Max (512 GB): € 1609

Opvallend is dat de iPhones niet tegelijk in de verkoop gaan. Bij de iPhone 12 Pro start de pre-order aanstaande vrijdag al, op 16 oktober. Je kunt ze bestellen bij Apple, maar ook bij winkels als Coolblue of Bol.com. Een week later heb je de nieuwe iPhone dan in huis. De iPhone 12 Pro Max kun je pas op 6 november bestellen, op 13 november krijg je hem.

Dit vinden wij

De iPhone 12 Pro (Max) is een plaatje; we zijn weg van het nieuwe ontwerp met platte zijkanten. De camera vonden we bij de vorige generatie al Pro, maar Apple lijkt erin te zijn geslaagd om die nóg meer next-level te maken. Mooi is dat de prijs ondanks de verbeteringen gelijk is gebleven. Voor volgend jaar hopen we wel dat er iets gebeurt met die notch. En een iPhone met Face ID én Touch ID zou al helemaal fantastisch zijn.