Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van
nieuws iPhone 12 (Pro)

iPhone 12 ondersteunt in Nederland géén mmWave 5G

Auteur: Koen van Ekeren
1 reacties
iPhone 12 geen mmWave 5G


Lees verder na de advertentie

De nieuwe iPhone 12 (mini) en iPhone 12 Pro (Max) hebben allemaal 5G. Maar het supersnelle mmWave – de snelste vorm van 5G – is beperkt tot slechts één land: de Verenigde Staten. In Nederland en België is de mmWave 5G-ondersteuning er dus niet.

iPhone 12 geen mmWave 5G

iPhone 12 zonder mmWave 5G

De nieuwe iPhones hebben volgens Apple meer 5G-banden dan in welke andere smartphone dan ook. Dit moet zorgen voor een erg goede 5G-dekking. Toch moeten we het hier doen met een soort 5G lite.

De versie met millimeter wave (mmWave) – die gigantisch hoge download- en uploadsnelheden mogelijk maakt – is er namelijk alleen bij de Amerikaanse iPhone 12 en iPhone 12 Pro. De versie die we hier krijgen kan alleen verbinding maken met lagere 5G-frequenties: Sub-6 GHz.


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Dat betekent dat internetten met de 5G iPhone sneller wordt, maar niet revolutionair veel sneller. Sub-6 GHz is namelijk een stuk langzamer dan mmWave. Wel is het bereik van Sub-6 GHz veel groter en stabieler.

Is het erg?

Als de iPhone 12 mmWave-ondersteuning had, dan had je daar niet meteen iets aan. Het mobiele netwerk in Nederland werkt nog alleen met 6 GHz of lager. In 2022 worden de extreem hoge frequenties geveild die nodig zijn voor mmWave 5G, waaronder de 26 GHz-band. Pas vanaf dit moment wordt 5G supersnel.

Toch is het jammer dat mmWave ontbreekt. Nu heb je er misschien nog niets aan, maar over een paar jaar baal je als je iPhone de snelheden niet ondersteunt. Dat Apple ervoor heeft gekozen om de mmWave-versie alleen in de VS beschikbaar te stellen, heeft waarschijnlijk te maken met productieproblemen. Hierdoor werden te weinig antennes met mmWave geproduceerd en heeft Apple keuzes moeten maken.

Je kunt overigens aan de buitenkant zien of de iPhone 12 mmWave heeft. Bij de Amerikaanse modellen bevindt zich aan de rechterkant een uitsparing. Dit is de mmWave-antenne. In Nederland wordt deze versie dus niet verkocht.

Smart Data

Wat de Nederlandse 5G-iPhone wel krijgt, is de Smart Data-modus. Hierbij gebruikt de iPhone 12 alleen 5G als dat echt nodig is. De functie is ontworpen om de batterij te sparen, want 5G vraagt veel van de accu.

Meestal zal de iPhone 4G gebruiken – bijvoorbeeld bij apps die zich op de achtergrond verversen. Maar wanneer je een app opent die relatief veel dataverkeer vereist (zoals Netflix of een game) stapt de iPhone over naar de hoge snelheden van 5G.