Terug naar iPhone 12 ondersteunt in Nederland géén mmWave 5G
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iPhone 12 ondersteunt in Nederland géén mmWave 5G

Door Koen van Ekeren14 oktober 2020 12:052 min. leestijd1

De nieuwe iPhone 12 (mini) en iPhone 12 Pro (Max) hebben allemaal 5G. Maar het supersnelle mmWave – de snelste vorm van 5G – is beperkt tot slechts één land: de Verenigde Staten. In Nederland en België is de mmWave 5G-ondersteuning er dus niet.

iPhone 12 geen mmWave 5G

iPhone 12 zonder mmWave 5G

De nieuwe iPhones hebben volgens Apple meer 5G-banden dan in welke andere smartphone dan ook. Dit moet zorgen voor een erg goede 5G-dekking. Toch moeten we het hier doen met een soort 5G lite.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

De versie met millimeter wave (mmWave) – die gigantisch hoge download- en uploadsnelheden mogelijk maakt – is er namelijk alleen bij de Amerikaanse iPhone 12 en iPhone 12 Pro. De versie die we hier krijgen kan alleen verbinding maken met lagere 5G-frequenties: Sub-6 GHz.

Dat betekent dat internetten met de 5G iPhone sneller wordt, maar niet revolutionair veel sneller. Sub-6 GHz is namelijk een stuk langzamer dan mmWave. Wel is het bereik van Sub-6 GHz veel groter en stabieler.

Is het erg?

Als de iPhone 12 mmWave-ondersteuning had, dan had je daar niet meteen iets aan. Het mobiele netwerk in Nederland werkt nog alleen met 6 GHz of lager. In 2022 worden de extreem hoge frequenties geveild die nodig zijn voor mmWave 5G, waaronder de 26 GHz-band. Pas vanaf dit moment wordt 5G supersnel.

Toch is het jammer dat mmWave ontbreekt. Nu heb je er misschien nog niets aan, maar over een paar jaar baal je als je iPhone de snelheden niet ondersteunt. Dat Apple ervoor heeft gekozen om de mmWave-versie alleen in de VS beschikbaar te stellen, heeft waarschijnlijk te maken met productieproblemen. Hierdoor werden te weinig antennes met mmWave geproduceerd en heeft Apple keuzes moeten maken.

Je kunt overigens aan de buitenkant zien of de iPhone 12 mmWave heeft. Bij de Amerikaanse modellen bevindt zich aan de rechterkant een uitsparing. Dit is de mmWave-antenne. In Nederland wordt deze versie dus niet verkocht.

Smart Data

Wat de Nederlandse 5G-iPhone wel krijgt, is de Smart Data-modus. Hierbij gebruikt de iPhone 12 alleen 5G als dat echt nodig is. De functie is ontworpen om de batterij te sparen, want 5G vraagt veel van de accu.

Meestal zal de iPhone 4G gebruiken – bijvoorbeeld bij apps die zich op de achtergrond verversen. Maar wanneer je een app opent die relatief veel dataverkeer vereist (zoals Netflix of een game) stapt de iPhone over naar de hoge snelheden van 5G.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
George
Lezer
George

Het is wel ontzettend jammer dat je hetzelfde bedrag neertelt voor een iPhone die mWave niet ondersteund. Maar goed, mijn iPhone XR doet het nog prima en gemiddeld gaan de telefoons 5 jaar mee, kan ik alvast sparen voor de iPhone 15 of 16 🙂