Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

iPhone 12: de beste iPhone voor de meeste mensen

Auteur: Sven Lamers
4 reacties
welke iPhone past bij jou


Lees verder na de advertentie

In 2020 is alles anders? Klopt grotendeels, maar een ding is zeker. In het najaar komt er een nieuwe iPhone. En die heeft Apple zonet gepresenteerd. De opvolger van de iPhone 11 van afgelopen jaar is … de iPhone 12. Geen grote verrassing dus. Wat wel verrassend is, is dat er nu twee versies zijn van deze ‘gewone’ iPhone: een grote en een kleine. De grote versie heeft net als zijn directe voorganger een 6,1-inch scherm zonder randen, de kleine een randloos 5,4-inch scherm. Hiermee is laatstgenoemde de kleinste iPhone sinds de eerste iPhone SE uit 2016. Meer over dit toestel lees je in ons iPhone 12 mini-artikel. Hier lees je alles over de gewone iPhone 12. Maar bijna alles wat voor de iPhone 12 geldt, geldt ook voor de mini.

Zo ziet die eruit

Op het eerste gezicht lijkt de iPhone 12 nog best op zijn voorganger. De voorkant is zelfs bijna identiek, met het randloze scherm met afgeronde hoeken. De randen zijn echter nog dunner, waardoor het hele apparaat iets kleiner kon worden Ook de notch is  lichtjes gekrompen.  Maar de zij- en achterkant zijn toch behoorlijk anders. Hier lijkt de iPhone 12 nu enorm op de iPad Pro en de iPad Air 2020 met zijn platte zijkanten. Deze zijn gemaakt van aluminium, en niet van roestvrijstaal zoals bij de Pro-modellen. Waar we ook blij van worden, zijn de nieuwe kleuren. De iPhone 12 is beschikbaar in rood, wit, lichtgroen, donkerblauw en zwart.

Dat zit erin

De processor van de iPhone 12 is de razendsnelle A14 Bionic-chip. Die kennen we al van de iPad Air 2020, die afgelopen maand werd aangekondigd. Het zal geen verrassing meer zijn, maar Apple laat wederom zijn spierballen zien als het gaat om het maken van een supersnelle en energiezuinige chip. Ook onderdeel van de A14 is een grafische chip met vier kernen die 50 procent sneller is dan elke andere grafische chip in een smartphone


kooptip

Standaard heeft de iPhone 12 64 GB opslag, maar dit kun je uitbreiden naar 256 GB. Ook nieuw is het verbeterde scherm. Maakte Apple voor de ‘standaard’ iPhone de afgelopen jaren nog gebruik van een lcd-scherm, wordt er nu ook een oled-scherm gebruikt. Super Retina XDR noemt Apple het. Dat is energiezuiniger én heeft betere zwartwaardes. Het glas van het display wordt beschermd door een nieuwe techniek, genaamd Ceramic Shield. Door deze extra laag wordt het scherm steviger dan ooit. Het heeft een 4x keer hogere kans om een val zonder baarst in het glas te overleven.

De camera

De iPhone had – volgens ons in ieder geval – al de beste camera in een smartphone. Als je Apple mag geloven, dan zijn de twee cameralenzen dit jaar weer ietsjes beter geworden. De tele-fotolens heeft nu een diafragma van f/1,6, waardoor de camera meer licht kan vangen en betere opnames maakt onder slechte lichtomstandigheden. Daarnaast maakt de beeldprocessor van de camera nog betere ‘computational photography’ mogelijk. Hiermee worden je foto’s rechtstreeks na het maken al geoptimaliseerd.

De Nachtmodus van de camera krijgt ook een grote update. Voor de camera aan de achterkant wordt die verbeterd, hij is helemaal nieuw voor de frontcamera. Ook kun voortaan (timelapse-)films maken met geactiveerde nachtmodus.

Gemaakt voor 5G

4G is snel? Wacht tot je 5G hebt. De iPhone 12 is gemaakt met deze nieuwe netwerktechniek in de achterhoofd. De antennes zijn speciaal voor de iPhone ontworpen. iOS werd specifiek aangepast om goed gebruik te kunnen maken van de snelheid van 5G. En zelfs aan de batterijduur heeft Apple gedacht: als het slimmer is om terug te schakelen op 4G om energie te besparen, dan doet je iPhone dat automatisch.

De iPhone 12 is in theorie al geschikt voor de snelste vorm van 5G (het zogeheten mmWave), maar de Nederlandse en Belgische zendmasten zijn dat nog niet. Hoogstwaarschijnlijk geeft de lancering van de iPhone mét 5G de providers wel een zetje in de rug om het snelste 5G-netwerk hier sneller af te hebben. Maar vooralsnog genieten we met de iPhone 12 al wel van snellere 5G-verbindingen dan met 4G.

Verbeterd opladen met MagSafe

Ken je nog MagSafe? Zo heette vroeger de oplaad-aansluiting van de MacBooks. De oplaadkabel bleef dankzij een magneet in de aansluiting zitten, waardoor er dus nooit een ongeluk kon gebeuren wanneer je over een kabel struikelt. Een soortgelijke techniek komt nu naar de iPhone. Draadloze opladers kunnen nu automatisch vastklikken op een magneet die in de achterkant van de iPhone zit. Ook maakt deze magneet verbeterde hoesjes voor de iPhone mogelijk. Dit gaat voor een stortvloed aan coole nieuwe accessoires voor de iPhone zorgen, denken we.

De iPhone 12 samengevat

  • 6,1-inch Super Retina XDR oled-scherm
  • A14 Bionic-chip
  • Vernieuwd design met platte zijkanten
  • Dubbele camera
  • Ondersteuning voor 5G
  • Verkrijgbaar in zwart, wit, rood, blauw en groen
  • MagSafe-oplader

Prijs en beschikbaarheid

De iPhone 12 is vanaf vrijdag te bestellen en je krijgt hem een week erop al in huis. De prijs begint bij 909 euro. Op de iPhone 12 mini moet je nog wat langer wachten. Die kun je pas vanaf 6 november pre-orderen, de release is op 13 november. Hij gaat vanaf 809 euro over de toonbank. Je kunt ze bestellen bij Apple, maar ook bij winkels als Coolblue of Bol.com.

Dat vinden wij ervan

We zijn heel blij met deze update voor de iPhone. Apple’s nieuwe designtaal vonden we op de iPad Pro al bijzonder geslaagd, maar op de iPhone 12 vinden we het zelfs nog mooier. Aan de binnenkant zorgen de nieuwe A14-processor, de ondersteuning voor 5G en de verbeterde camera voor de nodige vernieuwingen. En met de nieuwe MagSafe-techniek heeft de iPhone zelfs nog een vernuftige nieuwe feature. Alleen de prijs blijft een lastig onderwerp. Want dit jaar is de ‘gewone’ iPhone strikt genomen weer iets duurder geworden. De iPhone 12 mini heeft nu dezelfde prijs als de iPhone 11 van afgelopen jaar. De iPhone 12 is duurder.