Terug naar iPadOS moet óók widgets krijgen (dit concept bewijst het)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iPadOS moet óók widgets krijgen (dit concept bewijst het)

Door Laura Grootaarts22 juli 2020 12:382 min. leestijd0

Dit najaar verschijnen iOS 14 voor de iPhone en iPadOS 14 voor de iPad. iPadOS heeft grotendeels dezelfde nieuwe functies als iOS – maar de nieuwe widgets en Appbibliotheek ontbreken. Heel teleurstellend, want laten dat nu nét de opvallendste vernieuwingen zijn. Ontwerper Parker Ortolani toont in een goed doordacht concept hoe Apple het in iPadOS 15 beter zou kunnen doen.

Widgets en Appbibliotheek

De ingrijpendste veranderingen van iOS 14 zijn te zien op het thuisscherm van je iPhone. Zo kun je voortaan widgets gebruiken met daarin bijvoorbeeld het weerbericht, een overzicht van je afspraken of de status van je batterij. Je zet ze precies op de plek waar jij ze hebben wilt, tussen al je apps in. In iPadOS vind je de nieuw vormgegeven widgets ook, maar zijn ze veel minder flexibel: je moet ze op een afgebakend deel van het scherm plaatsen.

En dan is er ook nog de Appbibliotheek. Hierin worden je apps automatisch ondergebracht in logische categorieën, zodat je ze altijd heel gemakkelijk terugvindt. Maar helaas: op de iPad ontbreekt deze handige nieuwe functie. Ortolani laat in zijn concept zien hoe widgets en de appbibliotheek ook op de iPad zouden kunnen werken.

1. Thuisscherm met widgets

Thuisscherm met widgets

Het nieuwe thuisscherm kun je net zoals op de iPhone helemaal inrichten zoals jij wilt. Je kunt widgets in verschillende formaten overal plaatsen en ook lege ruimtes toevoegen.

2. Widgets toevoegen

Widget lade

Op de iPhone werkt het toevoegen van widgets nog niet heel erg intuïtief. In dit concept is het veel gemakkelijker: veeg over het scherm om een lade met widgets te tonen. Van hieruit sleep je ze eenvoudig naar de juiste plek.

3. Appbibliotheek

App bibliotheek

De Appbibliotheek zou een welkome aanvulling zijn op iPadOS. Want ook op de iPad verzamel je in de loop der tijd tientallen tot honderden apps. Je haalt de Appbibliotheek tevoorschijn via een pictogram helemaal links in het Dock.

4. Extraatje: Pro Menu

Pro menu ipad

Het laatste onderdeel van het concept is het Pro Menu. Dit haal je tevoorschijn door in de linker bovenhoek naar beneden te vegen of met een tik op het klokje. Check hier snel je notificaties, open direct de app Instellingen of herstart je iPad.

iPadOS 14 release

iPadOS 14, het nieuwe besturingssysteem voor de iPad, is een maand geleden aangekondigd door Apple. Inmiddels wordt de software druk getest. Dit najaar kun je het gratis op jouw iPad zetten.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iPadOS 14
Bekijk dit dossier

Praat mee!

avatar