Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iPadOS 14: deze geniale functies maken je iPad nóg beter

Auteur: Sven Lamers
3 reacties
iPadOS 14 widgets


Lees verder na de advertentie

Apple heeft zonet iPadOS 14 gepresenteerd. Sinds afgelopen jaar zijn iPadOS voor de iPad en iOS op de iPhone twee gescheiden besturingssystemen, dit jaar wordt het verschil alleen maar groter. Natuurlijk krijgt iPadOS alle nieuwe functies van iOS 14, zoals de App Library, Widgets en App Clips, maar daarnaast zijn er een hoop nieuwe functies die alleen beschikbaar zijn op de iPad. Hier zetten we ze op een rij en vertellen wat we ervan vinden.

Nieuw design voor apps

In iPadOS 14 krijgen veel apps een nieuw design met een zijbalk. Op die manier kun je in Foto’s sneller naar albums switchen of in Muziek direct naar een afspeellijst gaan. Het doet ons denken aan apps op de Mac die ook altijd een zijbalk – daar heet-ie navigatiekolom – hebben. Hierdoor maken alle apps veel beter gebruik van het grotere iPad-scherm dan nu.

Ook het design van binnenkomende telefoongesprekken op de iPad (via Telefoon op je iPhone of via Skype bijvoorbeeld) is veranderd. De melding neemt niet meer het hele scherm in beslag, maar wordt gewoon een strook boven in het scherm. Hierdoor lijkt het meer op een gewone notificatie. Dit gaat Apple overigens ook in iOS introduceren.

Ten slotte neemt Siri ook niet meer het hele scherm in beslag, maar staat je gewoon rechtsonder in het scherm te woord als je hem oproept.


kooptip

Zoeken à la Spotlight

Ook nieuw is de interface om te zoeken. Hiervoor heeft Apple heel goed naar de Mac gekeken. Wanneer je het zoekscherm oproept, verschijnt een venstertje midden op het scherm – net als met Spotlight op de Mac. Voer hier je zoekopdracht in en de resultaten verschijnen in het venstertje. Dit werkt voor meer dan alleen openen van apps, bijvoorbeeld ook contactpersonen of websites. Kortom, dit is de volledige Spotlight van macOS, nu ook op de iPad. Cool!

Handschriftherkenning met Scribble en Apple Pencil

De coolste nieuwe functie van iPadOS 14 heet Scribble. Scribble is gemaakt voor de Apple Pencil en bestaat uit een aantal verbeteringen die het bedienen van je iPad met de Pencil beter maken. Het belangrijkste is een automatische handschriftherkenning. Schrijf gewoon in tekstvelden op de iPad of in notities en iPadOS herkent wat je hebt geschreven. Op die manier kun je een website gewoon boven in het adresveld van Safari schrijven of je handgeschreven notities doorzoekbaar maken. Bij je notities en annotaties zorgt Scribble daarnaast voor een automatische herkenning van vormen. Teken je een cirkel, dan maakt iPadOS er automatisch een perfecte cirkel van.

Conclusie

Met de veranderingen in iPadOS 14 maakt de iPad wederom grote stappen om je Mac te vervangen, of in ieder geval om een uitstekend alternatief te zijn. De nieuwe functies van iOS 14 maken het beginscherm van iPadOS eindelijk superflexibel om in te richten, het nieuwe design van apps is veel beter geschikt voor het grotere scherm en de handschriftherkenning Scribble maakt de iPad nog futuristischer om te gebruiken. Laten we hopen dat dit ook inderdaad zo goed werkt zoals Apple het in zijn presentatie heeft laten zien.