Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iOS 14 aangekondigd: dit zijn alle vernieuwingen!

Auteur: Laura Grootaarts
3 reacties
ios 14


Lees verder na de advertentie

Apple heeft zojuist tijdens de WWDC-keynote iOS 14 aangekondigd. Het nieuwe besturingssysteem brengt diverse nieuwe functies naar je iPhone – voor de iPad is er iPadOS 14. Wat er nieuw is? Lees vooral verder!

Thuisscherm

Het thuisscherm ziet er al jaren hetzelfde uit, maar dat gaat nu veranderen. Ben je ook het overzicht op je thuisscherm weleens kwijt omdat je inmiddels honderden apps hebt? Door de App Library worden je apps op een veel betere manier geordend. Apps die je nauwelijks gebruikt, worden zelfs opgeborgen. En de app die je het vaakst gebruikt, komen prominenter in beeld.

Widgets

Widgets

Widgets: ze ondergaan in iOS 14 een complete makeover. Ze zijn er voortaan in verschillende formaten en bieden veel meer info dan voorheen. En je kunt ze voortaan ook tussen je apps kwijt in plaats van op een los scherm – Apple heeft overduidelijk naar Android gekeken. Daarnaast kun je de widgets ‘stapelen’ en erdoorheen bladeren. De inhoud van de stapeltjes verandert gedurende dag zodat je altijd de juiste info paraat hebt

Picture in Picture


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Dit kennen we al van vrijwel alle andere Apple-apparaten. Bekijk een video terwijl je ondertussen in een andere app bezig bent.

Siri en Translate

Siri

Siri is weer een stukje slimmer geworden en wordt nu intuïtiever in gebruik: de spraakassistent ziet er voortaan heel anders uit. Nieuw is dat je spraakberichten kunt laten versturen door Siri. Siri in combinatie met de nieuwe app Translate is de ideale vertaalmachine, met slim vertalen tussen elf talen. Helaas: nog geen Nederlands.

Berichten

Berichten

Heb je veel conversaties en raak je belangrijke gesprekken weleens kwijt? Voortaan kunnen ze je pinnen, zoals je ook al kent van Notities en WhatsApp. Er zijn nieuwe memoji’s om de conversaties mee op te fleuren. Heel fijn is dat je voortaan kunt reageren op een specifiek berichtje door het te citeren. En je kunt in een groep iemand ‘mentionen’. Er is goed naar WhatsApp gekeken.

Kaarten

Nieuwe plekken ontdekken? Apple’s navigatie-app heeft Guides die als reisgids dienen. Nieuws dat Nederlanders als muziek in de oren klinkt: je kunt routes voor fietsen uitstippelen. Maar juich niet te vroeg: in Nederland werkt dit nog niet. Maar dit is vast iets voor de toekomst.

CarKey

CarKey

Laat je autosleutel maar thuis, want je auto starten kan voortaan ook met je iPhone. Zo’n sleutel is gemakkelijker te delen en je kunt verschillende profielen instellen. Het werkt aanvankelijk alleen op de BMW 5 Serie 2021, maar Apple wil het snel uitbreiden naar andere auto’s.

App Clips

App Clips

Met App Clips kun je apps uitproberen zonder ze te downloaden. Je kunt de functionaliteit van een app gebruiken, zonder een complete app. In feite is het een klein stukje van een app. Zo kun je je parkeergeld betalen, zonder een complete parkeer-app te downloaden. En bedrijven hoeven ook geen complete apps meer te maken. Je downloadt ze bijvoorbeeld door middel van QR-Codes of NFC-chip.

Wanneer kun je iOS 14 downloaden?

iOS 14 is straks gratis te downloaden voor alle iPhones met iOS 14 ondersteuning. Nog wel even geduld want dat is waarschijnlijk pas dit najaar, wanneer ook de nieuwe iPhone 12 in de winkels ligt. Kun je zolang niet wachten? Geen probleem. De hele zomer wordt iOS 14 getest. Eerst door mensen met een speciaal ontwikkelaarsaccount – waarschijnlijk na vandaag al. Maar later kan iedereen die erin geïnteresseerd is, de software gratis uitproberen middels de publieke bèta. Wanneer het zover is, lees je dat op onze website.

Conclusie

iOS 14 maakt je iPhone wederom fijner en handiger in gebruik, met een heel scala aan fijne nieuwe functies. Apple heeft het wiel bepaald niet opnieuw uitgevonden: voor sommige nieuwe functies is er overduidelijk gekeken naar Android (de widgets) of WhatsApp (de vernieuwingen in Berichten). Van sommige functies vinden we het jammer dat ze niet direct in Nederland beschikbaar zijn. Zeg nu zelf: ons kikkerlandje is het land bij uitstek om fietsnavigatie op uit te proberen.

Alle highlights van de keynote

Wil je alles weten over iOS 14 en ben je geïnteresseerd in de overige highlights van de keynote? Sluit dan nu een abonnement af: het eerstvolgende nummer staat in het teken van de WWDC-keynote! Maak gebruik van onze speciale keynote-actie met als extra cadeautje een exclusieve voorpublicatie van het WWDC-artikel. Deze actie is afgelopen.