EU eist dat iPhone drastisch verandert: dit moet Apple aanpassen

De Europese Unie dwingt Apple, in lijn met de Digital Markets Act, om de compatibiliteit van iPhones met apparaten van andere fabrikanten te verbeteren.
Lees verder onder de advertentie
EU-commissie verplicht Apple
Als het gaat om het inperken van de machtspositie van grote techbedrijven, kunnen we altijd op de Europese Unie vertrouwen. Ook nu weer: de EU scherpt de regulering van Apple en zijn ecosysteem verder aan. Het dwingt Apple om de koppelingen met andere apparaten – ook wel interoperabiliteit genoemd – te verbeteren. Dit biedt hardware- en softwareontwikkelaars meer mogelijkheden om hun producten met iOS en iPadOS te laten werken. Voor iPhone-gebruikers in Europa betekent dit uiteindelijk een bredere keuze aan compatibele apparaten.
De maatregel bestaat uit twee besluiten van de Europese Commissie op basis van de Digital Markets Act (DMA). Eén daarvan richt zich op verbeterde interoperabiliteit, waardoor producten van derden beter integreren met het Apple-ecosysteem. Daarnaast heeft de EU concrete eisen opgesteld om het gehele proces rondom interoperabiliteit tussen iOS en externe apparaten beter te waarborgen.
kooptip

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
Verbeterde connectiviteit met apparaten
De maatregelen hebben betrekking op negen iOS-connectiviteitsfuncties die vooral worden gebruikt voor apparaten zoals smartwatches en koptelefoons. Voorbeelden hiervan zijn het tonen van iOS-meldingen op apparaten van derden, het verlenen van rechten voor achtergrondprocessen en een automatische wifi-verbinding met apparaten van derden. De EU heeft duidelijk gemaakt dat ze verwacht dat Apple interoperabiliteit voor alle apparaten gratis ondersteunt.
Transparanter proces
Daarnaast moet Apple de transparantie en effectiviteit van het interoperabiliteitsproces verbeteren. Op dit moment is het voor ontwikkelaars behoorlijk complex om compatibiliteit met iPhone- en iPad-functies te realiseren. De EU streeft daarom naar eenvoudigere toegang tot technische documentatie, tijdige communicatie en beter inzicht in de beoordelingstijdlijn voor interoperabiliteitsverzoeken.
Tijdlijn voor implementatie
De EU heeft samen met Apple een tijdlijn opgesteld voor de implementatie van de nieuwe maatregelen. Ondersteuning voor iOS-meldingen door derden moet tegen het einde van dit jaar in bèta beschikbaar zijn, met een volledige uitrol in 2026. De overige connectiviteitsfuncties volgen een vergelijkbaar schema: de meeste moeten al in iOS 19 worden geïmplementeerd, met volledige ondersteuning in iOS 20.
Reactie van Apple
Zoals te verwachten, is Apple niet blij met deze maatregelen. In een verklaring aan 9to5Mac uitte Apple zijn ongenoegen over het EU-besluit. Apple noemt de regels ‘bureaucratische beslissingen die de innovatie vertragen’. Daarnaast uit Apple zorgen over de privacy van gebruikers, omdat het openstellen van het iOS-meldingssysteem volgens hen de bestaande privacybescherming ondermijnt.
Ook vindt Apple het onrechtvaardig dat het functies gratis beschikbaar moeten stellen, terwijl andere bedrijven niet aan dezelfde regels gebonden zijn. Desondanks benadrukt het bedrijf dat het in gesprek blijft met de Europese Commissie en dat het wil samenwerken.
Wat is de DMA?
Al langere tijd verplicht de EU in het kader van de Digital Markets Act grote techbedrijven tot het verkleinen van hun machtspositie. Deze Europese wet heeft als doel eerlijke concurrentie tussen digitale bedrijven bevorderen, ongeacht hun omvang. Grote techbedrijven worden gezien als ‘poortwachters’ en onder de DMA wordt hun economische machtspositie beteugeld. De besluiten van de EU zijn juridisch bindend en moeten door bedrijven worden nageleefd.
Praat mee
0