Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

'Nieuwe iPad Pro heeft geen koptelefoonaansluiting'

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPad Pro met Face ID


Lees verder na de advertentie

De iPad Pro 2018 is de eerste iPad zonder koptelefoonaansluiting. Daarbij wordt de nieuwe iPad een stuk kleiner dan zijn voorganger en komt de Smart Connector op een andere plek. Dat meldt de Japanse site MacOtakara (via MacRumors).

iPad Pro zonder koptelefoon aansluiting

Alle iPads hebben tot nu toe een gewone koptelefoonaansluiting, maar dat lijkt binnenkort te veranderen. Twee jaar geleden stopte Apple ook al rigoureus met de koptelefoonaansluiting op de iPhone. Volgens Apple is de toekomst draadloos en wordt het tijd om over te stappen op draadloze oplossingen, zoals Apple’s eigen AirPods. Bij de huidige iPhones worden EarPods meegeleverd die werken via de Lightning-aansluiting en een adaptertje, zodat je je oude koptelefoon nog kunt gebruiken. Naar verluidt is dat bij de nieuwe iPad Pro niet het geval.

Bij de iPhone sneuvelde de koptelefoonaansluiting om de waterbestendigheid van de toestellen te vergroten. Ook werd er zo ruimte gemaakt voor een grotere batterij, de Taptic Engine (die zorgt voor haptische feedback) en een verbeterde camera. Het is niet duidelijk waarom Apple dit ook bij de iPad Pro gaat doen: het zou kunnen dat Apple de iPhone en de iPad meer op elkaar wil afstemmen. Maar misschien gaat het ook hier om een ruimte-kwestie, want waarschijnlijk wordt de nieuwe iPad Pro kleiner.

Ander formaat


kooptip

MacOtakara heeft van insiders gehoord dat de nieuwe iPad Pro 2018 een ander formaat krijgt. De 10,5-inch iPad Pro meet nu 250,6mm x 174,1mm x 6,1mm – dat wordt 247,5mm x 178,7mm x 6mm. Het formaat van het 12,9-inch model verandert nog drastischer: van 305,7mm x 220,6mm x 6,9 mm nu, naar 280 mm x 215mm x 6,4mm. Twee hele centimeters korter dus.

Ondanks het kleinere formaat, worden er geen concessies gedaan aan de grootte van het scherm. Dat blijft nagenoeg even groot of wordt misschien wel groter. Dat is mogelijk omdat de randen rondom veel smaller worden dan voorheen. De thuisknop in de brede rand onderin vervalt en bovenin komt een notch voor de camera met Face ID. De iPad Pro 2018 heeft dus behoorlijk wat gelijkenissen met de iPhone X die vorig jaar verscheen.

Smart Connector verschuift

Een ander opmerkelijk gerucht is dat de Smart Connector een andere plek krijgt. Nu zit deze nog aan de zijkant, maar naar verluidt verschuift hij straks naar de onderkant, naast de Lightning-poort. Dat lijkt ons wat wonderlijk: de connector wordt nu voornamelijk gebruikt om een toetsenbord aan te sluiten. Dat zou straks dus gebeuren terwijl de iPad rechtop staat, wat niet al te stabiel lijkt. Bovendien gaat bij een rechtop staande iPad heel Apple’s marketingverhaal over de iPad als pc-vervanger over boord.

Van hetzelfde laken een pak: Face ID zou ook alleen werken in verticale positie, oftewel portretmodus. En dat terwijl veel mensen de iPad standaard in landschapsmodus houden. Aangezien Face ID is bedoeld om veilig inloggen nóg sneller en probleemlozer te maken, lijkt het ons stug dat je daarvoor je iPad een kwartslag moet kantelen. Dan wordt het in plaats van handiger juist omslachtiger.

Lees ook ons dossier over de iPad Pro 2018.