Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iPad Pro 2021 is sensationeel: M1-chip, 5G én nieuw scherm

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
iPad Pro 2021


Lees verder na de advertentie

Apple heeft zojuist een verbluffende tablet aangekondigd. De iPad Pro 2021 beschikt over een superieure M1-processor – precies dezelfde als die van de snelste Macs. Bovendien is het de eerste iPad zonder een traditioneel lcd-scherm en mét 5G.

5e generatie iPad Pro 2021

In een spectaculaire videoproductie onthulde Apple vanavond de nieuwe iPad Pro 2021. De professionele iPad stond al bekend als de beste tablet op de markt, en de voorsprong is er met de nieuwe generatie iPad Pro (de vijfde) niet minder om.

Opnieuw is de iPad Pro – die dezelfde moderne looks heeft als voorheen – verkrijgbaar in twee formaten: 11-inch en 12,9-inch. In tegenstelling tot eerdere generaties, is er naast het schermformaat een belangrijk verschil tussen de modellen: de grootste iPad is verrijkt met een vernieuwd mini-led-scherm.

Vernieuwd mini-led-scherm


kooptip


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Apple noemt het scherm een ‘Liquid Retina XDR Display’. Dit scherm is goed voor een hoog dynamisch bereik en is vergelijkbaar met het Apple Pro Display XDR. Bij het scherm wordt gebruik gemaakt van mini-led; 10.000 kleine ledjes zorgen voor XDR-verlichting.

Het belangrijkste voordeel ten opzichte van lcd is de lokaal dimbare achtergrondverlichting. In totaal zijn er 2500 ‘local dimming’ zones. Hierdoor biedt mini-led veel van dezelfde voordelen als oled. Dit zijn onder meer betere contrasten. Het scherm heeft een contrastverhouding van 1.000.000:1. Ook is een indrukwekkende piekhelderheid van 1600 nits mogelijk.

M1-chip: net zo krachtig als een Mac

Waar beide iPad Pro-modellen over beschikken, zijn serieuze spierballen. De tablets hebben exact dezelfde M1-chip als de nieuwste MacBooks en iMac 2021 hebben. De M1 heeft de snelste CPU-kern die ooit in een Mac heeft gezeten, dus qua kracht doet de iPad Pro niet onder voor welke Mac dan ook.

De M1-chip heeft een 8-core CPU, die voor 50 procent snellere prestaties zorgt dan bij de iPad Pro van de vorige generatie. De graphics gaan er ten opzichte van de iPad Pro 2020 met 40 procent op vooruit.

De iPad Pro 2021 heeft nog iets gemeen met de nieuwste Macs: hij heeft nu dezelfde Thunderbolt-aansluiting (USB 4). Die biedt verschillende voordelen ten opzichte van het eerdere usb-c. Een snellere data-overdracht bijvoorbeeld, maar er zijn ook meer mogelijkheden voor het aansluiten van randapparatuur, zoals een monitor of harde schijf.

Eerste 5G-iPad

De iPad Pro 2021 is de eerste iPad die 5G ondersteunt. Hierbij ondersteunt de tablet ook de snelste vorm van 5G: mmWave. Het is nog niet bekend of de mmWave-versie alleen beschikbaar is in de Verenigde Staten, zoals bij de iPhone 12. In andere landen kan de iPhone 12 alleen verbinding maken met lagere 5G-frequenties: Sub-6 GHz.

Nu heb je nog weinig aan een iPad met mmWave, maar daar komt vanaf volgend jaar verandering in. In 2022 worden in Nederland stapsgewijs de extreem hoge frequenties geveild die nodig zijn voor mmWave.

Camera

De nieuwe iPad Pro heeft ook een verbeterd camerasysteem, al gaat het oké een bescheiden upgrade. De selfiecamera heeft een ultragroothoeklens met 12 megapixels. Ook is er een nieuwe functie: Center Stage. Bij FaceTime-oproepen volgt de ultragroothoeklens de persoon, om hem of haar in beeld te houden terwijl diegene door de kamer beweegt.

Prijzen en release van iPad Pro 2021

De iPad Pro 2021 is op 30 april te pre-orderen. In de tweede helft van mei is de tablet te koop in de winkels. De iPad Pro is voor het eerst te configureren met een opslagcapaciteit van 2 TB. Daarnaast is de professionele tablet verkrijgbaar in een variant met 128, 256, 512 of 1 TB opslag. Je hebt de keuze tussen een model met alleen wifi of wifi + Cellular (5G).

De startprijs van de 11-inch iPad Pro is gelijkgebleven: € 899. De 12,9-inch iPad Pro is honderd euro duurder geworden dan de vorige generatie: € 1219 in plaats van € 1119. Dit zijn de iPad Pro 2021 prijzen:

  • 11-inch iPad Pro (Wifi): € 899
  • 11-inch iPad Pro (Wifi + Cellular): € 1069
  • 12,9-inch iPad Pro (Wifi): € 1219
  • 12,9-inch iPad Pro (Wifi + Cellular): € 1389