Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

‘Berichten-app ondersteunt vanaf iOS 18 chats met Android’

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
iOS 18 RCS iPhone

Apple kondigde vorig jaar al aan dat RCS naar de iPhone komt, maar het lijkt er nu op dat het met iOS 18 eindelijk gaat gebeuren.

Lees verder na de advertentie

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws, zoals over iOS 18? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

iOS 18: RCS voor iPhone

RCS (‘Rich Communication Services’) is het berichtenstandaard van Google, de ontwikkelaar van Android. Het bedrijf hoopt al jaren dat Apple dit standaard overneemt voor de iPhone. Er kwam dan ook steeds meer druk vanuit Google (en andere concurrenten) om dit te doen, maar ook vanuit toezichthouders binnen de EU. Afgelopen november was de kogel dan ook eindelijk door de kerk: Apple bevestigde te werken aan een software-update met ondersteuning voor RCS voor hun Berichten-app.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Toch bleef het lang onduidelijk wanneer die update zou verschijnen. ‘Laat volgend jaar’, zo luidde Apple’s statement in 2023. Maar gisteren verklapte Google eindelijk wat meer: op een nieuwe webpagina van hun Android-website staat dat ‘Apple heeft aangekondigd dat het RCS in de herfst van 2024 zal implementeren’.

Grote kans dus dat RCS-ondersteuning met iOS 18 naar de iPhone komt, want deze software-update verschijnt hoogstwaarschijnlijk in september. Wel is het mogelijk dat het standaard niet direct zal worden geïntroduceerd, maar dat dit pas met een latere tussentijdse update gebeurt. Met iOS 18.2 bijvoorbeeld.

Voordelen

Allemaal leuk en aardig, maar wat heb je eigenlijk aan RCS? Het grootste voordeel heeft te maken met de communicatie tussen iPhone- en Android-gebruikers. Momenteel gebruikt Apple hiervoor de berichtenstandaarden SMS en MMS. Dus als iPhones en Android nu berichtjes naar elkaar sturen, dan zijn de tekstbubbels in Berichten groen in plaats van blauw. Die groene tekstbubbels staan voor ‘gewone’ sms’jes, geen iMessage-berichten.

Die groene bubbels geven aan dat je in dit gesprek wat handige functies moet missen, maar met RCS-ondersteuning voor de iPhone komt hier een einde. Je stuurt elkaar dan wel berichten via verschillende apps, maar hebt gewoon alle (of de meeste) iMessage-functies ter beschikking. Denk hierbij aan het versturen van stickers en foto’s/video’s in hoge kwaliteit. Ook kun je straks zien of iemand aan het typen is, en worden groepsgesprekken verbeterd.

iOS 18 release?

Grote kans dus dat we moeten wachten tot iOS 18, de volgende grote update voor het besturingssysteem van de iPhone. Apple kondigt dit in juni al aan. Dan vindt de jaarlijkse WWDC plaats, en Apple presenteert hier traditiegetrouw hun nieuwe software-updates van het jaar – inclusief de nieuwe functies. Daarna wordt de software nog een aantal maanden getest. En in september, met de release van de iPhone 16, is het moment suprême: iOS 18 komt dan uit!

Wil je op de hoogte worden gebracht van het laatste nieuws over iOS 18? En van ander Apple-nieuws? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!