Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iOS 18: de opvallendste iPhone-update ooit (dankzij AI)

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iOS 18

Apple heeft zojuist tijdens de WWDC-keynote iOS 18 aangekondigd! Deze grote update brengt weer een stortvloed aan nieuwe functies naar je iPhone. Wat zijn de beste nieuwe functies? Wanneer kun je iOS 18 downloaden? En wat gaat Apple doen met AI?

Lees verder na de advertentie

Op de hoogte blijven van alles rondom iOS 18? Meld je aan voor de nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

iOS 18 nieuwe functies

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Apple heeft altijd nieuwe en spannende functies in petto met elke iOS-update, en iOS 18 is geen uitzondering: het belooft een spannende update te worden met veel nieuwe functies en verbeteringen. Dit is een selectie uit de vernieuwingen die binnenkort naar je iPhone komen:

Thuissscherm

Je krijgt meer manieren om je thuisscherm aan te passen, bijvoorbeeld ruimte leeg laten tussen je apps en widgets, zodat de afbeelding op je achtergrond nog meer de aandacht trekt. Ook kun je een specifieke tint kiezen voor je thuisscherm die dan terugkeert in alle elementen – de foto, de app-iconen, de widgets. Grotere app-iconen? Wat jij wilt.

Bedieningspaneel

Het Bedieningspaneel herbergt de meest essentiële functies van je iPhone. Maar het ziet er al jaren hetzelfde uit. In iOS 18 krijg je veel meer zelf de regie over het paneel – zo bepaal je zelf welke knoppen je er wel en niet in wilt. Je kunt alle elementen verplaatsen. Als je wilt, zelfs naar een extra pagina. Zet bijvoorbeeld al je Woning-knoppen op een enkele pagina.

Ook ben je niet meer beperkt tot de knoppen (of regelaars, zoals Apple ze noemt) van Apple zelf. Ontwikkelaars van apps kunnen ermee aan de slag. Erger je je aan de knoppen voor de camera of de zaklamp op het toegangsscherm? Je kunt er nu iets anders voor in de plaats zetten.

Communicatie

In iMessage kun je diverse effecten gebruiken om je tekst nog meer op te laten vallen. Die gaan nog wel verder dan het geijkte vet, Italic en onderstrepen – hiermee knallen je teksten er echt uit. Bovendien kun je straks sms’jes versturen via satelliet (voor de iPhone 14 en later) in geval van nood. Ook wordt RCS eindelijk ondersteunt. De app Mail krijgt een stevige upgrade: die krijgt allerlei gereedschappen om je mail te maken categoriseren. Bijvoorbeeld alle mails van één bedrijf of rondom één aankoop.

Foto’s

iOS 18

Foto’s krijgt een enorm rendesign. Ook hierbij helpt Apple je te vinden wat je zoekt. Apple werkt voortaan met ‘Collecties’ zoals trips, familie en specifieke dagen. De Collecties staan onderaan in het scherm en zo duik je dus zo terug in je kostbare herinneringen. Foto’s die je als favoriet gemarkeerd hebt, springen nog meer in het oog dankzij een mooie posterweergave.

Privacy

Je privacy is je heilig, toch? Apple helpt je nu om bepaalde apps geheim te houden. Zet ze op slot, zodat niemand ze kan openen. Of nog beter: plaats ze gewoon in een geheime folder! Verborgen of gesloten apps duiken bijvoorbeeld niet meer op in de zoekresultaten of in meldingen.

Nieuwe app: wachtwoorden

Een nieuwe iOS-versie betekent eigenlijk altijd een nieuwe app. Dit jaar nieuw op het scherm van je iPhone: een wachtwoorden-app. Voortaan hoef je dus niet meer in de Instellingen te duiken om je wachtwoorden, verificatiecodes en passcodes in goede banen te leiden. De app komt naar al je andere Apple-apparaten, zodat ze naadloos blijven samenwerken.

Apple Intelligence

Last but not least: AI. Dat is voortaan de afkorting voor Apple Intelligence! Die vormt voortaan het hart van al je Apple-apparaten. De Ai begrijpt afbeeldingen, teksten en – heel belangrijk – je persoonlijke context. In alle apps waarin je wat met tekst doet, helpt de Apple Intelligence je bij het formuleren van je boodschap. Van een mail verschijnen bijvoorbeeld drie varianten waaruit je dan de beste kunt kiezen.

Iets soortgelijks geldt voor afbeeldingen. Stuur je iemand een felicitatie, dan wordt er op basis van je foto’s een feestelijk (nogal cartoony) plaatje bij gegenereerd. Kun je ergens niet de juiste emoji voor vinden: dan zijn er genmoji (generatieve emoji) die precies weergeven wat je voelt. Je kunt iedereen omtoveren in een eigen emoji. En er is een heuse ‘playground’ waarbij je je eigen verbeelding omzet in een echte afbeelding.

Maar de AI haalt daarnaast allerlei persoonlijke informatie op uit diverse apps. De AI verwijzen naar een app om een actie uit te voeren in een andere app, zoals vragen om een podcast af te spelen die je partner je heeft gestuurd. Mails worden duidelijk voor je samengevat en geprioritteerd. Siri wordt persoonlijker, natuurlijker en meer relevant – en heeft meer begrip van context. Leuke bonus: chatGPT is geïntegreerd in Siri. Met AI moet Siri de virtuele assistent worden die hij altijd al had moeten zijn.

Eigenlijk duikt AI op door heel het systeem. Natuurlijk is hierbij gedacht aan je privacy. Het grootste deel wordt verwerkt op je iPhone zelf; daarnaast heb je nog een supergoed beveiligde privé cloud en worden je persoonlijke gegevens nooit opgeslagen.

iOS 18 release date

Wanneer komt iOS 18 uit en kun je aan de slag met al dat nieuws? De officiële release date van iOS 18 houdt Apple voorlopig nog in het midden – specifieker dan ‘Dit najaar’ wordt het voorlopig niet. Gebaseerd op voorgaande jaren kunnen we verwachten dat de update beschikbaar komt in september, samen met de lancering van de nieuwe iPhone 16.

iOS 18 ondersteuning

Het goede nieuws: alle iPhones die geschikt zijn voor iOS 17, kunnen updaten naar iOS 18. Dat betekent: de iPhone XS/XR en nieuwer. Het slechte nieuws: alle functies die te maken hebben met Apple Intelligence zijn er alleen voor de iPhone 15 Pro (Max) en toekomstige iPhone-modellen. Het is nog steeds iets voor de toekomst.

Maar eerst nog: iOS 18 bèta

Zoals gebruikelijk zal Apple kort na de aankondiging van iOS 18 een beta-versie uitbrengen. Deze beta is bedoeld voor ontwikkelaars om hun apps te testen en aan te passen aan de nieuwe software. Er zal ook een publieke iOS 18 beta beschikbaar zijn voor enthousiastelingen die de nieuwe functies als eerste willen uitproberen. Verwacht dat iOS 18 bèta release date op zijn vroegst eind juni of begin juli 2024.

En voor de iPad?

De iPad heeft tegenwoordig een eigen besturingssysteem, iPadOS en daarvoor komt dit jaar iPadOS 18 uit. Er is veel overlap tussen iOS en iPadOS, en veel van de iOS 18-functies tref je straks dus ook op je iPad. Bijvoorbeeld de nieuwe Fotobibliotheek en de mogelijkheid om je thuisscherm aan te passen. De app rekenmachine komt eindelijk naar de iPad! Die was er al jaren uitsluitend voor de iPhone.

Verder zijn er nieuwe functies die echt speciaal voor de iPad gemaakt zijn. Bijvoorbeeld Smart Script, die je hanenpoten omtovert in een prachtig handschrift. Apple Intelligence komt eveneen snaar de iPad. Dus als je iets schetst in de Notities-app, maakt AI er een echt mooie en duidelijke afbeelding van.

iOS 18 update

Voor degenen die zich afvragen hoe de update zal verlopen, geen zorgen. iOS-updates zijn doorgaans eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Zodra iOS 18 beschikbaar is, krijg je een melding op je iPhone of iPad. Blijf ons volgen voor meer informatie over de iOS 18 update en alle nieuwe functies.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niets over iOS 18. Ontvang als eerste het laatste nieuws, updates, en exclusieve tips rechtstreeks in je inbox. Meld je vandaag nog aan!

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!