Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iOS 17 wishlist: deze iPhone-functies hopen we dit jaar te zien

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
iOS 17 wishlist


Lees verder na de advertentie

Over een aantal maanden wordt het al aangekondigd: iOS 17. Maar welke functies brengt dit nieuwe besturingssysteem naar je iPhone? Dat blijft nog geheim, maar er zijn wel al wat features waar we op hopen. Bekijk hier onze iOS 17 wishlist!

iOS 17 wishlist

Er verschijnen nog steeds updates voor iOS 16, maar tegelijkertijd is Apple al volop bezig met de volgende grote software-update: iOS 17. Volgens traditie zal dit nieuwe besturingssysteem worden aangekondigd tijdens de WWDC, een jaarlijks evenement dat doorgaans plaatsvindt in juni. Sterker nog, iOS wordt daar dan uitgebreid gepresenteerd, en dus krijgen we ook alle nieuwe mogelijkheden te zien.

Tot de WWDC plaatsvindt, blijft het echter nog een mysterie welke functies er met deze update naar je iPhone komen. Een iOS 17 concept geeft wel alvast een voorproefje – en er zijn genoeg dingen die wij zelf hopen te zien. Wat er op onze iOS 17-wishlist staat, ontdek je hieronder. Apple, schrijf je mee?

1. Standaard-apps kiezen


kooptip


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Chrome, Edge, Safari – sinds de release van iOS 14 in 2020 kun je zelf aangeven wat je favoriete browser is. Wanneer je deze vervolgens instelt als standaardbrowser, worden links hier automatisch in geopend. Ook voor mail-apps kun je een favoriet aanwijzen, maar eigenlijk willen we voor iedere categorie een standaard-app instellen. Zo willen we ook bepalen welke app onze iPhone standaard gebruikt voor navigatie, muziek, podcasts, de camera en nog veel meer. In iOS 17 misschien?

2. Split View

Split View is een multitaskfunctie die je misschien wel kent van de iPad. Activeer hem en twee apps naar keuze worden naast elkaar weergegeven – ook in de landschapsmodus. Helaas is de functie vooralsnog niet beschikbaar op de iPhone. Wellicht is er te weinig ruimte voor, al kunnen we dat haast niet geloven met de 6,7-inch schermen van de iPhone 14 Plus en iPhone 14 Pro Max.

3. Interactieve widgets

Staat jouw thuis- of vergrendelscherm ook vol met widgets? Deze laten de meest belangrijke informatie van een app zien, zoals activiteiten in je agenda en welke muziek je het laatst hebt afgespeeld. Maar die widgets zijn nogal … statisch. Daarom waren er voor de release van iOS 16 allerlei geruchten over de komst van interactieve widgets, met inhoud die kan bewegen of verversen. Vooralsnog zijn deze widgets echter nergens te bekennen – wij duimen voor een debuut in iOS 17.

4. Meer personalisatie-opties

iOS 16 staat in het teken van personalisatie. Vooral op het vergrendelscherm: sinds de update kun je niet alleen de achtergrond aanpassen, maar ook de klok, het lettertype, de kleuren en meer. Genoeg mogelijkheden, toch? Voor ons niet: het blijft leuk om je iPhone naar je hand te zetten, en dus hopen we in iOS 17 nóg meer personalisatie-opties te zien.

Wat dacht je zoal van een optie om de widgets op je vergrendelscherm ook naar je thuisscherm te brengen? Of om een bepaalde stijl te kiezen en die in één klap toe te passen op al je app-icoontjes? Bovendien zou het tof zijn als je een link naar je gepersonaliseerde vergrendelschermen kon genereren, zodat je die gemakkelijk kunt delen. Nee, zoals je ziet, krijgen wij geen genoeg van personaliseren.

5. Appbibliotheek inrichten

Het grootste verbeterpunt voor iOS? De Appbibliotheek. In de huidige versie wordt deze namelijk automatisch voor je ingericht. Daardoor kun je niet zelf bepalen onder welke categorie een app valt, terwijl je er soms graag een wilt verplaatsen. Tot overmaat van ramp kun je niet eens bepalen hoe de categorieën heten en waar deze staan in de Appbibliotheek. Met een beetje pech moet je dus constant scrollen om een categorie te vinden die je vaak gebruikt.

Het gevolg: een onoverzichtelijke Appbibliotheek die door veel iPhone-eigenaren niet eens wordt gebruikt. Het zou dan ook een opluchting zijn als we hem in iOS 17 zelf kunnen inrichten.

6. Mac-achtige fotobewerking

We zijn dol op de Foto’s-app, maar hoe handig zou het zijn als de iOS-versie wat meer leek op die van de Mac? Ook op de iPhone willen we namelijk een retoucheer-tool om oneffenheden weg te toveren. Of nog beter: de optie om een bepaalde stijl in één keer toe te passen op meerdere foto’s. In dat geval kun je alle bewerkingen die je op een foto hebt toegepast ook kopiëren naar andere foto’s, en hoef je dus niet telkens dezelfde handeling uit te voeren.

iOS 17 release

Zoals gezegd wordt iOS 17 over een paar maanden gepresenteerd, tijdens de WWDC in juni. De iOS 17 release volgt pas later – waarschijnlijk rond de onthulling van de iPhone 15. Wil je ondertussen op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws, zoals over iOS 17? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!