Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van
nieuws iOS 16

Dat is vroeg: eerste iOS 16-details zijn nu al gelekt

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iOS 16


Lees verder na de advertentie

Het is nog maar een paar maanden geleden dat iOS 15 verscheen, maar inmiddels wordt er al weer reikhalzend uitgekeken naar de volgende grote iPhone-update. De eerste iOS 16-features liggen nu al op straat.

iOS 16-features: de allereerste geruchten

Het Twitter-account @AppleA12Z heeft zichzelf tot ‘Apple insider’ gebombardeerd en zegt het een en ander over iOS 16 te weten. Apple zou de allervroegste versies van iOS 16 hebben uitgerold om intern te testen. Apple12Z zegt hiervan screenshots en video’s te hebben gezien. Dit materiaal wordt verder niet gedeeld, maar hij vertelt wel wat hij heeft gezien. Neem het met een korreltje zout, want het is érg vroeg voor dit soort geruchten en het account heeft ook nog geen uitgebreide staat van dienst. Bovendien houdt hij zelf ook nog een slag om de arm. Dit zijn de gelekte vernieuwingen van iOS 16:

1. Veranderingen op het vergrendelscherm

Voor het vergrendelscherm zijn er diverse subtiele veranderingen. Apple12Z licht er eentje uit: de datum en de tijd worden voortaan weergegeven in een iets ander lettertype.

2. App-icoontjes

iOS 16 krijgt een vernieuwde look. Zo zouden de standaard apps van Apple een redesign krijgen. Of een redesign: ze zijn meer in lijn met de icoontjes die met macOS Big Sur op de Mac geïntroduceerd zijn. Overigens werd dit vorig jaar ook al gezegd over iOS 15.

3. Notificaties


kooptip

Apple werkt aan een functie voor antwoordsuggesties in Messenger-apps. Je kunt daarmee sneller antwoorden op berichtjes. De functie zou ‘Siri Reply Suggestions’ heten.

Benieuwd hoe iOS 16 eruitziet? We hebben de genoemde vernieuwingen verzameld in ons eigen iOS 16 concept.

Onze iOS 16 wishlist

De bovenstaande gelekte functies zijn natuurlijk slechts details, iOS 16 bevat ongetwijfeld een heel scala aan grotere functies. Wij hebben er alvast een paar op ons verlanglijstje:

  • Interactieve widgets. Sinds een paar jaar kun je widgets op je thuisscherm zetten, maar die zijn statisch. Wij hopen op interactieve widgets,  bijvoorbeeld een muziekwidget waarin je direct een liedje afspeelt.
  • Logische widgets op de iPad. Over widgets gesproken: de widgets op je iPad zijn een rommeltje. Hopelijk gaat Apple ze bij de volgende update meer stroomlijnen.
  • Meer standaard-apps. Je favoriete browser- en mail-app kun je zelf aangeven. Je bent niet meer gebonden aan Safari of Mail. We hopen dat andere apps ook deze optie te krijgen. Bijvoorbeeld muziek-, navigatie en podcasts-apps.
  • Multitasken op de iPhone. Op de iPad kun je twee apps naast elkaar zetten, de Max-iPhones zijn hier in principe ook groot genoeg voor.
  • Meer gebruikers op de iPad. In veel gezinnen maken verschillende personen gebruik van één en dezelfde iPad. Het zou fijn zijn als je meerdere gerbruikersprofielen kunt instellen.
  • Appbibliotheek uitzetten. Niet iedereen is even gecharmeerd van de appbibliotheek. Maar uitzetten is tot nu toe geen optie. In iOS 16 wel?

Wanneer weten we meer?

Wanneer gaan we horen of de gelekte details inderdaad kloppen? En of iets van onze wishlist werkelijkheid wordt? Apple onthult het nieuwe besturingssysteem in juni, tijdens de Worldwide Developers Conference. Het duurt dan nog wel even voordat je kunt updaten naar iOS 16: de officiële release vindt plaats in september. Wil je op de hoogte blijven van het iOS 16 nieuws, meld je dan aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief: