Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Wanneer kun je de iOS 14 bèta downloaden?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iOS 14 verborgen functie


Lees verder na de advertentie

Update: de iOS 14 bèta is inmiddels verschenen! Wil je hem installeren? Lees dan ons artikel iOS 14 bèta downloaden: zo werkt het!


Tijdens de WWDC kondigde Apple iOS 14 aan. Het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone kun je dit najaar downloaden; waarschijnlijk in september. iOS 14 zit tjokvol nieuwe functies. Zo kun je je thuisschermen personaliseren met widgets en worden je apps ondergebracht in de Appbibliotheek. De nieuwe functies alvast uitproberen? Dat kan al ruim voor die tijd via de iOS 14 bèta!

iOS 14 beta

iOS 14 bèta: wat is dat?

Apple zelf heeft iOS 14 natuurlijk al uit-en-te-na getest. Tóch kunnen er nog foutjes in de software zitten en die moeten er voor de officiële release in september uit zijn gehaald. Daarom brengt Apple ruim voor september bèta’s uit van iOS 14.


kooptip

Een bèta is een vroege versie van de software die nog in bewerking is. Een select groepje testers kan deze versie alvast downloaden, installeren en gebruiken. iOS 14 werkt dan al wel, maar er kunnen nog wat kinderziektes in zitten. Als de testers deze foutjes ontdekken, is het de bedoeling dat ze dat doorgeven aan Apple. De software-ontwikkelaars daar kunnen de fouten dan zo snel mogelijk verhelpen. Tot september verschijnen er steeds nieuwe en verbeterde bèta’s, totdat alles naar behoren werkt.

Ontwikkelaarsbèta en publieke bèta

Apple werkt met twee soorten bèta’s.

Ten eerste zijn er de ontwikkelaarsbèta’s. Die mogen alleen uitgeprobeerd worden door ontwikkelaars die een betaalde licentie hebben bij Apple. Een select gezelschap dus, met mensen die zelf ervaring hebben met het maken van software. De eerste ontwikkelaarsbèta is verschenen tijdens Apple’s WWDC. Gisteren is de tweede iOS 14 bèta voor ontwikkelaars verschenen.

Ten tweede is er de publieke bèta (of open bèta). Die verschijnt pas als Apple de ergste fouten uit de vroegste ontwikkelaars-bèta’s verholpen heeft. Iedereen die een geschikte iPhone of iPad heeft, mag hieraan meedoen. Apple heeft beloofd dat de eerste publieke iOS bèta ergens in juli verschijnt. Het zou zomaar al vandaag kunnen gebeuren. Als het zover is, lees je de details op onze website.

Bèta iOS 14 wel of niet installeren?

Natuurlijk is het hartstikke leuk om als eerste de allernieuwste functies te kunnen uitproberen op je iPhone. Maar weet wat je doet: een bèta kan eigenaardigheden hebben. Sommige van je favoriete apps werken er misschien nog niet mee, of je batterij is veel sneller leeg dan normaal. Je bent uiteindelijk een soort proefkonijn.

Apple adviseert je om een back-up van je toestel te maken voordat je de bèta gaat gebruiken. Het is sowieso verstandig om de bèta te installeren op een iPhone waar je niet dagelijks van afhankelijk bent. Misschien heb je nog ergens een reserve-iPhone liggen.

Overigens heeft Apple iOS 14 op een andere manier voorbereid, om ervoor te zorgen dat de bèta’s een stuk betrouwbaarder zijn dan voorheen. Lees hierover ons artikel Zó wil Apple iOS-problemen in de toekomst voorkomen.

Durf je het risico niet aan? Dan raden we je aan om te wachten tot de officiële iOS 14-release in september. En om onze website in de gaten te houden, want we praten je hier graag bij over de nieuwste functies. Of meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!