Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

In iOS 13.7 werkt coronatracker ook zonder app

Auteur: Koen van Ekeren
1 reacties
wanneer corona-app lancering


Lees verder na de advertentie

In verschillende regio’s zet Nederland al de smartphone in om besmettingen met het coronavirus op te sporen. Nu heb je daarvoor de CoronaMelder-app nodig, maar binnenkort werkt de corona-tracker ook zonder app. Een nieuwe functie in iOS 13.7 maakt dit mogelijk.

iOS 13.7: corona functie

Apple heeft een testversie van iOS 13.7 uitgebracht, die vooralsnog alleen beschikbaar is voor ontwikkelaars. Waarschijnlijk volgt de officiële release snel: de update is dan voor iedereen te installeren.

In iOS 13.7 heeft Apple het COVID-19 Exposure Notifications-systeem flink uitgebreid. Met de update kun je je aanmelden voor de zogeheten blootstellingsmeldingen zonder dat de app van de overheid nodig is. In Nederland vereist dit nog de CoronaMelder-app.

Met de coronatracker word je ook zonder corona-app gewaarschuwd voor een mogelijke besmetting. Heb je zelf het coronavirus opgelopen, dan heb je wel nog de CoronaMelder-app nodig om een positieve test te bevestigen.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Standaard staat de functie uit, dus de coronatracker wordt niet automatisch bij het installeren van iOS 13.7 geactiveerd. Het inschakelen doe dan je in de app Instellingen, bij ‘Privacy>Gezondheid>Blootstelling aan COVID-19’.

Lancering

Met de functie hoopt Apple de drempel waarschijnlijk zo laag mogelijk te maken om mee te doen met het systeem. In de meeste landen wordt de plaatselijke corona-app door nog geen twintig procent van de inwoners geïnstalleerd. In Nederland lijkt het overigens al de goede kant op te gaan: volgens minister Hugo de Jonge is de CornaMelder al een miljoen keer geïnstalleerd.

De CoronaMelder bevindt zich nog in een testfase. Het doel was het om de app op 1 september te lanceren, maar dat lijkt er niet in te zitten. Voor de app moeten verschillende tijdelijke wetten worden ingevoerd en sommige kunnen pas na die datum behandeld worden.

In het artikel Deze techniek gebruikt de Nederlandse corona-app lees je hoe het Exposure Notifications-systeem – ontwikkeld door Apple en Google – werkt.