Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Hoelang gaat een iPhone mee?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPhone hoesjes


Lees verder na de advertentie

Ieder jaar komt er een nieuwe iPhone uit. Maar om bij te blijven, is het gelukkig niet nodig om ieder jaar een nieuw toestel te kopen. Het duurt namelijk nogal een tijd voordat een iPhone écht verouderd is. iPhones staan erom bekend dat ze bijzonder lang ondersteund worden door Apple – en zelfs daarna zijn ze nog lang niet afgeschreven. Hoelang gaat een iPhone mee?

Hoe lang iPhone ondersteuning?

Apple brengt ieder jaar een update uit voor iOS, het besturingssysteem voor de iPhone. En iPhones kunnen nog opmerkelijk lang geüpdatet worden. De meest recente versie van het besturingssysteem is iOS 13 en die blijft nog zeker tot september actueel. De oudste iPhone die daarmee uit de voeten kan, is de iPhone 6s (Plus), uit 2015. Dat is voor een smartphone zo goed als antiek. Vijf jaar ondersteuning is geen uitzondering, de volgende toestellen werken met iOS 13:

Heb je geen idee welk toestel je hebt, check dan ook ons artikel Welke iPhone heb ik? Zo herken je iedere iPhone!

Interessant detail: een paar recentere iPhones zijn niet meer te koop bij Apple zelf, maar wel bij bijvoorbeeld online winkels. Weet je deze toestellen – de iPhone X uit 2017 en de iPhone XS (Max) uit 2018 – nog op de kop te tikken, bijvoorbeeld als refurbished toestel? Dan kun je er nog een tijd mee vooruit.

iPhone niet meer ondersteund, wat dan?


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Kun je je iPhone uiteindelijk niet meer updaten, dan is dat niet direct problematisch. Hij blijft in principe gewoon werken zoals gebruikelijk. Je mist alleen de allernieuwste functies – maar veel mensen zijn daar überhaupt niet bijzonder in geïnteresseerd. Na een paar jaar zul je gaan merken dat sommige essentiële apps geen ondersteuning meer bieden. Zo biedt WhatsApp vanaf 2020 geen ondersteuning meer voor de iPhone 4 uit 2010 (!) – Apple bracht de laatste update daarvoor uit in 2014 en al die tijd kon je nog gewoon appen.

Een ander punt is dat je minder beveiligings-updates krijgt. Alleen als er echt iets helemaal mis is, zal Apple nog een veiligheidsupdate uitbrengen – maar alleen het hoogstnoodzakelijke. Dit jaar was er zelfs nog een update voor de iPhone 4s uit 2011. Zo verzekert Apple je ervan dat je ook een oude iPhone gewoon kunt blijven gebruiken.

Hoe lang gaat de batterij mee?

Een andere reden voor veel mensen om een nieuwe iPhone te halen, is dat de accu het niet meer lang volhoudt. De andere onderdelen van je iPhone slijten nauwelijks, maar de batterij heeft maar een beperkt aantal laadcycli. Elke keer dat je de accu oplaadt, verlies je een klein beetje capaciteit – met als gevolg dat de accu het niet meer zo lang volhoudt. Op gegeven moment kan dat ertoe leiden dat je iPhone het einde van de dag niet meer haalt – en dat wil je niet. Bij Apple is een accu met een capaciteit onder 80% toe aan vervanging – na 200 laadcycli kan het al zo ver zijn.

Maar om daarna meteen een nieuwe iPhone te kopen? Je kunt de batterij ook laten vervangen bij Apple of een erkende serviceprovider. Dat is niet heel duur en daarna gaat je iPhone weer net zo lang mee als op de eerste dag. Of je kiest voor een iets nieuwere refurbished iPhone. Hierbij is de accu natuurlijk helemaal gecontroleerd en zo nodig ook vervangen.

Bekijk ook het artikel: Hoe oud is mijn iPhone?