Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 153Maak je huis écht slim met HomeKit 🏠
Cover van

Hello … again, iMac!

Auteur: Sven Lamers
0 reacties

Toen aan het begin van de video van ­Apple’s online event het woordje ‘hello’ in handschrift verscheen, was het voor de Mac-kenners al duidelijk: tijdens dit event worden er ook Macs gepresenteerd. Waarom? Omdat deze ‘hello’ ook te zien was bij de presentatie van de allereerste Macintosh uit 1984, en van de allereerste iMac in 1998. En zo geschiedde. Voor het eerst sinds 2007 heeft de iMac weer een compleet nieuw design gekregen (de kleine ontwerpwijzigingen tot en met 2012 tellen niet), en uiteraard in combinatie met een heleboel ­hardware-verbeteringen. Zelfs het Magic Keyboard, Magic Trackpad en de Magic Mouse en zijn vernieuwd. Maak samen met ons kennis met de nieuwe 24-inch iMac.

Lees verder na de advertentie

imac 2021

Het nieuwe design

Eindelijk heeft Apple een eind gemaakt aan de dikke randen rondom het scherm van de iMac en de afgeronde achterkant met een soort hobbel. Bij de nieuwe iMac zijn de zijkanten vlak, vergelijkbaar met het ontwerp van de nieuwste iPad Air en iPad Pro. Hij is nog maar 11 mm dik! Qua vorm lijkt de iMac nog het meest op het Pro Display XDR (Apple’s professionele monitor), maar dan natuurlijk met een complete computer aan de binnenkant. Dat wordt mogelijk gemaakt door het kleinere ontwerp van het moederbord van de M1-processor. Daarnaast is de iMac van 2021 ook een mooi knipoog naar het verleden, want voor het eerst sinds de eerste iMac uit 1998 zijn er weer verschillende kleuren om uit te kiezen. Geen pastelkleuren, maar zeven verzadigde, krachtige kleuren. Ze zien er fantastisch uit. En zelfs als je niet van kleur houdt, er is nog altijd een minimalistische zilveren versie beschikbaar.

Twee kleine kritiekpunten hebben we nog over het design. Ten eerste hadden we graag gewild dat de iMac in hoogte verstelbaar was. Maar helaas, wederom kun je de iMac alleen naar voren of achteren kantelen. En hoewel de randen rondom het scherm veel smaller zijn geworden, houdt de iMac nog steeds zijn kenmerkende ‘kin’. Die had wat ons betreft ook weg gemogen, al snappen we wel dat Apple de hardware-onderdelen ergens kwijt moet in deze all-in-one computer. Wellicht was de voet hier nog een optie voor geweest.

kooptip

Kleurtjes!

Welke iMac-kleur zou jij kiezen? Je hebt de keuze tussen blauw, groen, roze, zilver, geel, oranje en paars. De favorieten van de iCreate-redactie? Zilver (Koen), geel (Laura), groen (Sven en Terry).

Het grotere scherm

Het scherm van de iMac is van 21,5 naar 24 inch gegroeid, heeft een 4,5K Retina-resolutie (dat komt neer op 4480 x 2520 pixels) en ondersteunt de brede kleurweergave P3. Verder heeft het scherm True Tone ingebouwd zodat de kleurtemperatuur van het scherm zich aanpast aan het omgevingslicht. Deze techniek kennen we al van de iPhone, iPad en MacBooks. De helderheid van het scherm bedraagt 500 nits, dat is dezelfde waarde als bij de MacBook Pro 13-inch uit 2020 en zelfs iets beter dan van de MacBook Air uit 2020 (die heeft 400 nits). Voor een scherm dat zoveel groter is, vinden we dat een aardige prestatie. Professionele schermen zoals het Pro Display XDR zijn natuurlijk nóg helderder. Bij schermen is het echter zo dat pas zien echt geloven is, en daarom kunnen we niet wachten om dit scherm in levenden lijve te zien.

Met M1-chip

Over de M1-chip van Apple zijn al hele analyses geschreven. Het is verbazingwekkend om te zien hoe Apple vrijwel uit het niets een van krachtigste processors voor computers heeft ontworpen. Uiteraard had het bedrijf al behoorlijk wat ervaring opgedaan met zijn mobiele chips, maar het was niet vanzelfsprekend dat dit één op één vertaald zou kunnen worden naar desktop-chips. De 24-inch iMac krijgt dus dezelfde processor die al in de MacBooks en Mac mini van afgelopen jaar goed is voor razendsnelle prestaties. Wij zijn nog steeds onder de indruk van de snelheid. Apple weet die snelheid met cijfers te verduidelijken. Zo is de CPU 85 procent sneller dan bij de voorganger, de grafische kaart 50 tot 100 procent sneller al naargelang de gebruikte apps en ‘machine learning’ (voor kunstmatige intelligentie) drie keer sneller.

De thuiswerk-Mac

De iMac 24-inch krijgt een 1080p FaceTime HD-camera, drie microfoons die je stem met studiokwaliteit kunnen vastleggen en verbeterde speakers (zes in totaal) die voor nog beter geluid zorgen. Het zijn updates die voor iedereen leuk zijn natuurlijk, maar vooral voor iedereen die op dit moment moet videobellen, zijn het fantastische nieuwigheden. Bij de FaceTime HD-camera vervult de eerdergenoemde M1-chip nog een aanvullende rol. De iMac maakt ook gebruik van de beeldprocessor van de M1-chip en de Neural Engine. Hierdoor wordt de beeldkwaliteit van de camera verbeterd door ruisonderdrukking, een groter dynamisch bereik en een betere automatische belichting en witbalans. Of het nu gaat om een afspraakje met het gezin of een videogesprek vanuit het thuiskantoor, je zult er altijd op je best uitzien.

Net zo kleurrijke accessoires

Zelfs de accessoires van de nieuwe iMac zijn spectaculair. Ten eerste het toetsenbord. Er is een nieuw Magic Keyboard voor de Mac. Dat lijkt qua indeling enorm op het toetsenbord van de MacBook Air. Linksonder vind je bijvoorbeeld de toets met de wereldbol waarmee je snel emoji’s toevoegt. Nog cooler is de integratie van Touch ID in het toetsenbord. Op die manier kun je ook eindelijk op de iMac je wachtwoorden met je vingerafdruk ontgrendelen of Apple Pay-­betalingen op het web doen. Touch ID op het Magic Keyboard werkt ook met andere Macs, mits die een ­M1-chip hebben. Verder komt het Magic Keyboard met dezelfde kleurtint als van de iMac waar die bij hoort. Dat laatste geldt ook voor de nieuwe versies van het Magic Trackpad en de Magic Mouse, die verder nog wel hetzelfde werken als de huidige versies. Last but not least: de voeding van de iMac. De voeding? Ja, want die is ook supercool. De geweven stroomkabel die naar je iMac gaat, matcht de kleur ervan. En hij is magnetisch. Maar er is nog meer. Want in de voeding zit ook voortaan de ethernet-aansluiting voor bekabeld internet, en dat gaat gewoon mee via de stroomkabel. Slim.

Twee versies

Van de 24-inch iMac zijn er uiteraard weer verschillende configuraties. De basisversie begint bij 1449 euro. Daarvoor krijg je een iMac met 256 GB opslag, 8 GB centraal geheugen en twee Thunderbolt/USB 4 poorten. De M1 van deze configuratie heeft slechts zeven GPU-kernen in plaats van acht, voor de rest is die identiek aan de andere versies. Bij de MacBook Air met M1 hanteert ­Apple overigens hetzelfde principe met de M1 voor het basismodel. Verder is het basismodel alleen in de kleuren blauw, groen, roze en zilver beschikbaar. Voor de duurdere versie van 1669 euro heb je wel alle kleuren ter beschikking, en de standaard M1-chip die in de meeste Macs zit. Daar bovenop komen nog twee gewone usb 3-poorten en een ethernet-aansluiting voor bekabeld internet. Ten slotte zit hier ook het Magic Keyboard met Touch ID bij – de basisversie heeft geen Touch ID. Betaal je nog meer (1899 euro), dan krijg je 512 GB opslag.

Wat vinden we van de iMac?

Zoals gezegd, het nieuwe design van de iMac was écht nodig. Apple kon het niet maken om het oude ontwerp nog naar de nieuwe generatie iMac met M1-chip te tillen. Het design vinden we geslaagd. Niet alleen de kekke kleuren, ook de plattere vorm. Alleen aan de kin en de ergonomie had Apple nog kunnen werken. De processor zal ongetwijfeld ook in de iMac supersnel zijn, daar maken we ons geen zorgen over. We kijken er ook naar uit om het scherm van de iMac 2021 in het echt te zien. De nieuwe accessoires, met name het Magic Keyboard met Touch ID, zien we heel graag terug op onze bureaus. Jammer is alleen dat het vooralsnog bij de ‘kleine’ 24-inch iMac blijft. Maar de grote versie zal ongetwijfeld niet lang op zich laten wachten. Wellicht dan ook met een M1X-chip die nóg sneller is?