Terug naar Hoe druk is jouw bus? Google Maps voorspelt drukte OV
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Hoe druk is jouw bus? Google Maps voorspelt drukte OV

Door Laura Grootaarts2 juli 2019 11:422 min. leestijd0

Hoe druk is het in jouw bus? Google Maps kan het je vertellen. De navigatie-app voorspelt voortaan of je in het openbaar vervoer rustig een boek kunt zitten lezen, of dat je bij deze zomerse temperaturen als sardientjes in blik staat.

Google Maps drukte OV

Zoek je een restaurant, winkelcentrum of toeristische trekpleister op in Google Maps, dan zie je de verwachte drukte en waar je de rest van de dag nog op kunt rekenen. Iets soortgelijks doet Google in het vervolg ook als je een route plant met het openbaar vervoer. De functie is in 200 steden wereldwijd beschikbaar: in Nederland werkt het vooralsnog in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. Communicatie-manager Rachid Finge van Google Nederland zegt op Twitter dat ‘Alle vormen van OV in principe’ ondersteund worden, maar in de trein lijkt het op dit moment nog niet te werken.

Beschikbare zitplaatsen

Google Maps drukte OV

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Vraag je een route met het OV op, dan staat daarbij wat voor drukte je kunt verwachten. Vier grijze tot donkergrijze poppetjes geven geven een indicatie van de drukte; daarbij lees je ook hoeveel zit- en staanplaatsen er zijn.

De informatie is gebaseerd op beoordelingen van andere Google Maps-gebruikers: soms vraagt Google je ook hoe je de drukte ervaart. Verder worden er allerlei algoritmes gebruikt om de drukte in te schatten. Het kan haast niet anders dan dat er rekening wordt gehouden met weersomstandigheden en evenementen in de omgeving. Hoe dan ook: het blijft een schatting en de werkelijkheid kan dus wat afwijken. Google Maps werkt niet net zoals de NS met sensoren die het gewicht per rijtuig meten.

Drukte in Amsterdam

Google heeft de data ook gebruikt om ’s werelds drukte OV-lijnen in kaart te brengen. Gelukkig staat er geen Nederlandse stad in de top tien. Op de afbeelding hieronder zie je welke Amsterdamse OV-lijnen de meeste passagiers te verstouwen hebben.

Google Maps drukte Amsterdam

iCreate 143
iCreate 143
🎁 De ultieme Apple-koopgids
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar