Terug naar Gmail laat bedrijven al je mailtjes lezen – zo voorkom je dat
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Gmail laat bedrijven al je mailtjes lezen – zo voorkom je dat

Door Sven Lamers4 juli 2018 10:572 min. leestijd0

Ontwikkelaars van apps hebben toegang tot miljoenen Gmail-accounts. Deze kunnen e-mailadressen, metagegevens en zelfs de inhoud van mailtjes bekijken. Bijzonder kwetsbaar zijn gebruikers die in het verleden hun Gmail-account hebben gebruikt om zich aan te melden voor prijsvergelijkers of geautomatiseerde reisplanners.

Overigens had Google afgelopen jaar nog beloofd dat het helemaal geen mailtjes meer voor reclame zou analyseren. Google misschien niet dus, maar wel andere bedrijven.

Gmail

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Geautomatiseerde én handmatige scans

Ontwikkelaars die via hun apps toegang krijgen tot je Gmail-account, mogen onder bepaalde omstandigheden mailtjes lezen, bijvoorbeeld om nieuwe diensten of app-functies te bouwen. Het merendeel van de mailtjes wordt automatisch via computers gescand, maar in een aantal gevallen hebben echte mensen mails gelezen. Return Path, een bedrijf voor e-mailmarketing, heeft naar verluidt de inboxen van meer dan twee miljoen mensen gescand en zo’n 8000 mailtjes gelezen om zijn software te verbeteren. Een ander voorbeeld is het bedrijf Edison Software, dat apps voor het organiseren van je postvak aanbiedt. Medewerkers daar hebben de mailtjes van ‘honderden gebruikers’ gelezen om nieuwe functies te ontwikkelen.

Mails lezen? Heel normaal!

Volgens Thede Loder, die met het Wall Street Journal sprak, zijn dit allemaal gangbare praktijken. Loder was technisch directeur (CTO) bij eDataSource, een concurrent van Return Path. Dat ontwikkelaars toegang hebben tot de privé-mailtjes van gebruikers, is gewoon ‘een feit’, aldus Loder. Zowel voor Return Path als Edison Software geldt dat ze gebruikers nooit expliciet hebben gevraagd of ze mailtjes mogen lezen. Beide bedrijven benadrukken echter dat dit in de gebruiksvoorwaarden stond. Volgens het Wall Street Journal ontbreekt in de teksten echter een duidelijke hint dat ook mensen de mailtjes mogen lezen. Volgens het Wall Street Journal zijn er gelukkig geen aanwijzingen dat de gegevens in welke vorm dan ook misbruikt werden.

Extra controle voor bedrijven die toegang willen tot je Gmail

Als je Google mag geloven, dan doorlopen ontwikkelaars die een app met Gmail-toegang willen bouwen, nog een speciale controle. Volgens WSJ is deze controle echter niet erg nauwkeurig. Daarnaast staat de ontwikkelaarsovereenkomst van Google het niet toe dat de privé-gegevens van gebruikers weer naar andere bedrijven kunnen worden doorgespeeld. App-ontwikkelaars mogen ook geen permanente kopieën van gebruikersgegevens maken. Hoe – en of –dit gecontroleerd wordt, is niet duidelijk.

Wil je zelf de apps controleren die toegang hebben tot je Gmail-account? Via dit support-artikel van Google kun je alle apps afzonderlijk de toegang ontzeggen.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar