Terug naar 6 functies voor blinden en slechtzienden op de iPhone en iPad
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

6 functies voor blinden en slechtzienden op de iPhone en iPad

Door Koen van Ekeren18 mei 2018 11:413 min. leestijd0

Apple heeft niet alleen oog voor het grote publiek; het bedrijf maakt zijn producten ook toegankelijk voor bijvoorbeeld blinde en slechtziende mensen. We zetten de belangrijkste functies van de iPhone en iPad voor mensen met een visuele beperking op een rij.

iPhone functies blinden slechtzienden

Functies iPhone blinden en slechtzienden

De iPhone en iPad zijn uitgerust met allerlei toegankelijkheidsfuncties. Zo kan iemand die blind of slechtziend is bijvoorbeeld horen wat er op het display te zien is, een bericht versturen met de dicteerfunctie en het beeld vergroten met een zoomfunctie.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

1. VoiceOver

Een van de belangrijkste functies voor blinden en slechtzienden met een iPhone of iPad is VoiceOver. Wanneer je VoiceOver inschakelt, activeer je deze door drie keer op de thuisknop te drukken. Je hoort vervolgens wat er op het scherm te zien is. Bijvoorbeeld de inhoud van een appje, of de status van de batterij. Sinds het nieuwste besturingssysteem, iOS 11, beschrijft VoiceOver zelfs afbeeldingen. Zo weet je bijvoorbeeld dat er een hond op de foto staat, of twee lachende mensen.

VoiceOver schakel je in via de app Instellingen. Ga hier naar ‘Algemeen>Toegankelijkheid>VoiceOver’ en zet de schakelaar achter ‘VoiceOver’ op groen. Hier kun je ook de stem van VoiceOver aanpassen, de spreeksnelheid en de toonhoogte.

2. Zoomen

iOS heeft een handige zoom-functie. Open hiervoor de app Instellingen en ga naar ‘Algemeen>Toegankelijkheid>Zoomen’. Hier activeer je de functie door op de schakelaar achter ‘Zoomen’ te tikken.’

Scrol vervolgens naar beneden en bepaal bij de regelaar onder ‘Maximale vergroting’ welke zoomfactor je wilt gebruiken. Je kunt kiezen tussen 120% en 1500%. Ook kun je via ‘Zoomgebied’ kiezen voor een beeld-in-beeld-weergave, of de ingebouwde vergrootglas schermvullend maken.

3. Vergrootglas

Zet je iOS-apparaat in als een vergrootglas. De functie Vergrootglas gebruikt de camera van je iPhone of iPad om iets van dichterbij te bekijken. Het vergrootglas stel je in via ‘Instellingen>Algemeen>Toegankelijkheid>Vergrootglas’. Vervolgens activeer je het vergrootglas door drie keer snel achter elkaar op de thuisknop te drukken.

4. Aangepaste weergave

Als je kleurenblind bent of een andere visuele beperking hebt, zorg je met een aangepaste weergave dat de kleuren van het scherm prettiger zijn voor je ogen. Schakel de functie in via ‘Instellingen>Algemeen>Toegankelijkheid>Aangepaste weergave en probeer de verschillende instellingen uit. ‘Verminder witpunt’ vermindert bijvoorbeeld de intensiteit van de heldere kleuren.

5. Spreken in plaats van typen

De dicteerfunctie zorgt dat je teksten kunt versturen, zonder dat je hoeft te typen. Tik op de microfoonknop bij het toetsenbord en spreek een bericht in. Je iPhone of iPad zet je woorden nu om in tekst.

6. De hulp van Siri

Nog handiger is misschien de hulp van Siri. Roep hem op door de thuisknop ingedrukt te houden, of zeg: ‘Hé Siri’. De spraakassistent kan je helpen met allerlei zaken, zoals het versturen van een WhatsApp-bericht. Zeg bijvoorbeeld ‘Stuur een WhatsApp-bericht’, geef aan naar wie je het wilt sturen (hij of zij moet wel in Contacten staan) en spreek de boodschap in.

Daarnaast helpt Siri je bijvoorbeeld met het starten van telefoongesprekken, het plannen van afspraken, of het inschakelen van verschillende functies, zoals VoiceOver.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »

Praat mee!

avatar