Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Epic Games haalt wéér uit naar Apple – en Apple neemt wraak

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Apple Epic Games

Fortnite-maker Epic Games heeft weer eens uitgehaald naar Apple, maar dat moeten ze bekopen met maatregelen. Dit is er aan de hand.

Lees verder na de advertentie

Epic Games vs. Apple

Het is een ruzie die al jaren voortduurt: Epic Games versus Apple. De gamestudio voegde in augustus 2020 een alternatieve betaalmethode toe aan zijn game Fortnite, wat tegen de voorwaarden van de App Store ingaat. Het resultaat? Epic Games, en daarmee ook Fortnite, werden uit de App Store geknikkerd. En na een jarenlange juridische strijd werd bepaald dat Apple in z’n recht stond (en staat) om dit te doen.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Toch leek de relatie tussen de twee bedrijven de laatste tijd weer iets beter te worden. Met de komst van de Digital Markets Act (DMA) – de nieuwe EU-wet die bepaalt dat Apple alternatieve appwinkels op de iPhone moet toestaan – kondigde Epic aan de Epic Games Store te willen overbrengen naar de iPhone. Apple leek dit toe te staan: Epic’s ontwikkelaarsaccount bij Apple werd namelijk opnieuw geopend. Maar nu lijkt het plan toch weer in de soep te lopen.

kooptip

Uithaal naar Apple

Door wat kritische tweets van Epic’s CEO Tim Sweeney, evenals felle kritiek vanuit Epic Games over hoe Apple de DMA interpreteert, heeft Apple nu alweer schoon genoeg van de gamestudio. Het ontwikkelaarsaccount van Epic is weer geblokkeerd, en Apple geeft hierbij de volgende verklaring:

Epic’s flagrante schending van zijn contractuele verplichtingen tegenover Apple heeft ertoe geleid dat rechtbanken hebben bepaald dat Apple het recht heeft om “alle dochterondernemingen, gelieerde bedrijven en/of andere entiteiten waarover Epic Games zeggenschap heeft, of een deel daarvan, op elk moment en naar eigen goeddunken van Apple te beëindigen”. Gezien Epic’s verleden en hun huidige gedrag, heeft Apple ervoor gekozen om dat recht uit te oefenen.

Of Apple’s beslissing niet in strijd is met de DMA, is nog afwachten. Hoe dan ook komt er voorlopig dus géén Epic Games Store naar de iPhone. En daarmee is ook Fortnite de komende tijd uitgesloten – net als de afgelopen drie jaar.