Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

CoronaMelder-app verschijnt later dan gepland

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
corona-app oktober


Lees verder na de advertentie

Morgen had het zover moeten zijn, dan zou de Nederlandse corona-app CoronaMelder landelijk uitgerold worden. Maar de deadline van 1 september wordt niet gehaald: dat komt omdat het wetsvoorstel voor de CoronaMelder nog besproken moet worden.

CoronaMelder vertraagd: waarom?

De app op zich is helemaal klaar, maar het wetsvoorstel rondom de app moet eerst nog goedkeuring krijgen. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft aangedrongen op wetgeving, omdat een aantal zaken rondom privacy nog niet goed geregeld waren. In het wetsvoorstel staat dat de app alléén gebruikt mag worden ter bestrijding van covid-19. En dat je niet gedwongen mag worden tot het gebruik van de app, bijvoorbeeld op je werk of in de horeca. Het gaat vooralsnog om een tijdelijke wet.

Het voorstel voor de Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19 (zo luidt de officiële naam van de spoedwet) is ingediend op 21 augustus. Vanmiddag om 15.00 uur krijgen de kamerleden een technische briefing over het gebruik van de app en later deze week volgt er nog een debat. Vervolgens moet de wet nog langs de Eerste en Tweede Kamer. Het is nog onduidelijk wat de nieuwe datum wordt voor de officiële release van de app.

App wordt al getest

De corona-app is overigens al sinds 17 augustus te vinden in de App Store. Iedereen kan hem downloaden, maar hij werkt nog maar een beperkt aantal regio’s, namelijk Drenthe, Gelderland-Zuid, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland en Twente. Op deze manier wordt de app al in de praktijk getest. De app geeft je een melding als je in aanraking bent geweest met iemand die lijdt aan het coronavirus.


kooptip

De Corona-app werkt niet op alle iPhones. Je hebt er een relatief nieuw toestel voor nodig, waarop je iOS 13 kunt draaien. Dat betekent dat je een iPhone nodig hebt die in 2015 of later verschenen is. Het oudste toestel dat ondersteund wordt, is de iPhone 6s.