Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Door deze bug in iOS 11 zijn je verborgen WhatsApp-berichten niet veilig

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
whatsapp icoon


Lees verder na de advertentie

Vanaf iOS 11 kun je de inhoud van je berichten verbergen op het toegangsscherm. Zo blijf je een notificatie van een app ontvangen, maar is de inhoud op een vergrendelde iPhone niet zichtbaar. Met een simpel trucje krijgt een buitenstaander echter alsnog te weten wat er in een appje staat, zo ontdekte de Braziliaanse website Mac Magazine.

Verborgen WhatsApp-berichten niet veilig

Het werkt simpel: vraag Siri om de verborgen notificaties op het vergrendelde scherm voor te lezen. Terwijl je op het toegangsscherm alleen ‘Melding’ ziet staan, zal de virtuele spraakassistent de inhoud van de melding voorlezen. Dit kunnen bijvoorbeeld berichten zijn die je via WhatsApp, Telegram, Skype, of Facebook Messenger hebt ontvangen.

Er is maar één app waarbij Siri de inhoud van de berichten niet prijsgeeft en dat is Apple’s Berichten-app. Hierbij leest Siri ze alleen voor als de iPhone is ontgrendeld.

Mac Magazine heeft vastgesteld dat de bug in het huidige iOS 11.2.6 zit, maar ook het aankomende iOS 11.3, dat zich nu nog in de testfase bevindt. De website heeft het probleem bij Apple gemeld, dus wellicht is de bug bij een volgende update uit de wereld.

Berichten verbergen


kooptip

Het verbergen van de inhoud van je notificaties is een nieuwe functie van iOS 11. Wil je de functie instellen, ook al weet je nu dat Siri alles verklapt? Ga dan naar ‘Instellingen>Berichtgeving>Toon voorvertoning’. Kies hier ‘Indien ontgrendeld’, of voor ‘Nooit’ als je wilt dat de inhoud nooit op het toegangsscherm zichtbaar is.