Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Asus ZenBook 14 UX433: alternatief voor de MacBook Air?

Auteur: Sven Lamers
2 reacties


Lees verder na de advertentie

Wij bij iCreate houden van Macs, dat mag wel duidelijk zijn. En toch vinden we het altijd spannend om naar de wonderlijke wereld van Windows-laptops te kijken. Vroeger waren de verschillen enorm – niet per se op hardware-gebied, maar wel qua uiterlijk. Een MacBook van Apple is een gelikt metalen apparaat met geen schroefje te veel, bij Windows-laptops ha die overal plastic en was de behuizing vaak nog versierd met allerlei reclame-stickers. Gelukkig is dat verleden tijd: ook in de Windows-wereld vind je tegenwoordig notebooks die zich zowel qua hardware als design met Apple kunnen meten. En dat gebeurt op een goed moment, want de MacBooks krijgen op dit moment veel kritiek. Daarom vergelijken we in dit artikel de MacBook Air met zijn tegenhanger van Asus, de ZenBook 14 UX433.

Afmetingen en gewicht

Volgens Asus is de ZenBook 14 UX433 ’s werelds kleinste 14-inch laptop. Hoewel dit een stukje groter is dan het scherm van de MacBook Air, zijn afmetingen en gewicht van de twee apparaten vrijwel identiek. De MacBook Air is 30,41 cm breed, 21,24 cm diep en 0,41 tot 1,56 cm dun. De ZenBook 14 daarentegen meet 31,9 cm in de breedte, 19,9 cm in de hoogte en is 1,59 dik. Ondanks dat de Asus ZenBook 14 iets dikker is dan de Air, is hij wel iets lichter: De ZenBook weegt 1,09 kg, de Air 1,25 kg.

Gouden MacBook Air 2018

Het scherm

Bijzonder onder de indruk zijn wij van de dunne schermranden van de Asus. Links en rechts van het 14-inch scherm zitten slechts 2,9 mm dikke bezels, boven en onder zijn dat 6,1 mm en 3,3 mm. Asus vergelijkt het scherm treffend met een ‘infinity pool voor je ogen’. Zoiets willen we ook op onze MacBook Air! Apple heeft de schermranden van de MacBook Air dan wel dunner gemaakt, maar ook weer niet zó dun.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Minder positief zijn we over de resolutie van ZenBook. Die bedraagt namelijk slechts 1920 x 1080, en dat is toch net wat minder dan de Retina-resolutie (2560 x 1600) van de MacBook Air. Bovendien is het scherm van de ZenBook iets groter, waardoor die lagere resolutie nog meer opvalt. Beelden zijn gewoon iets minder scherp.

Wel sterk is dan weer de kleurweergave van de Asus. Deze dekt 100% procent van sRGB kleurruimte af – bij Apple blijft dit voorbehouden aan de Pro-modellen.

Hardware

In de MacBook Air zit een dual-core Intel Core i5 (8e generatie) met 1,6 GHz en Turbo Boost tot 3,6 GHz. Daar hoort de grafische chip Intel UHD 617 bij. Standaard krijg je 8 GB werkgeheugen (uitbreidbaar naar 16 GB) en een 128 GB SSD (uitbreidbaar naar 1,5 TB). De hardware staat garant voor goede prestaties, alleen op grafisch gebied is het wat minder.

We kunnen er niets anders van maken – op papier is de Asus ZenBook 14 een stuk heel krachtiger. Standaard heeft die een quad-core Intel Core i5 met 1,6 GHz en de Turbo Boost kan snelheden tot 3,9 GHz aan. Desgewenst kies je het model met een quad-core 1,8 GHz-processor met Turbo Boost tot 4,6 GHz! Voor de graphics heeft de Asus de Intel UHD 620. Die is al iets beter dan het model uit de Air, maar daar komt nog een grafische kaart van Nvidia bij: de Geforce MX150. En zo’n toegewijde gpu is toch vrijwel altijd sneller dan een geïntegreerde chip. De overige specs zijn dan weer ongeveer hetzelfde: 8 of 16 GB RAM, 256 GB tot 1 TB SSD-opslag. Asus belooft 13 uur accutijd, net als Apple overigens.

Aansluitingen en toetsenbord

Op de MacBook Air heb je twee Thunderbolt 3-aansluitingen. Daar moet je het mee doen. Met als gevolg dat je heel veel docks, adapters en dongels nodig hebt. De Asus biedt wat meer variatie: 1x usb-c, 1x usb 3.0, 1x usb 2.0, 1x hdmi en een 1x microSD-kaartlezer. De usb-c-aansluiting biedt net wat minder snelheid en mogelijkheden dan Thunderbolt 3, maar we waarderen de integratie van gewone usb, hdmi en microSD.

Er is al veel geschreven over het toetsenbord van de MacBooks van tegenwoordig. De vlindertoetsen zijn iets foutgevoeliger – een stukje stof kan al ervoor zorgen dat een toets het niet meer doet. Van de Asus hebben we dat soort verhalen nog niet vernomen, en volgens ons gebruikt de ZenBook ook een iets traditioneler toetsenbord-ontwerp. Een mooie gimmick is overigens het trackpad van de Asus. Desgewenst laat het zogeheten NumberPad een numeriek toetsenblok zien zodat je sneller getallen kunt typen.

And the winner is …

We kunnen niet ontkennen dat Asus met de ZenBook 14 UX433 een mooie en krachtige laptop heeft gebouwd. Op papier is de hardware zelfs sterker dan van de MacBook Air. Laatstgenoemde wint het alleen qua schermresolutie.

En toch hangt er één ontzettend groot nadeel aan de ZenBook waardoor we onze MacBook niet snel zullen inruilen: er draait Windows 10 op. Dat besturingssysteem mag de laatste jaren ook wat gebruiksvriendelijker en stabieler zijn geworden, maar wij zijn verknocht aan macOS. Kun jij met Windows leven? Dan is de Asus ZenBook 14 een uitstekend alternatief voor de MacBook Air.