Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Flexgate: MacBook Pro-scherm gaat stuk door kabels in scharnier

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
MacBook Pro problemen


Lees verder na de advertentie

Hoe vaak open en sluit je het scherm van je MacBook Pro? Heel vaak, zeg je? Misschien tijd om daar in de toekomst eerst goed over na te denken. Het nieuwe design van de MacBook Pro dat Apple sinds 2016 hanteert, heeft weer een probleem erbij gekregen. Het begon allemaal met een niet kloppende accutijd en met een processor die niet zo snel was zoals die zou moeten zijn. Vervolgens kwam het toetsenbord in het nieuws: een stukje stof kon al voldoende zijn om het helemaal te laten falen. Deze problemen heeft Apple inmiddels allemaal aangepakt (met wisselend succes), maar nu is er ‘Flexgate‘. Hierbij zorgt de achtergrondverlichting van het scherm van de MacBook Pro voor beeldstoringen.

macbook-pro-stagelight

Stagelight-effect

Gebruikers beschrijven de beeldstoringen als een soort ‘Stagelight’-effect. Het lijkt alsof onder aan het scherm allemaal kleine spotlights verschijnen. Herstarten van je MacBook biedt geen soelaas en ook het openen en sluiten van het scherm heeft geen effect. Sterker nog: grote kans dat het openen en sluiten juist voor de beeldstoringen heeft gezorgd.

Slechte kabel in het scharnier

Volgens de reparatie-experts van iFixit hebben de storingen van de achtergrondverlichting namelijk te maken met de gebruikte kabel. In tegenstelling tot oudere modellen waar Apple normale kabels in het scharnier heeft gebouwd, gebruikt het bedrijf bij de nieuwe zogeheten flexkabels (vandaar de naam ‘Flexgate’). Deze zijn platter, maar ook kwetsbaarder dan gewone kabels. De flexkabels zitten in het midden van het scharnier en slijten bij het openen en sluiten van de MacBook Pro. De slijtage heeft te maken met de lengte van de kabels. Deze zijn net iets kort zodat ze bij het openen te sterk gestrekt worden. Hierdoor ontstaan haarscheurtjes. En het stagelight-effect is maar het begin. Volgens iFixit kunnen de scheurtjes ook ervoor zorgen dat het display helemaal uitvalt.


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

flexkabels

Dure reparatie

Apple heeft het probleem nog niet officieel herkend – daarom hebben boze klanten al een petitie gestart. De reparatie van de MacBook Pro is namelijk een dure grap. Dat komt omdat je niet alleen de kabels kunt laten vervangen – deze hangen aan het scherm vast. Dus heb je een compleet nieuw scherm nodig. En dat kan zomaar 600 euro kosten.