Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Apple brengt zes grote updates uit: dit zijn ze

Auteur: Ward Edema
5 reacties
Apple updates 2023


Lees verder na de advertentie

Apple heeft maar liefst zes grote updates tegelijk uitgebracht voor een hele reeks apparaten, waaronder iOS 17 en watchOS 10. Wij zetten ze allemaal op een rij.

Zes Apple-updates op één dag

Apple’s updateseizoen is begonnen! Na de WWDC 2023, waar alle grote updates voor dit jaar werden aangekondigd, is het nu eindelijk tijd voor de daadwerkelijke release van die updates.

Sinds 18 september om 19:00 is de grote iPhone-update uit: iOS 17. Maar er zijn nog veel meer updates op exact hetzelfde moment uitgebracht! Welke dat zijn, lees je hieronder.


1. iOS 17

De belangrijkste update is uiteraard iOS 17. Deze grote iPhone-update zit boordevol nieuwe functies. Denk aan Stand-by, waarmee je je iPhone omtovert tot een handig klokje voor op je bureau, en NameDrop, waarmee je contactgegevens deelt door twee iPhones tegen elkaar te houden. Ook nieuw zijn Check-in, contactposters, een slimmer toetsenbord, nieuwe wallpapers en toffe stickers: je leest er alles over in ons iOS 17-dossier!


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

iOS 17 stand-by

Ondersteuning

iOS 17 is beschikbaar voor alle iPhone-modellen vanaf de iPhone XR en XS uit 2018. Daaronder vallen ook de tweede en derde generatie iPhone SE.


2. iPadOS 17

Vorig jaar kwam iPadOS 16 een stuk later uit dan iOS 16, wegens gedoe met de nieuwe Stage Manager-functie. Dit jaar is de update voor de iPad wat bescheidener, en is hij tegelijk uitgekomen met iOS 17.

Met iPadOS 17 krijgt de iPad hetzelfde hippe vergrendelscherm als de iPhone, dezelfde Gezondheid-app als de iPhone, en dezelfde vernieuwingen in de Berichten-app met Check-in en stickers. Oftewel: het is een beetje een inhaalslag voor de iPad. Lees meer in ons iPadOS 17-dossier.

Ondersteuning

iPadOS 17 is er voor de volgende modellen:

  • 12,9-inch iPad Pro (2017 en nieuwer)
  • 11-inch iPad Pro (2018 en nieuwer)
  • 10,5-inch iPad Pro
  • iPad (2018 en nieuwer)
  • iPad mini (2019 en nieuwer)
  • iPad Air (2019 en nieuwer)

3. watchOS 10

Verreweg de grootste update als het om nieuwe functies gaat is watchOS 10. Deze update voor de Apple Watch pakt de hele interface aan, met widgets, totaal vernieuwde apps, en twee hippe nieuwe wijzerplaten (waaronder Snoopy). Je leest er alles over in ons watchOS 10-dossier.

watchOS 10

Ondersteuning

Om watchOS 10 te installeren, heb je een gekoppelde iPhone met iOS 17 of nieuwer nodig. De watchOS 10-update zelf draait op de Apple Watch Series 4 of nieuwer. Daaronder vallen ook de twee uitvoeringen van de Apple Watch SE en de Apple Watch Ultra.


4. tvOS 17

Hoewel Apple vorig jaar tvOS nauwelijks aandacht gaf, is dat dit jaar wel anders. Het besturingssysteem voor de Apple TV heeft namelijk nieuwe features én nieuwe apps.

Voor het eerst komt FaceTime naar de Apple TV. Leg je iPhone voor je tv, en hij dient als camera die automatisch inzoomt op wie er praat. Je ziet dan op je tv je gesprekspartner(s). Ook nieuw in tvOS 17: het bedieningspaneel, de Activiteit-app, Zoek mijn Siri Remote, en ondersteuning voor VPN’s.

tvOS 17 bedieningspaneel

Ondersteuning

tvOS 17 is er voor de Apple TV HD – ook bekend als Apple TV (4e generatie) – en alle generaties van de Apple TV 4K.


5. AirPods firmwareversie 6A

De AirPods worden automatisch bijgewerkt naar firmwareversie 6A, en daarin zitten allerlei nieuwe functies. Zo wisselen de AirPods veel soepeler tussen apparaten en kun je je microfoon met één klik dempen tijdens een telefoongesprek.

De AirPods Pro 2 hebben nog meer nieuwe functies. De belangrijkste is Adaptieve audio, waarmee automatisch wordt gewisseld tussen noise cancelling en transparantiemodus, afhankelijk van de situatie. Lees er meer over in ons artikel: Deze 5 nieuwe functies komen dit najaar naar je AirPods.

AirPods Pro 2 noise cancelling

Ondersteuning

AirPods firmwareversie 6A is beschikbaar voor álle modellen van de AirPods – behalve de eerste generatie uit 2016. Het updaten gebeurt automatisch wanneer je gekoppelde iPhone is bijgewerkt naar iOS 17.


6. HomePod softwareversie 17

Als laatste, en zeker de minste: de HomePod softwareversie 17. Wat is er nieuw? Siri werkt nu (in het Engels) zonder dat je ‘Hé’ hoeft te zeggen. En de HomePod kan nu apps op je iPhone bedienen, dus als je bijvoorbeeld om een muziek vanuit een specifieke app vraagt die op je iPhone staat, dan kan hij die direct doorspelen naar je HomePod.

HomePod nieuwe functie

Ondersteuning

HomePod softwareversie 17 werkt op alle uitvoeringen van de HomePod en HomePod mini. Het updaten gaat via de Woning-app op je iPhone, als die is bijgewerkt naar iOS 17.


Bereid je voor op de Apple-updates

Om je goed voor te bereiden op alle Apple-updates die je nu kunt downloaden, moet je back-ups maken van de apparaten waar dit voor kan (iPhone en iPad), mocht er iets misgaan. Het gemakkelijkst is om dit te doen via iCloud: ga hiervoor naar Instellingen op je iPhone of iPad, en zorg ervoor dat onder ‘[Je naam]>iCloud>iCloud-reservekopie’ alles goed staat. De back-up van je Apple Watch loopt volledig automatisch via je iPhone.

Wil je voortaan direct een seintje krijgen wanneer Apple nieuwe updates uitbrengt? Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!