Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iPhone-verkopen vallen tegen – Apple waarschuwt voor lagere omzet

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Tim Cook


Lees verder na de advertentie

Voor het eerst sinds 2002 heeft Apple een officiële waarschuwing voor lagere omzet gepubliceerd. Gisteravond verscheen een ongewoon duidelijke brief aan investors op de Newsroom-pagina van Apple. Tim Cook laat hierin weten dat Apple zijn prognose voor de omzet in de afgelopen drie maanden verlaagd heeft naar 84 miljard dollar. Eerst werd er uitgegaan van 89 tot 93 miljard dollar. Deze correctie heeft vooral te maken met de slechtere iPhone-verkopen in China. Apple heeft volgens Cook de economische daling daar en de gevolgen ervan onderschat.

iPhone-verkopen vallen tegen

En het blijft niet alleen bij China. Ook op andere markten zijn niet zo veel gebruikers overgestapt op nieuwe iPhones als Apple had verwacht. Welke landen het precies zijn, zegt Apple niet. Het kerstkwartaal is traditioneel het belangrijkste kwartaal van het jaar voor Apple. Het bedrijf kon in deze drie maanden regelmatig records verbreken wat omzet en winst betreft. In 2017 was de omzet bijvoorbeeld 88,3 miljard dollar en de winst 20 miljard. Een vijfde van de omzet en winst kwam toen uit China.

iPhone té belangrijk?

De iPhone is het belangrijkste product van Apple en was laatst verantwoordelijk voor 60 procent van alle inkomsten. In het afgelopen kwartaal waren er echter al een aantal alarmsignalen. De media en analisten hadden het over slechte verkopen van en lagere productieaantallen bij de iPhone. Ook zijn in 2018 de nieuwe modellen van de iPhone weer eens duurder geworden. Het goedkoopste model is de iPhone XR die je in Europa vanaf 849 euro te krijgen is.

Daarnaast had Apple al aangekondigd dat het vanaf dit kwartaal geen exacte verkoopcijfers meer openbaar wilde maken. Analisten zagen dit meteen als teken dat de iPhone-verkopen tegenvallen. In het verleden was het Apple echter altijd gelukt om alle sceptici te verrassen.

Klanten kopen niet meer zo snel een nieuwe iPhone


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Cook liet ook weten dat de telecomproviders hun prijzen voor nieuwe smartphones hebben verhoogd (of minder subsidiëren) en dat de klanten hierop antwoorden door minder vaak toestellen uit te wisselen dan voorheen. Bovendien hebben veel klanten de levensduur van hun iPhone met een goedkopere nieuwe batterij verlengd.

Apple’s aandelen stortten na sluiting van de beurs in – tot 7 procent. Gedetailleerde cijfers over dit kwartaal wil Apple op 29 januari bekendmaken. Pas dan weten we zeker dat de nieuwe prognoses ook kloppen.