Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Apple pareert geruchten: ‘iPhone XR is de populairste iPhone’

Auteur: Sven Lamers
1 reacties
iphone XR camera


Lees verder na de advertentie

Het is ieder jaar hetzelfde liedje: Apple brengt een nieuwe iPhone uit, en in de maanden daarna melden zogeheten ‘insiders’ dat de vraag ernaar veel lager is dan verwacht. Zo ook de afgelopen weken bij de iPhone XR. Normaal reageert Apple niet op dergelijke geruchten, maar dat doet het bedrijf nu wél door te stellen dat de XR ‘sinds zijn introductie elke dag de bestverkopende iPhone is geweest’.

verkoop iPhone XR review

Verkoop iPhone XR

Dat Apple nu wel reageert op de negatieve berichtgeving, komt doordat de vlag er nu anders bij hangt, en wel om een combinatie van redenen. Ten eerste kondigde Apple bij de laatste kwartaalcijfers aan geen details meer prijs te geven over de verkoop van individuele apparaten. Het is hun goed recht – concurrerende bedrijven als Samsung doen het ook nooit.

Maar toen daar de storm geruchten overheen kwam, kon de stap ook worden opgevat als excuus om de teleurstellende verkopen niet te hoeven vertellen. Deze onzekerheid had zijn weerslag op de beurs: in een maand tijd daalde de waarde van Apple met een kwart – nota bene Microsoft was kortstondig meer waard.


kooptip

En dus moest Apple toch ingrijpen. In een interview met CNET probeert Apple-marketingbaas Greg Joswiak de brand te blussen door te stellen dat de iPhone XR sinds de lancering elke dag de populairste iPhone is geweest. Dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat het een groot succes is – misschien valt de XS wel nóg meer tegen en loopt de XR het ‘minst slecht’. Tenzij je Apple-aandelen hebt, zouden wij ons in ieder geval geen zorgen maken. De iPhone XR blijft een erg goede telefoon, ongeacht hoeveel Apple ervan verkoopt.

Negatieve berichten

Eerder beweerden insiders dat de productiefaciliteiten van Foxconn en Pegatron nog lang niet op volle toeren draaien. Van de zestig iPhone XR-productielijnen bij Foxconn zijn er slechts 45 in gebruik. Dat betekent dat er per dag zo’n 100.000 telefoons minder gemaakt worden dan voorspeld. Tegelijkertijd heeft Apple de productieaantallen van de oudere iPhone 8 en 8 Plus verhoogd, van eerst 5 miljoen stuks naar nu 25 miljoen. Ten slotte zou Apple zelfs in overweging nemen om de iPhone X weer te gaan produceren – die werd met de introductie van de iPhone XR en XS (Max) uit het assortiment gehaald.