Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Apple Vision Pro krijgt meer geheugen dan je Mac: dit is waarom

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
Apple Vision Pro geheugen

De Apple Vision Pro ligt bijna in de winkels, maar hoeveel geheugen heeft Apple’s nieuwe headset? Spoiler: meer dan de meeste Macs!

Lees verder na de advertentie

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws, zoals over de Apple Vision Pro? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Apple Vision Pro geheugen

De Apple Vision Pro is de eerste mixed reality-headset binnen Apple’s assortiment. Hij werd afgelopen juni aangekondigd, met een uitgebreide presentatie tijdens de jaarlijkse WWDC. En sinds deze week is de releasedatum bekend: op vrijdag 2 februari ligt hij in de winkels in de Verenigde Staten, pre-orderen kan daar vanaf vrijdag 19 januari.

kooptip

Het besturingssysteem van de headset heet visionOS, en dit heeft afgelopen week indirect verklapt hoeveel geheugen de Apple Vision Pro krijgt. Software-ontwikkelaars hebben sinds deze week namelijk toegang tot versie 15.2 van Xcode, een tool om apps voor Apple’s besturingssystemen te maken. En met deze versie is er voor het eerst ondersteuning visionOS. De Amerikaanse tech-website MacRumors ontdekte hier al gauw een reeks nieuwe bestanden gerelateerd aan visionOS, en die onthulde dat de Apple Vision Pro 16 GB RAM-geheugen krijgt.

Meer dan de Mac

Met 16 GB aan werkgeheugen heeft de Apple Vision Pro dus meer RAM dan de gemiddelde instap-Mac. Kijk maar naar de MacBook Air en MacBook Pro: de 15-inch MacBook Air en 14-inch MacBook Pro beginnen ieder met slechts 8 GB aan werkgeheugen. Zelfs de iMac 2023 en Mac mini 2023 hebben instapmodellen met maar 8 GB aan RAM.

Waarschijnlijk is 16 GB voornamelijk nodig om de beelden van visionOS volledig in te kunnen laden. Dat wil zeggen: de virtuele wereld waarin je duikt zodra je de mixed reality-headset activeert, vraagt enorm veel kracht. De Vision Pro zal dus flink moeten werken om details zoals texturen en schaduwen in te laden. En daarvoor komt 16 GB werkgeheugen goed van pas.

Opslagruimte

Door het flinke werkgeheugen zijn we overigens verbaasd dat de Apple Vision Pro zo weinig opslagruimte krijgt. Volgens een officieel persbericht van Apple krijgt hij namelijk slechts 256 GB. Voor een mixed reality-headset is dat behoorlijk weinig: waarschijnlijk heb je meer opslagruimte nodig om al je apps te draaien, tenzij je vooral films gaat kijken. Maar dat gaat je dus ook meer kosten. De instapprijs voor de Vision Pro bedraagt al 3499 dollar, dus wil je een uitgebreider model, dan wordt dat flinke bedrag nóg een stuk flinker.