Terug naar Apple verbiedt iOS-adblockers (behalve die voor Safari)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple verbiedt iOS-adblockers (behalve die voor Safari)

Door Sven Lamers19 juli 2017 11:032 min. leestijd0

Sinds iOS 9 heb je in Safari de mogelijkheid om zogeheten materiaalblokkeringen te gebruiken. Dat zijn apps die, eenmaal geactiveerd, alle reclames op internet blokkeren. Er zijn echter ontwikkelaars die een nog radicalere methode hebben verzonnen om reclames te ontwijken. Deze leiden al je internetverkeer om via hun eigen server (VPN) en vissen er gaandeweg alle advertenties uit. Het lijk erop dat Apple deze manier van adblocking niet meer wil toestaan. De ontwikkelaar Tomasz Koperski van Future Mind meldt via MacRumors dat het review-team van Apple dergelijke apps niet meer goedkeurt.

Adblock iOS

VPN-adblockers niet meer welkom

Toen Koperski probeerde een nieuwe versie van zijn app AdBlock in te dienen, werd deze afgewezen. Apple’s reden: het bedrijf staat geen adblockers meer toe die op basis van een profiel voor een virtual private network (VPN) werken. Dat geldt volgens Koperski zowel voor nieuwe apps als voor updates van oude. In het antwoord van Apple staat verder dat AdBlock niet de door Apple bedoelde API’s en frameworks voor het blokkeren van advertenties gebruikt. ‘Je app gebruikt een VPN-profiel of root-certificaat om advertenties of content van apps van derden te blokkeren. Dit is in de App Store niet toegestaan.’

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Nieuw beleid

Toen Koperski in ‘hoger beroep’ ging (App Review Appeal), kreeg hij te horen dat Apple zijn beleid heeft gewijzigd. Om advertenties te blokkeren, is het voortaan alleen maar mogelijk om de bekende materiaalblokkeringen voor Safari te gebruiken. Adblockers op basis van VPN of root-certificaten zijn niet meer toegestaan. Of en wanneer ook bekendere apps dan die van Future Mind door deze wijziging in de problemen komen, is nog niet bekend.

Je moet vertrouwen hebben

Voor jou als gebruiker is deze beslissing in principe zinvol: wie al zijn internetverkeer via een VPN leidt, loopt het risico dat hij afgeluisterd wordt. Je moet de aanbieder dus helemaal vertrouwen dat hij niets geks met je gegevens doet. Dat is nog belangrijker als een root-certificaat geïnstalleerd moet worden, want dat maakt de versleuteling van websites minder veilig.

Anderzijds zijn adblockers op basis van VPN krachtiger dan de materiaalblokkeringen van Safari en ze werken dus ook buiten Apple’s browser.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar