Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Dit is de beste adblocker voor iOS en zo installeer je hem

Auteur: Sven Lamers
18 reacties


Lees verder na de advertentie

Gisteren heeft Apple iOS 9 uitgebracht. Een van de beste functies waar we al wekenlang naar uitkeken, is de mogelijkheid om adblockers in Safari op iOS te installeren. Hiermee wordt je internetervaring veel beter omdat allerlei reclames en scripts geblokkeerd worden. Safari hoeft hierdoor veel minder te downloaden (goed voor je databundel) en bovendien kunnen de scripts je surfgedrag niet in de gaten houden (goed voor je privacy).

Je downloadt zo’n adblocker gewoon vanuit de App Store, net als elke andere app, en activeert hem in ‘Instellingen>Safari>Materiaalblokkeringen’. Helaas werken de adblockers alleen vanaf de iPhone 5s; met een iPhone 5(c) of ouder heb je dus dikke pech.

Kort nadat iOS 9 uitkwam, waren er al dozijnen adblockers in de App Store verschenen, allemaal met verschillende prijzen en functies. Wij vergelijken vier adblockers van het moment en noemen de beste.

Update: De ontwikkelaar van Peace heeft zijn app onverwacht uit de App Store gehaald. Geld verdienen met een app die advertenties blokkeert, voelt gewoon niet goed aan, aldus Marco Arment. De app zal vooralsnog echter prima blijven werken en zelfs de filterlijsten worden nog geüpdatet. Als je de app toch wilt teruggeven, volg dan onze korte iTip.

Purify


kooptip

Purify

De adblocker Purify (€ 3,99 voor iPhone en iPad) is van dezelfde ontwikkelaar als de bekende adblock-extensie uBlock. Mede daarom verwachten wij dat Purify dezelfde filterlijsten gebruikt als de extensie. Deze zijn doorgaans erg efficiënt. In vergelijkende tests werkt Purify vaak sneller dan andere adblockers. In de standaardinstelling blokkeert Purify alleen reclames en tracking, maar je schakelt gemakkelijk het draaien van scripts en het downloaden van extra lettertypes uit. Het is zelfs mogelijk om het downloaden van afbeeldingen te voorkomen. Dan worden websites als een bliksem geladen, maar dan blijft er natuurlijk niet veel van over. 4 euro is veel geld voor een app, maar dan heb je ook wat. Nu dat Peace (zie hieronder) niet meer verkrijgbaar is, is Purify het beste alternatief.

Peace

Peace

Onze favoriete adblocker is Peace (€ 2,99 voor iPhone en iPad). In de basis doet die hetzelfde als Purify. Hij blokkeert standaard reclame en tracking, daarnaast heb je de mogelijkheid om sociale widgets, het downloaden van lettertypes en het tonen van reacties onder artikelen tegen te houden. Het grote verschil met de andere apps die we hier bespreken is dat Peace gebruikmaakt van de database van Ghostery. Dat bedrijf houdt een lijst met storende website-elementen bij, en Peace heeft een licentie op die lijst. Het voordeel hiervan is dat de lijst veel sneller wordt geüpdated (er zit immers een bedrijf achter) dan bij de andere apps. De lijsten van Purify bijvoorbeeld worden daarentegen door vrijwilligers bijgehouden. Bij Peace weet je vrijwel zeker dat je ook de komende jaren updates gaat krijgen. Qua snelheid liggen Purify en Peace ongeveer op hetzelfde niveau, maar Purify is toch nog ietsjes sneller. Met Peace bespaar je echter nog een euro. Een ander voordeel van Peace zijn de acties in het deel-menu. Hiermee kun je bijvoorbeeld snel een geopende site zonder adblocker bekijken.

AdBlock

AdBlock

De op dit moment populairste adblocker in de Nederlandse App Store is AdBlock van Sign.al. De enige reden die we kunnen verzinnen waarom de app zo hoog staat, is zijn lage prijs van € 0,99. Er is geen toegewijde iPad-versie, het is onduidelijk waar de filterlijsten vandaan komen en de app bevat een hoop overbodige functies, zoals een geïntegreerde browser (je wilt toch juist in Safari surfen, of niet?). Verder is het onduidelijk wat de app nu eigenlijk precies blokkeert: alleen reclames? Of ook tracking en scripts? Ten slotte werkt het blokkeren in onze test ook veel trager dan bij de andere twee. Doe jezelf een plezier en schaf deze app dus niet aan, ook al is hij de goedkoopste.

Crystal

Crystal

De laatste optie die we willen noemen, is de adblocker Crystal (€ 0,99 voor iPhone en iPad). Als je voor de goedkoopste optie wilt gaan, maak je met Crystal de goede keuze. Hij heeft noch de snelheid van Purify, noch de goede filterlijsten van Peace, maar doet zijn werk ook prima. De app blokkeert net als de andere reclames, trackers en scripts. Kortom, het is een prima adblocker, maar heeft ook geen bijzondere kwaliteiten.

Meer weten over adblockers op je iPhone maar ook op je Mac? Je leest het in iCreate 72. Deze uitgave is te bestellen in onze webshop.