Terug naar Dit is de beste adblocker voor iOS en zo installeer je hem
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Reviews

Dit is de beste adblocker voor iOS en zo installeer je hem

Door Sven Lamers17 september 2015 10:444 min. leestijd18

Gisteren heeft Apple iOS 9 uitgebracht. Een van de beste functies waar we al wekenlang naar uitkeken, is de mogelijkheid om adblockers in Safari op iOS te installeren. Hiermee wordt je internetervaring veel beter omdat allerlei reclames en scripts geblokkeerd worden. Safari hoeft hierdoor veel minder te downloaden (goed voor je databundel) en bovendien kunnen de scripts je surfgedrag niet in de gaten houden (goed voor je privacy).

Je downloadt zo’n adblocker gewoon vanuit de App Store, net als elke andere app, en activeert hem in ‘Instellingen>Safari>Materiaalblokkeringen’. Helaas werken de adblockers alleen vanaf de iPhone 5s; met een iPhone 5(c) of ouder heb je dus dikke pech.

Kort nadat iOS 9 uitkwam, waren er al dozijnen adblockers in de App Store verschenen, allemaal met verschillende prijzen en functies. Wij vergelijken vier adblockers van het moment en noemen de beste.

De iPhone 13 Mini nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 13 Mini nu tot €10 korting per maand!

• En ontvang €100,- éxtra inruilwaarde
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Update: De ontwikkelaar van Peace heeft zijn app onverwacht uit de App Store gehaald. Geld verdienen met een app die advertenties blokkeert, voelt gewoon niet goed aan, aldus Marco Arment. De app zal vooralsnog echter prima blijven werken en zelfs de filterlijsten worden nog geüpdatet. Als je de app toch wilt teruggeven, volg dan onze korte iTip.

Purify

Purify

De adblocker Purify (€ 3,99 voor iPhone en iPad) is van dezelfde ontwikkelaar als de bekende adblock-extensie uBlock. Mede daarom verwachten wij dat Purify dezelfde filterlijsten gebruikt als de extensie. Deze zijn doorgaans erg efficiënt. In vergelijkende tests werkt Purify vaak sneller dan andere adblockers. In de standaardinstelling blokkeert Purify alleen reclames en tracking, maar je schakelt gemakkelijk het draaien van scripts en het downloaden van extra lettertypes uit. Het is zelfs mogelijk om het downloaden van afbeeldingen te voorkomen. Dan worden websites als een bliksem geladen, maar dan blijft er natuurlijk niet veel van over. 4 euro is veel geld voor een app, maar dan heb je ook wat. Nu dat Peace (zie hieronder) niet meer verkrijgbaar is, is Purify het beste alternatief.

Peace

Peace

Onze favoriete adblocker is Peace (€ 2,99 voor iPhone en iPad). In de basis doet die hetzelfde als Purify. Hij blokkeert standaard reclame en tracking, daarnaast heb je de mogelijkheid om sociale widgets, het downloaden van lettertypes en het tonen van reacties onder artikelen tegen te houden. Het grote verschil met de andere apps die we hier bespreken is dat Peace gebruikmaakt van de database van Ghostery. Dat bedrijf houdt een lijst met storende website-elementen bij, en Peace heeft een licentie op die lijst. Het voordeel hiervan is dat de lijst veel sneller wordt geüpdated (er zit immers een bedrijf achter) dan bij de andere apps. De lijsten van Purify bijvoorbeeld worden daarentegen door vrijwilligers bijgehouden. Bij Peace weet je vrijwel zeker dat je ook de komende jaren updates gaat krijgen. Qua snelheid liggen Purify en Peace ongeveer op hetzelfde niveau, maar Purify is toch nog ietsjes sneller. Met Peace bespaar je echter nog een euro. Een ander voordeel van Peace zijn de acties in het deel-menu. Hiermee kun je bijvoorbeeld snel een geopende site zonder adblocker bekijken.

AdBlock

AdBlock

De op dit moment populairste adblocker in de Nederlandse App Store is AdBlock van Sign.al. De enige reden die we kunnen verzinnen waarom de app zo hoog staat, is zijn lage prijs van € 0,99. Er is geen toegewijde iPad-versie, het is onduidelijk waar de filterlijsten vandaan komen en de app bevat een hoop overbodige functies, zoals een geïntegreerde browser (je wilt toch juist in Safari surfen, of niet?). Verder is het onduidelijk wat de app nu eigenlijk precies blokkeert: alleen reclames? Of ook tracking en scripts? Ten slotte werkt het blokkeren in onze test ook veel trager dan bij de andere twee. Doe jezelf een plezier en schaf deze app dus niet aan, ook al is hij de goedkoopste.

Crystal

Crystal

De laatste optie die we willen noemen, is de adblocker Crystal (€ 0,99 voor iPhone en iPad). Als je voor de goedkoopste optie wilt gaan, maak je met Crystal de goede keuze. Hij heeft noch de snelheid van Purify, noch de goede filterlijsten van Peace, maar doet zijn werk ook prima. De app blokkeert net als de andere reclames, trackers en scripts. Kortom, het is een prima adblocker, maar heeft ook geen bijzondere kwaliteiten.

Meer weten over adblockers op je iPhone maar ook op je Mac? Je leest het in iCreate 72. Deze uitgave is te bestellen in onze webshop.

De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand!

• €72 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

18
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
FuckApple
Lezer
FuckApple

Wat de fuck? De iPhone 5c wordt nu al niet meer ondersteund???? Waar slaat dat op ?

Sven Lamers
Lezer
Sven Lamers

De adblockers in iOS werken helaas alleen met een 64-bit processor. Mogelijk heeft dit met een verbeterde JavaScript-engine van Safari voor 64-bit apparaten te maken, maar waarschijnlijk is het gewoon een sluwe zet om mensen te laten upgraden naar een nieuwe telefoon.

zegiknie
Lezer
zegiknie

As a nitwit… ik heb de app Peace gedownload.. maar whats next? Hoe installeer je de app dusdanig dat je idd geen adds meer te zie krijgt in je games etc? Groeten

Sven Lamers
Lezer
Sven Lamers

Da’s makkelijk. Je opent de app Instellingen, gaat naar ‘Safari>Materiaalblokkeringen’ en activeert daar Peace 🙂

W Linstra
Lezer
W Linstra

Ik zie geen materiaalblokkeringen staan? Heb een IPhone 6. Kijk ik niet goed?

Sven Lamers
Lezer
Sven Lamers

Die optie staat er alleen als je al een adblocker gedownload hebt. Is dat het misschien?

Oscar
Lezer
Oscar

Welke kan je het best gebruiken voor een iPad

Sven Lamers
Lezer
Sven Lamers

Ook op de iPad vinden we Peace de beste optie. De app heeft de beste filterlijsten en werkt perfect op Apple’s tablet.

Eric
Lezer
Eric

Wel frustrerend dat maker van Peace er nu al mee ophoudt! Ondanks jullie beschrijving.
http://www.marco.org/2015/09/18/just-doesnt-feel-good

Sven Lamers
Lezer
Sven Lamers

Inderdaad, het is erg frustrerend. Ik heb het artikel aangepast aan de nieuwe ontwikkelingen.

Sjeffield
Lezer
Sjeffield

Crystal ook in de test meegenomen? Werkt prima!

Sven Lamers
Lezer
Sven Lamers

Bedankt voor de suggestie. Ik heb een stukje over Crystal toegevoegd.

Marc
Lezer
Marc

Peace is blijkbaar al niet meer in de app store. Ik had de app net op tijd gedownload. Nog wel verstandig om te gebruiken? Want werkt de update met de ghostery database nog wel?

Sven Lamers
Lezer
Sven Lamers

De ontwikkelaar van Peace heeft laten weten dat de filterlijsten nog steeds geüpdatet worden, deze functionaliteit zit namelijk ingebouwd in de huidige app. Als je Peace nog hebt, wees blij: je bent een van de weinigen met de beste adblocker voor iOS.

Toon_J
Lezer
Toon_J

Ik heb Peace op mijn iPhone staan maar niet op mijn iPad. Omdat ik niet meer kan downloaden uit de app store probeer ik de .ipa te kopiëren via iTunes. In iTunes (na sync met m’n iPhone) zie ik Peace wel staan in het scherm, maar deze is niet te vinden in de app folder van Finder. Iemand enig idee hoe ik dit op kan lossen?

Sven Lamers
Lezer
Sven Lamers

Als je op je iPad met dezelfde Apple ID bent aangemeld in de App Store, dan staat Peace daar gewoon onder ‘Aankopen’ met een wolkje om te downloaden 🙂 Geen gedoe met .ipa’s nodig.

Jaco
Lezer
Jaco

Bij poging tot koop van elke adblocker krijg ik de melding dat koop niet mogelijk is omdat de blocker niet compatibel is met deze iPad (iPad 2 met iOS9 geinstalleerd). Waarom lukt dit niet?

Sven Lamers
Lezer
Sven Lamers

Alle adblockers vereisen een 64-bit processor (vanaf iPhone 5s, iPad Air en mini 2). Dat komt omdat de bibliotheek voor materiaalblokkeringen in Safari alleen door 64-bit apparaten ondersteund wordt.