Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Waarom je Dolby Atmos op Apple Music écht moet proberen

Auteur: Ward Edema
1 reacties
Apple Music ruimtelijke audio


Lees verder na de advertentie

Apple introduceerde vorig jaar Dolby Atmos in Apple Music, maar voor velen is het misschien een wat abstracte functie. Wij werden door Apple uitgenodigd in de muziekstudio van Martin Garrix, en zijn nu overtuigd dat ook jij het écht moet proberen. Dit is waarom.

Wat is Dolby Atmos?

Laten we beginnen bij het begin: wat is Atmos, en wat kun je ermee? Eigenlijk is het een moderne variant van het oude Dolby Surround: het zorgt ervoor dat je muziek helemaal om je heen hoort. Wat Atmos bijzonder maakt is de toegankelijkheid. Je hebt namelijk niet meer een groot aantal speakers nodig om er naar te luisteren.

Dolby Atmos logo

De sound-engineer geeft in zijn muziekprogramma alleen aan waar de muziek zich moet afspelen, en je eigen geluidssysteem plaatst het vervolgens op de goede plek. Dit kan een set met tientallen speakers zijn, maar ook een soundbar of zelfs een paar AirPods. Hierdoor is het dus niet alleen beschikbaar voor mensen met een (prijzige) surroundset. En omdat er nu ook Atmos-muziek in Apple Music staat, is het al helemaal gemakkelijk te beluisteren.

Demonstratie in STMPD studios


kooptip


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Apple heeft kosten noch moeite bespaard om Dolby Atmos voor ons te laten schitteren tijdens de demonstratie. In een speciale ruimte in STMPD studios – de studio van het label van Martin Garrix – worden verschillende nummers afgespeeld met een extreem indrukwekkend 9.2.6-systeem. De twee sound-engineers die de nummers hebben gemixt – beiden gespecialiseerd in Dolby Atmos – geven zelf uitleg.

Dolby Atmos Apple Music

Zo horen we kleine nummers van Blaudzun, elektrische tonen van Sevdaliza, en sixties-achtige indiepop van Donna Blue. Stuk voor stuk klinken ze indrukwekkend. Blaudzun blinkt uit: hij klinkt tijdens het nummer DONTFUCKITUP alsof hij voor je staat met een gitaar, maar de andere lagen met synthesizers en een sprekende dame komen van alle kanten inzetten. Het is een totaal andere ervaring dan stereo.

Bovendien is er veel meer dynamiek. Nummers in Atmos mogen gemiddeld niet luider worden dan een bepaald niveau. Daardoor hoor je niet dezelfde compressie als bij veel stereonummers. Het klinkt tegenstrijdig, maar er ontstaat hierdoor dus een groter verschil tussen zachte coupletten en bombastische refreinen. Bij stereonummers is zo’n dynamiek wel mogelijk, maar meestal wordt er gekozen voor een zo luid mogelijke sound omdat dit beter klinkt op de radio. Bij Dolby Atmos móét de sound-engineer voor een goede dynamiek zorgen, en daardoor voelt het een stuk natuurlijker aan om naar te luisteren.

Uitdagingen van mixen met Atmos

Dolby Atmos Logic Pro

Mixen in Atmos geeft een mixer een soort zandbak waar hij alles kan doen wat hij wil. Een instrument boven je hoofd? Een zangeres die zich om je heen beweegt? Een drumstel pal achter je? Alles is mogelijk. Maar de kunst is juist om dit níét te doen, aldus Eelco Bakker, Head of Sound bij STMPD studios.

Muziek wordt namelijk al snel vermoeiend als je te experimenteel wordt met Atmos. Sterker nog, als je gaat spelen met instrumenten en stemmen achter de luisteraar, dan gaat volgens Bakker ons survival instinct spelen en ervaren we dat als oncomfortabel. Je wilt dus juist een balans kunnen vinden tussen indrukwekkende 3D-audio en een prettige luisterervaring. Dat is bij de nummers die we te horen krijgen goed gelukt.

Dolby Atmos thuis: net zo goed?

Goed, thuis hebben wij géén systeem met zeventien speakers, en jij waarschijnlijk ook niet. Dus hoe goed kun je Atmos eigenlijk ervaren? Nou, verrassend goed! We beluisteren alle nummers van de demonstratie van Apple nog eens via Apple Music met een paar AirPods Max.

Spatial Audio Apple Music

Hoewel het niet even indrukwekkend is als bij het onbetaalbare speakersysteem van STMPD studios – het geluid is niet even ruim en natuurlijk – blijven veel voordelen van Atmos in stand: meer dynamiek, beter te plaatsen instrumenten en stemmen, en een vollere sound. Wissel je met het bedieningspaneel tussen de stereomix en de Dolby Atmos-mix, dan is het verschil dag en nacht.

Van Apple krijgen we ook nog een demo op de AMBEO soundbar van Sennheiser (€ 2499). Het geluid is ultiem breed en vult een hele kamer, terwijl de soundbar zelf maar 126 centimeter breed is. Het toont de mogelijkheden van Atmos: je hebt niet langer acht speakers nodig – en een kamer waar ze in passen – om te genieten van surround sound.

kooptip

De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil
De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Zo beluister je Dolby Atmos in Apple Music

Sinds vorig jaar ondersteunt Apple Music muziek in Dolby Atmos, zonder extra kosten. Het aanbod hiervan wordt steeds groter. Met name nieuwe nummers, die direct bij de release met Atmos gemixt zijn, klinken geweldig.

Ruimtelijke Audio

De gemakkelijkste manier om muziek in Atmos te beluisteren is met AirPods (AirPods 3, AirPods Pro of AirPods Max), een abonnement op Apple Music en een iPhone of iPad. Zo beluister je muziek in Atmos:

  1. Zorg ervoor dat ‘Instellingen>Muziek>Dolby Atmos’ op ‘Automatisch’ staat.
  2. Speel een nummer met Atmos af in Apple Music (Muziek-app) terwijl je je AirPods in hebt. Zoek naar ‘Ruimtelijke audio’ voor voorbeelden.
  3. Open het bedieningspaneel. Houd het volume hier ingedrukt, en tik op ‘Ruimtelijke audio’.
  4. Selecteer hier ‘Vast’ voor Dolby Atmos, of ‘Hoofd getrackt’ voor Dolby Atmos waarbij de muziek ten opzichte van je hoofd stilstaat in de ruimte.

Toekomst van Dolby Atmos

Apple zet vol in op Dolby Atmos, en ondersteunt het nu ook in zijn opnameprogramma Logic Pro. Dat betekent dat je niet langer speciale software van Dolby nodig hebt om nummers te mixen in Atmos, en dat je – bij wijze van spreken – ook op je eigen zolderkamer een Atmos-nummer in elkaar kan zetten.

Doordat de techniek toegankelijker is geworden voor zowel de luisteraar als de maker, neemt het aanbod van Dolby Atmos in Apple Music de komende jaren waarschijnlijk drastisch toe. Wel is dan te hopen dat de mixers zich een beetje terughouden – en niet verloren raken in de eerder genoemde zandbak.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!