Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Waarde aandelen Apple (heel even) naar 1,1 biljoen

Auteur: Arjan Kropman
0 reacties
Apple aandelen waarde


Lees verder na de advertentie

Vorige maand was het groot nieuws: de aandelen van Apple bereikten samen de historische waarde van 1.000.000.000.000 dollar – dat is één biljoen dollar. Aanzienlijk meer dan we met z’n allen in een jaar in Nederland verdienen (ruim 700.000.000.000 dollar, of: zevenhonderd miljard). Hiermee bereikte de waarde van de aandelen – en dus van het bedrijf – het hoogste niveau dat ooit door een enkel bedrijf is bereikt.

Apple was het eerste en tot nu toe enige bedrijf dat de magische grens oversteeg. Amazon (949,7 miljard dollar), Google (812,4 miljard dollar en Microsoft (827,1 miljard dollar) zijn hard aan het werk om dezelfde grens op korte termijn ook te bereiken. Om het bedrag nog even in verhouding te zetten: Shell is op het moment van schrijven 279,9 miljard dollar waard.

Apple aandelen waarde1,1 biljoen … en weer verder

‘Nou dat punt is bereikt’, moet iedereen vanaf het moment dat het biljoen werd bereikt, gedacht hebben. En we gingen weer verder met andere belangrijke zaken. Bij Apple zijn ze echter nog niet klaar, sinds 2 augustus steeg het aandeel gewoon door. Rond 4 september tikte de totale waarde van Apple zelfs heel even de 1,1 biljoen dollar aan. Een stijging van 10 procent in net iets meer dan een maand! Had je op de dag waarop Apple meer dan een biljoen euro waard werd voor 100 euro aan aandelen gekocht, dan waren die nu inmiddels 108 euro waard geweest (inmiddels daalde de koers weer iets). Had je je 100 pegels lekker op je spaarrekening laten staan, dan waren die nog steeds … niet meer dan 100 euro waard geweest.

Apple-keynote 12 september

Met de keynote van Apple op woensdag 12 september in zicht, zijn we erg benieuwd naar wat het aandeel gaat doen. Apple komt met heel wat nieuws en dat is mogelijk goed voor de koers, er is echter weinig verrassends aan het nieuws en dus is de kans ook groot dat het aandeel niet snel in waarde stijgt. Sterker nog: als Apple niet met een extra verrassing komt, kan het zelfs zo zijn dat het aandeel weer wat in waarde daalt. We houden het tijdens de keynote voor je in de gaten.

Wie heeft er Apple aandelen?


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Wie profiteren er van de waardegroei van Apple? Nou, ten eerst profiteer je natuurlijk pas echt van de groei wanneer je je aandelen verkoopt. Op papier is elke stijging natuurlijk mooi, maar je hebt er pas wat aan als het geld in je portemonnee zit. De grootste aandeelhouders van Apple zijn ook werkzaam voor de tech-reus. Een flinke partij aandelen is bijvoorbeeld in het bezit van Tim Cook (CEO, ca. 900.000 aandelen), Arthur Levinson (voorzitter raad van bestuur, 1,2 miljoen aandelen) en Craig Federighi (senior vice president software engineering, ruim 400.000 aandelen). Ook Apple zelf koopt steeds meer aandelen op. In mei deed het bedrijf dat nog voor 100 miljard dollar.

Daarnaast zijn er drie grote Amerikaanse institutionele beleggers die samen bijna 16 procent van de aandelen bezitten. Veel minder groot zijn de aandelenpakketten van een aantal beroemdheden die ‘in Apple stapten’. Zo is oud vice-president van de VS Al Gore grootaandeelhouder (ruim 400.000), is bekend dat multimiljardair Warren Buffet dol is op het aandeel en zou U2-zanger Bono al heel lang aandelen in zijn bezit hebben.

Is Apple nu mega super rijk?

Ja natuurlijk is Apple heel rijk, maar dat ligt niet alleen aan de theoretische waarde van de aandelen. Dat ‘geld’ kun je niet zomaar uitgeven in de plaatselijke supermarkt. Nog veel indrukwekkender is eigenlijk dat Apple naar schatting 280 miljard euro op de bank heeft staan. Dit is geld dat direct ingezet kan worden. Voor de bouw van een nieuw hoofdkantoor bijvoorbeeld of voor de ontwikkeling van nieuwe producten. Dat laatste maakt het voor Apple heel belangrijk om te investeren in nieuwe projecten waarmee ooit veel geld verdiend kan worden. Bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van een zelfrijdende Apple-auto.