Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Apple als eerste bedrijf ooit meer dan 1.000.000.000.000 dollar waard

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
Apple 1 biljard


Lees verder na de advertentie

De beurswaarde van Apple is donderdag door de magische grens van één biljoen dollar dollar geschoten. Historisch, want nooit eerder was een bedrijf een bedrag met twaalf (!) nullen waard.

Apple 1 biljoen dollar waard

Het record volgt na de uitstekende kwartaalcijfers die Apple dinsdag aflegde. Op dat moment was Apple ongeveer 935 miljard dollar waard. Daarna schoot de marktwaarde in de lift: slechts twee dagen waren er nodig om de historische grens van één biljoen dollar te overstijgen.

Daarmee laat Apple net op tijd twee andere techbedrijven achter zich, die op de tweede en derde stek volgen. Amazon heeft momenteel beurswaarde van 894 miljard dollar. Alphabet (het moederbedrijf van Google) doet het met een marktwaarde van 852 miljard dollar.

Wat te doen met een biljoen?

Een biljoen dollar is een onvoorstelbaar grote som geld. Om je hersenen te helpen grip te krijgen op dit duizelingwekkende aantal, zetten we een paar feitjes op een rij:

  • Met een biljoen dollar kun je álle inwoners van Groningen en Flevoland miljonair maken
  • Het minimumloon in Nederland is €8,80 per uur. Een biljoen dollar is dan genoeg om alle Nederlanders (17 miljoen) drie jaar lang een fulltime baan aan te bieden.
  • Je kunt Lionel Messi kopen voor 180 miljoen. En hem vervolgens met zijn huidige salaris (71 miljoen per jaar) vastleggen voor de komende 14.000 jaar.
  • Met een waarde van 2,335 miljard dollar is Manchester United ’s werelds meest waardevolle voetbalclub. Die kun je dan 447 keer over de kop tikken.
  • Met een biljoen kun je alle Nederlanders een iPhone X, MacBook Pro, iPad en een Apple TV schenken. En ze elke vijf jaar trakteren op een nieuwer model. Ga je op deze voet verder, dan zijn je centjes pas na 82 jaar op.


kooptip

Natuurlijk blijft een biljoen dollar wel de papieren waarde; dit heeft Apple niet zelf in kas. Maar ook die schatkist liegt er niet om, want daar heeft Apple zo’n 285 miljard (!) dollar in liggen. Wat Apple daarmee doet? Een groot deel gaat op aan bijdragen aan de Amerikaanse economie. In de komende vijf jaar pompt het bedrijf 350 miljard dollar in de Verenigde Staten, met onder andere betalingen aan leveranciers, investeringen in werkgelegenheid en de bouw van een tweede hoofdkantoor.