Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
koopadvies MacBook Pro

13-inch MacBook Pro 2020 vs. 2019: wat is er nieuw?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
MacBook Pro 13-inch 2020 5


Lees verder na de advertentie

Apple verkoopt sinds deze week een nieuwe 13-inch MacBook Pro 2020; dit is de opvolger van de 13-inch MacBook Pro 2019. De grootste vernieuwing ten opzichte van het oudere model is het sterk verbeterde toetsenbord. Maar er zijn meer verschillen.

MacBook Pro 13-inch 2020 8

Instapmodel en luxer model

We hebben het over ‘de 13-inch MacBook Pro 2020’, maar in feite zijn er twee modellen om uit te kiezen. Een instapmodel met twee Thunderbolt 3-poorten en een luxere uitvoering met vier Thunderbolt 3-poorten. Beide varianten zijn op hun beurt weer in een goedkopere en in een duurdere versie te verkrijgen. In deze vergelijking hebben we het over het goedkoopste instapmodel en het goedkoopste luxe model.

Vernieuwingen voor beide modellen

Een aantal vernieuwingen die Apple heeft doorgevoerd, zijn van toepassing op zowel het instapmodel en de luxere versie van de MacBook Pro 2020. We bespreken ze hieronder puntsgewijs.

1. Magic Keyboard met schaarmechanisme


kooptip

Dit is de grootste vernieuwing. Apple stapt af van het kwetsbare vlindertoetsenbord en kiest nu voor het stevigere schaarmechanisme met een key travel van 1 mm. Dat gaat minder snel kapot. Eerder kregen ook al de 16-inch MacBook Pro en de MacBook Air 2020 een toetsenbord met schaarmechanisme – het vlindertoetsenbord is daarmee volledig uitgefaseerd. Gelukkig maar!

2. Toetsenbordindeling

Vorig jaar kregen alle MacBook Pro-modellen een Touch Bar, die is nu vernieuwd. De Escape-toets is losgemaakt van de Touch Bar en is nu een afzonderlijke, fysieke toets links naast de Touch Bar. Ook Touch ID maakt geen onderdeel meer uit van de Touch Bar maar heeft een eigen toets, aan de rechterzijde. En dan zijn er nog de pijltjestoetsen: die zijn nu weer opgesteld in een omgekeerde T-vorm, waardoor je ze veel eenvoudiger op de tast kunt vinden.

3. Beter geluid

De audio van de MacBook Pro 2020 is sterk verbeterd ten opzichte van vorig jaar. De stereospeakers hebben een groot dynamisch bereik en breed stereogeluid. Bovendien ondersteunen ze nu afspelen in Dolby Atmos – onder meer Netflix biedt titels aan met Dolby Atmos-audio. Ook nieuw zijn de drie bundelvormende microfoons van studiokwaliteit.

4. Meer opslag

Je krijgt voortaan veel meer opslag. Het instapmodel met twee Thunderbolt 3-poorten begint bij 256 GB SSD-opslag, waar dat voorheen nog 128 GB was. Bij het luxere model met vier Thunderbolt 3-poorten is 512 GB SSD-opslag de standaard – eerst was dat 256 GB. Tegen een meerprijs kun je de opslag uitbreiden, in het meest extreme geval tot 4 TB. Voorheen was 2 TB het maximale.

5. Ietsje zwaarder

Met ‘zwaarder’ hebben we het niet over de kracht en de specificaties, maar letterlijk het gewicht van de nieuwe MacBook Pro. Waar de modellen uit 2019 1,37 kilo wogen, wegen de 2020-modellen 1,4 kilo. De MacBook Pro is ook een fractie dikker geworden: 1,56 in plaats van 1,49 centimeter. De overige maten zijn wel gelijk gebleven: 30,41 cm breed en 21,24 cm diep.

Extra verbeteringen voor het luxere model

De basismodellen van de 13-inch MacBook Pro (met twee Thunderbolt-aansluitingen) gebruiken nog een vrij gedateerde 1,4 GHz quadcore Intel Core i5 van de 8e generatie. Dat was vorig jaar ook al, daarin is niets veranderd. Ook qua werkgeheugen is er niets nieuws onder de zon: dat was en is 8 GB 2133‑MHz LPDDR3-geheugen. De grafische kaart is en blijft de Intel Iris Plus Graphics 645.

Voor het duurdere model is er wel het een en ander veranderd. Dat begint al met de processor: ten minste een 2,0 GHz quadcore Intel Core i5 van de 10e generatie. Die is een stuk krachtiger dan de vorige processor van de 8e generatie. Het werkgeheugen was voorheen 8 GB, nu is 16 GB 3733‑MHz LPDDR4X-geheugen de standaard. De grafische kaart – Intel Iris Plus Graphics – zorgt volgens Apple onder optimale omstandigheden voor 80 procent snellere grafische prestaties.

Het duurdere model biedt bovendien ondersteuning voor een extern 6K-scherm – bijvoorbeeld Apple’s Pro Display XDR. Voor de extra’s betaal je wel: de startprijs is nu € 2129, voorheen € 1999.

Conclusie

De update van het instapmodel met twee Thunderbolt 3-poorten  is al met al een beetje karig. Onder de motorkap verandert er eigenlijk niets. De grootste verbetering betreft het toetsenbord met schaarmechanisme en een betere indeling van de toetsen. Daarbij heb je standaard meer opslag en een beter geluid. Het duurdere model heeft dezelfde verbeteringen ondergaan en dan is er nog een flinke vooruitgang qua processor, werkgeheugen, grafische kaart, plus ondersteuning voor 6K-monitoren.

Kom je een voordelig geprijsde versie van de MacBook Pro 2019 tegen? We zouden in alle gevallen tóch voor de 2020-versie gaan. Dat heeft alles te maken met het veel betrouwbaardere toetsenbord. Als je ooit een vlindertoetsenbord hebt gehad met slecht reagerende toetsen, dan snap je waarom. Alleen als je van plan bent om structureel te werken met een extern toetsenbord, is de 2019-versie het overwegen waard. De echte pro’s kiezen voor het duurdere model – dat is een door de extra verbeteringen een stuk toekomstbestendiger.

Prijzen 13-inch MacBook Pro 2020

  • 13-inch MacBook Pro (2 Thunderbolt 3-poorten): € 1499
  • 13-inch MacBook Pro (4 Thunderbolt 3-poorten): € 2129