Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iPhone 7 vs iPhone 8: wat is het verschil?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Verschil iPhone 7 en 8


Lees verder na de advertentie

Ze zijn niet meer te koop bij Apple zelf, maar nog wel bij diverse webshops en zeker ook nog tweedehands of refurbished: de iPhone 7 (Plus) uit 2017 en de iPhone 8 (Plus) uit 2018. Ben je toe aan een nieuwe iPhone en twijfel je tussen deze twee modellen? We leggen je uit wat het verschil is.

Verschil tussen iPhone 7 en 8

Leg je de iPhone 7 en iPhone 8 naast elkaar, dan zie je op het eerste gezicht voornamelijk de overeenkomsten. Toch heeft de iPhone 8 wat verbeteringen ten opzichte van de iPhone 7. Wat zijn de verschillen tussen deze twee toestellen ook alweer? iPhone 7 vs. iPhone 8: we leggen ze langs de meetlat.

1. Design

Qua looks springen vooral de overeenkomsten in het oog. Zowel de iPhone 7 als de iPhone 8 heeft een 4,7-inch of 5,5-inch scherm met een vrij forse rand eromheen. Daaronder een fysieke thuisknop met Touch ID-scanner. De hoeken zijn afgerond en de iPhone 8 (Plus) is nagenoeg even groot en zwaar als zijn voorganger. Beide iPhones hebben daarmee het klassieke iPhone-design met thuisknop.

Toch zijn er verschillen die je meteen kunt zien. De iPhone 7 en iPhone 7 Plus zijn er in allerhande kleuren: roségoud, goud, zilver, zwart, gitzwart. De iPhone 8 is er in spacegrijs, zilver en grijs. Beide iPhones zijn er een tijdlang ook in een exclusieve rode editie geweest. Het materiaal van de behuizing verschilt. De iPhone 7 is van aluminium. De iPhone 8 heeft een glazen achterkant die middels een aluminium frame met de voorkant verbonden is.

2. Opladen


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

iPhone 8 en iPhone 8 Plus

Dat de iPhone 8 een glazen behuizing heeft, is niet voor de show. Door de glazen achterkant kun je de iPhone voortaan draadloos opladen. Dat werkt met al bestaande draadloze Qi-opladers, maar ook met de AirPower-mat die Apple aan het ontwikkelen is en waarmee je ook de Apple Watch en AirPods kunt opladen. Je legt je spullen op de mat en ze laden op. Je kunt de iPhone 8 natuurlijk ook met een kabeltje opladen. De iPhone 7 is niet draadloos oplaadbaar.

3. Scherm

Qua formaat zijn er geen verschillen tussen de iPhone 7 en 8: een 4,7-inch lcd-display – 5,5 inch in het geval van de Plus-modellen. De resolutie is ook onveranderd gebleven. De iPhone 8 heeft een True Tone-scherm dat zich aanpast aan de lichtomstandigheden: wit ziet er altijd uit als wit, of je het nu bekijkt onder kunstlicht of bij kaarslicht. Daarom is het iPhone 8-scherm iets geavanceerder dan dat van de iPhone 7.

4. Camera

De iPhone 8 heeft net zoals de iPhone 7 een 12-megapixelcamera. Toch maak je er mooiere foto’s mee. De sensor is groter en sneller en vangt licht beter op, de pixel­technologie en optische beeld­stabilisatie zijn iets sterker. De selfie-camera is identiek.

Kies je voor een Plus-model, dan krijgt je bij zowel de iPhone 7 als de 8 een dubbele lens in plaats van een enkele. Hiermee kun je portretfoto’s maken waarin je speelt met scherpte-diepte. De iPhone 8 Plus heeft ten opzichte van de 7 Plus een betere portretmodus. En dan is er ook nog professionele portretbelichting. Er zijn op de iPhone 8 vijf belichtingseffecten om uit te kiezen: Natuurlijk licht, Studiolicht, Contourlicht, Toneellicht en Toneellicht Mono.

5. Processor en opslag

De iPhone 8 heeft een A11 Bionic-chip, en die is net wat krachtiger, slimmer en sneller dan de A10 Fusion-chip van de iPhone 7. Doe je er de dagelijkse dingen mee, dan merk je niet bijzonder veel verschil. Anders wordt het als je zware apps of games wilt draaien – maar dan zijn iPhones van drie of vier jaar oud sowieso niet de beste keuze. De iPhone 7 is verkrijgbaar met 32, 128 of 256 GB. Bij de iPhone 8 kies je uit 64 en 256 GB. 32 GB is naar de huidige maatstaven echt heel weinig, daar zouden we voor passen.

6. Ondersteuning

Zowel de iPhone 7 als de iPhone 8 ondersteunt iOS 13. En beide toestellen kun je dit jaar nog updaten naar iOS 14. Tot september 2021 verzorgt Apple dus sowieso updates en kun je gebruikmaken van alle nieuwe functies. Maar houd er rekening mee dat ondersteuning eindig is. Vrijwel ieder jaar stopt Apple met de ondersteuning van een ouder toestel. De iPhone 7 zit eerder aan zijn uiterste houdbaarheidsdatum dan de iPhone 8 en de jaren beginnen zo langzamerhand wel te tellen. Overigens kun je met een verouderd toestel nog jaren prima vooruit voor de meest basale functies, maar nieuwe functies krijg je dan niet meer.

iPhone 7 Plus vs iPhone 8 Plus

iPhone 7 Plus

We hebben het in de tekst al even laten vallen: van de iPhone 7 en de iPhone 8 zijn ook Plus-varianten verschenen. Het opvallendste verschil zit hem in het formaat. De iPhone 7 en iPhone 8 hebben een 4,7-inch scherm. De iPhone 7 Plus en iPhone 8 Plus hebben een 5,5-inch scherm. Maar buiten het formaat is er nog een belangrijk verschil en dat is de camera: de Plus-modellen hebben beide een dubbele camera voor portretfoto’s.

iPhone 8 Plus

Het belangrijkste verschil tussen de iPhone 7 Plus en de iPhone 8 Plus zit hem toch in die dubbele camera. Met beide kun je portretfoto’s maken waarbij je speelt met scherpte-diepte. De persoon op de voorgrond komt scherp in beeld, de achtergrond vervaagt. Bij de iPhone 8 kun je portretfoto’s nog wat extra’s geven. Dankzij de vijf speciale belichtingseffecten verandert je iPhone bijna in een professionele fotostudio.

Verder zijn de bovengenoemde punten ook van toepassing op de Plus-modellen.

iPhone 7 of 8 kopen?

De iPhone 7 en de iPhone 8 lijken bijzonder veel op elkaar. Toch presteert de iPhone 8 op sommige punten beter dan de iPhone 7. Zo kun je de iPhone 8 draadloos opladen en heeft hij een fijner scherm. Met het Plus-model van de 8 kun je nog mooiere portretfoto’s maken dan met de 7 Plus. Door de glazen achterkant ziet de iPhone 8 er ook wat chiquer uit – maar over smaak valt niet te twisten. Wil je gewoon een basaal toestel om vooral mee te bellen, surfen of appen dan kun je die paar tientjes in je zak houden en voor de iPhone 7 gaan. Hieronder zetten we de belangrijkste vergelijkingspunten nog op een rij:

[wpdatatable id=13]

Is je oog op de iPhone 7 of iPhone 8 gevallen omdat deze modellen nog een ouderwetse thuisknop hebben in plaats van Face ID? Als je het Apple nieuws volgt, heb je vast al gehoord van de iPhone SE 2020. Die ziet er precies zo uit als de iPhone 8 maar heeft onder de motorkap de techniek van de allernieuwste iPhones. Oké: hij is een stuk prijziger dan een iPhone 7 en 8 maar dan kun je er ook nog járen mee vooruit. Hij is dan weer honderden euro’s goedkoper dan de andere iPhones van dit moment.

Lees ook de dossiers over de iPhone 7, de iPhone 8 en de iPhone SE 2020.

Benieuwd naar andere iPhone vergelijkingen?

Ben je er nog niet helemaal uit voor wat betreft je nieuwe iPhone? Lees dan ook onze andere iPhone vergelijkingen in onze rubriek met koopadvies. Bijvoorbeeld de vergelijking tussen alle iPhones die Apple nú verkoopt. Of onze vergelijking tussen de iPhone 8 en de iPhone XR.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!