Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van

iPhone 8 vs. iPhone XR: welke past bij jou?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPhone 8 en iPhone XR


Lees verder na de advertentie

De iPhone XR is Apple’s instapmodel van 2018 en daarmee de opvolger van de iPhone 8 (Plus) uit 2017. De toestellen benaderen elkaar qua prijs maar zien er op het eerste verschil compleet anders uit. iPhone 8, Phone XR … welke moet je nou kiezen? Wij laten je eerst de belangrijkste verschillen zien, en daarna ook de overeenkomsten.

Ontwerp

Wat meteen in het oog springt, zijn de uiterlijke verschillen tussen de toestellen. De iPhone 8 heeft het ‘ouderwetse’ iPhone-design: een scherm met een vrij dikke rand eromheen, met onderin een thuisknop. De iPhone XR behoort tot de iPhones van de nieuwe generatie. De voorkant is één en al scherm, met slechts een smal randje eromheen. Bovenaan in het scherm zit een inkeping: de zogenaamde notch die ruimte biedt aan een geavanceerde selfie-camera.

Bij de iPhone 8 kun je kiezen uit een normaal en een Plus-model, met een schermdiagonaal van respectievelijk 4,7 en 5,5 inch. De iPhone XR heeft een scherm van 6,1 inch. De iPhone XR heeft weliswaar het grootste scherm van de drie, maar is niet de grootste iPhone. Door de smalle rand om het display, is het toestel al met al kleiner dan de 8 Plus. Ben je een kleurliefhebber, dan spreekt de XR je waarschijnlijk aan, want die is verkrijgbaar in een uitbundig kleurenpalet: blauw, geel, rood, koraal, zwart en wit. Bij de iPhone 8 (Plus) kun je kiezen uit zilver, spacegrijs en goud.

Geen thuisknop: Face ID vs. Touch ID

De iPhone 8 heeft dus nog de oude vertrouwde thuisknop met daarin een ingebouwde vingerafdrukscanner: Touch ID. Bij de iPhone XR (en alle andere iPhone X-modellen) ontbreekt de thuisknop en dus ook Touch ID. Daarvoor in de plaats gekomen is Face ID: gezichtsherkenning. Je hoeft maar naar je iPhone te kijken om hem te ontgrendelen. Ook aankopen bekrachtig je met Face ID. De camera hiervoor zit in de notch bovenaan in het scherm. Face ID is betrouwbaarder dan Touch ID.


kooptip

Doordat bij de iPhone XR de thuisknop ontbreekt, is soms de bediening ook net even anders dan voorheen. Je moet er een aantal nieuwe veegbewegingen voor leren. Een paar voorbeelden daarvan? Lees onze workshop over iPhone X veeggebaren die je in de vingers moet hebben.

Animoji’s

memoji's iOS 12

De camera op de iPhone XR die Face ID mogelijk maakt, kun je ook gebruiken voor het maken van animoji’s en memoji’s. Animoji’s zijn 3D emoji’s die jouw gezicht tot in detail nabootsen en die jouw stem gebruiken. Bijvoorbeeld een eenhoorn, draak of koala. En dan zijn er ook nog memoji’s – die kun je zelf in elkaar zetten zodat ze sprekend op je lijken. De iPhone 8 heeft niet zo’n uitgebreide camera, dus daar kun je geen gebruik maken van animoji’s en Memoji’s.

Wil je meer weten over animoji’s en memoji’s? Lees dan ook iCreate 105.

Camera achterzijde

De camera is misschien wel het belangrijkste om rekening mee te houden bij de aanschaf van een nieuwe iPhone. Er zijn nogal wat verschillen tussen de camera’s van de iPhone XR, iPhone 8 en 8 (Plus).

De iPhone 8 heeft de minst uitbundige camera van het drietal. Het gaat om een enkele 12-MP camera, zonder telelens. Zoomen kan alleen digitaal: je hebt tot 5x digitale zoom. De iPhone 8 heeft geen speciale portretmodus.

Helemaal aan de andere kant van het spectrum vinden we de iPhone 8 Plus. Die heeft een dubbele camera met een 12‑MP groothoek- en een telelens­. Hierdoor heb je tot 2x optische zoom en tot 10x digitale zoom. Bovendien heeft de iPhone 8 een portretmodus met vijf belichtingseffecten (natuurlijk, studio, contour, toneel, toneel mono). Hiermee maak je supermooie portretmodus van mens en dier: de achtergrond blijft vaag, het onderwerp op de voorgrond is scherp en valt extra op.

De camera van de iPhone XR is een geval apart. Het gaat om een enkele 12-MP camera waarmee je net zoals met de camera van de iPhone 8 5x digitale zoom hebt. Door software-matige trucjes heeft deze enkele camera echter ook een portretmodus, en wel met drie belichtingseffecten (natuurlijk, studio, contour).

Ten opzichte van de portretmodus van de iPhone 8 Plus is er een echt nadeel: de portetmodus van de XR werkt alléén met mensen, en dus niet op je kat of parkiet. Een voordeel is dan weer dat de XR Diepteregeling heeft: daarmee bepaal je helemaal zelf de mate van onscherpheid op de achtergrond. Op de 8 Plus heb je hierop geen invloed.

Selfie-camera

We hadden het er eerder al over: de iPhone XR heeft een zeer goede front-camera die gezichtsherkenning en animoji’s mogelijk maakt. Omdat deze camera ook een portretmodus heeft, kun je hiermee ook heel fraaie selfies maken. De iPhone 8 en 8 (Plus) moeten het doen met een ‘gewone’ FaceTime HD-camera. Daarmee maak je nog steeds uitstekende selfies, maar moet je een tikkie fotogenieker zijn.

Scherm

iphone XR camera

De iPhone XR heeft een 6,1-inch Liquid Retina Display. Met Liquid wordt gedoeld op de afgeronde hoeken die de lijnen van het toestel volgen. Het scherm heeft een resolutie van 1792 x 828 pixels bij 326 ppi (geen full-HD). De iPhone 8 heeft een 4,7-inch scherm en een resolutie van eveneens 326 ppi. De iPhone 8 Plus heeft een 5,5-inch scherm van 1920 x 1080 pixels bij 401 ppi en is daarmee dus net wat scherper. Maar in alle gevallen heb je gewoon een uitstekend scherm met nauwelijks zichtbare verschillen.

Er is nog een opmerkelijk verschil tussen de nieuwe XR en de wat oudere iPhone 8: het scherm heeft geen 3D touch meer. Bij 3D Touch was het scherm drukgevoelig. Duw je wat harder, dan roep je daarmee extra functies op. De XR biedt wel een alternatief, iets wat Apple Haptic Touch noemt. In plaats van dat je stevig op het scherm drukt, druk je wat langer op het scherm. Op die plek is er een lichte trilling, wat voor een klik-illusie zorgt.

Overeenkomsten

Grote verschillen dus tussen de iPhone 8, de 8 Plus en de iPhone XR. Maar er zijn ook wat overeenkomsten. Dit zijn de belangrijkste in een notendop:

 • Draadloos oplaadbaar met Qi-opladers.
 • Glazen achterzijde met aluminium banden eromheen.
 • Spat- water- en stofbestendig (tot 30 minuten en 1 meter diep).
 • TrueTone-scherm: dit witbalans op het scherm past zich aan aan het omgevingslicht.

Prijzen

De prijzen zijn afhankelijk van de hoeveelheid opslag die je kiest. Op het moment van schrijven zijn dit de prijzen die Apple zelf hanteert:

 • iPhone 8 64 GB: € 689
 • iPhone 8 256 GB: € 859

 

 • iPhone 8 Plus 64 GB: € 799
 • iPhone 8 Plus 256 GB: € 969

 

 • iPhone XR 64 GB: € 859
 • iPhone XR 128 GB: € 919
 • iPhone XR 256 GB: € 1029

Welke iPhone kopen? iPhone XR of 8 (Plus)

Welke iPhone moet je kopen? Dat heeft toch echt te maken met je persoonlijke voorkeuren.

Het ontwerp van het toestel kan een rol spelen. Met de kleurrijke iPhone XR heb je een futuristische iPhone, met één en al scherm. Maar het kan ook zijn dat je die notch vreselijk in de weg vindt zitten. Toch maar de de klassieke iPhone 8 (Plus) dan met de oude vertrouwde thuisknop? Of vind je ‘klassiek’ niet het goede woord en zou je het eerder ouderwets noemen?

Hoe handzaam moet je toestel zijn? De iPhone 8 is redelijk compact, de 8 Plus juist wat log. De XR zit er precies tussenin, maar heeft dan weer wel het grootste scherm van de drie.

Een ander belangrijk aspect is de camera. Om de mooiste portretfoto’s te maken, kom je al snel uit de op de 8 Plus of de XR. De 8 Plus heeft als voordeel dat er iets meer belichtingseffecten zijn en dat de portretmodus ook werkt op dieren en objecten. Bovendien kun je hiermee beter inzoomen. Maak je vooral selfies, dan is de XR met zijn TrueDepth-camera de beste keuze.

Benieuwd naar een vergelijking tussen de iPhone 8 en de andere iPhone die in 2017 verscheen, de iPhone X? Lees dan ook ons artikel iPhone 8 vs iPhone X.