Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van

MacBook Pro 13-inch vs. 14-inch: een inch maakt veel verschil

Auteur: Ward Edema
2 reacties
MacBook Pro 13 vs 14


Lees verder na de advertentie

Er zijn momenteel twee compacte MacBook Pro-modellen: de 13-inch MacBook Pro uit 2020, en de recent aangekondigde 14-inch MacBook Pro. Maar hoe kies je welk model je nodig hebt? Moet je het nieuwste van het nieuwste hebben, of is die oudere versie ook goed? MacBook Pro 13-inch vs. 14-inch: dit zijn de verschillen.

1. Display: mini-led of lcd?

Laten we direct het meest duidelijke verschil bespreken: het display. Het 13-inch model heeft een vrij ’traditioneel’ lcd-scherm zonder de meest moderne technieken. Wel heeft het scherm een hoge resolutie, evenals een hoge helderheid.

Het 14-inch model heeft uiteraard een groter scherm, maar ook een veel beter scherm. Dit komt met name door het gebruik van mini-led-techniek, waardoor je een veel beter contrast krijgt (zwart is echt zwart) en het scherm een stuk helderder wordt voor HDR-beelden.


kooptip

Ook heeft het 14-inch scherm een 120 Hz verversingssnelheid door ProMotion, wat ervoor zorgt dat alle bewegingen op je scherm er soepeler uitzien. Bij het 13-inch model is dit beperkt tot 60 Hz.

Meer lezen over het mini-led-scherm? Lees dan ons artikel: Het MacBook Pro 2021 scherm is fantastisch – en dit is waarom.

2. Processor: M1, M1 Pro en M1 Max

De 13-inch MacBook Pro heeft Apple’s eerste eigen processor voor de Mac: de M1. Hiermee gaat alles razendsnel, van het opstarten van je Mac tot het draaien van zware programma’s. De M1 biedt dus voor de meeste gebruikers genoeg snelheid. Bovendien is de chip heel efficiënt, waardoor je nauwelijks de ventilatoren van je MacBook zult horen.

M1 Pro vs. M1 Max

De 14-inch MacBook Pro doet daar nog een schepje bovenop met de M1 Pro. Dit is een nog snellere variant van de M1, met meer cores (rekenkernen). Het verschil merk je met name bij zware taken zoals videobewerking, muziekbewerking en 3D-werk. De optionele M1 Max doet hiet nog een schepje bovenop, met nog meer grafische kracht.

Meer lezen over de M1 Pro en M1 Max? Lees dan ons artikel: M1 Pro vs. M1 Max: zo kies je de chip voor je MacBook Pro 2021.

3. Configuraties: meer GB’s

De 13-inch MacBook Pro is vrij beperkt in z’n configuraties: je kunt het werkgeheugen verdubbelen tot 16 GB, en de opslag uitbreiden tot 2 TB (~2000 GB), maar daar is het eigenlijk wel mee gezegd.

Heb je dus meer nodig, dan moet je naar het 14-inch model kijken. Hierbij kun je het werkgeheugen uitbreiden tot 64 GB, en de opslag tot 8 TB. Hier hangen zoals gebruikelijk wel flinke prijskaartjes aan: kijk hiervoor op Apple’s website.

4. Aansluitingen: meer dan usb-c

De 13-inch MacBook Pro heeft twee usb-c-aansluitingen met Thunderbolt 4 en een koptelefoonpoort. Dat is vrij beperkt, maar als je over het algemeen weinig apparaten aansluit is dit meestal geen probleem.

MacBook Pro 2021 poorten

Wil je wel vaak dingen aansluiten? Dan is de 14-inch MacBook Pro een stuk handiger. Dit model heeft namelijk drie usb-c-aansluitingen met Thunderbolt 4, een HDMI-aansluiting, een sd-kaartlezer en een koptelefoonpoort. Daarnaast is MagSafe teruggekeerd, Apple’s magnetische oplaadpoort.

5. Toetsenbord: Touch Bar of niet?

Het was je misschien al opgevallen: waar de 13-inch MacBook Pro een Touch Bar heeft, oftewel een smal touchscreen boven het toetsenbord, ontbreekt dit op het 14-inch model.

MacBook Pro 2021 toetsenbord

Dit komt omdat de Touch Bar niet bepaald geliefd was onder de meeste gebruikers. Het idee is goed: een rij knoppen die zich aanpast aan de app die je op dat moment gebruikt. Echter zorgt vooral het gemis van de traditionele functietoetsen voor helderheid, afspelen, Mission Control en meer voor enige irritatie.

Bij de 14-inch MacBook Pro zijn deze functietoetsen gewoon weer van de partij. Sterker nog: ze zijn zelfs groter dan ooit.

6. Webcam en speakers

Waar het 13-inch model dezelfde 720p-webcam heeft die we al jaren kennen, heeft het 14-inch model een volledig nieuwe variant. Deze heeft nu een resolutie van 1080p, en biedt veel betere prestaties in slecht licht. Handig voor het thuiswerken, dus!

De speakers van de 14-inch MacBook Pro zijn ook uitgebreid ten opzichte van z’n kleinere broer, met maar liefst zes ingebouwde speakers en woofers die voor een indrukwekkend geluid zorgen. Het 13-inch model moet het met twee speakers doen.

7. Prijs: kleiner verschil dan je denkt

De 13-inch MacBook Pro is beschikbaar vanaf € 1449, en het grotere 14-inch model vanaf € 2249. Dat klinkt als een groot verschil, maar er zit een addertje onder het gras.

Het 14-inch model heeft namelijk standaard 16 GB werkgeheugen en 512 GB opslag. Bij het kleinere model is dit standaard slechts de helft. Kijk je naar een configuratie met dezelfde specificaties, dan is het 13-inch model al 1909 euro! Het werkelijke verschil is dus ‘slechts’ 340 euro.

MacBook Pro 13-inch vs. 14-inch: conclusie

Hoewel beide MacBook Pro-modellen waanzinnig goede laptops zijn, biedt het 14-inch model behoorlijk wat voordelen. Voor de extra investering krijg je een veel beter scherm, een snellere processor, meer aansluitingen, een prettiger toetsenbord, een betere webcam en veel betere speakers.

Denk je echter uit de voeten te kunnen met 8 GB werkgeheugen en 256 GB opslag (wat voor de meeste gebruikers genoeg is)? Dan bespaar je met het 13-inch model veel geld. Dit kun je vervolgens gebruiken om bijvoorbeeld een thuiswerkplek in te richten met extern scherm, toetsenbord en muis.