Terug naar Het MacBook Pro 2021 scherm is fantastisch – en dit is waarom
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Het MacBook Pro 2021 scherm is fantastisch – en dit is waarom

Door Ward Edema20 oktober 2021 12:452 min. leestijd1

Het MacBook Pro 2021 scherm heeft een totaal nieuwe techniek: mini-led. Nog nooit was een laptopscherm zó goed, en wij leggen je uit waarom.

MacBook Pro 2021 scherm

Traditionele schermen

Al sinds 2007 worden de schermen van MacBooks verlicht door led-lampen, en deze techniek is sindsdien niet significant veranderd. Het houdt in dat er langs de randen van je scherm, net onder de laag met pixels, led-lampen zitten die je scherm z’n helderheid geven. Deze techniek heeft altijd één groot nadeel gehad: het contrast is vrij beperkt.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Stel: je kijkt naar een film met zwarte balken boven- en onderin je beeld. Hoewel de pixels in die balken zwart zijn, worden ze nog steeds verlicht door de led-lampen. Daardoor lijken ze altijd een beetje grijs/blauw in plaats van echt zwart.

MacBook Pro 2021 scherm: mini-led-display

De MacBook Pro 2021 heeft een totaal nieuw soort scherm wat dit probleem tegengaat. Dit is een zogenaamd Liquid Retina XDR-display. Dit is een typische Apple-marketing naam: de onderliggende techniek heet eigenlijk ‘mini-led’, en je vindt het ook al terug op de iPad Pro 2021.

Met mini-led heb je in plaats van led-verlichting langs de randen van je scherm een heel raster van led-lampjes achter het display, opgedeeld in zones. Deze zones kunnen individueel aan- of uitgezet worden.

MacBook Pro 2021 display

Zijn er zwarte balken in beeld? Dan gaat de verlichting op die plek uit, maar blijft hij aan waar de film zich afspeelt. Hierdoor is zwart écht zwart. Maar ook als je bijvoorbeeld tegelijk schaduwen en highlights in beeld hebt, kan de verlichting bij de schaduwen gedimd worden, terwijl het bij de highlights vol aan blijft staan. Daardoor krijg je een prachtig contrast, met name bij films en series met HDR (High Dynamic Range).

Veel hogere helderheid

Een bijkomend voordeel van mini-led is de verbeterde helderheid van het scherm. Doordat er véél meer led-lampjes zijn, wordt het scherm een stuk helderder. Zo had de vorige MacBook Pro een maximale helderheid van 500 nits, en is dat nu maar liefst het dubbele met 1000 nits: superhelder dus. Hierdoor kun je je MacBook Pro 2021 zelfs in fel zonlicht gebruiken!

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
iPa Dos
Lezer
iPa Dos

Een totaal nieuwe techniek: mini-led… die al sinds midden 2020 in laptops te krijgen is. De MSI Creator bijvoorbeeld. Uiteraard niet zo verfijnd als op deze macbooks maar we zijn dan inmiddels wel een jaar verder.