Terug naar Apple: de Mac heeft een ‘onaanvaardbaar’ malware-probleem
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple: de Mac heeft een ‘onaanvaardbaar’ malware-probleem

Door Koen van Ekeren20 mei 2021 15:302 min. leestijd0

Opvallende woorden van Craig Federighi, topman van Apple. Tijdens een rechtszaak tussen Epic Games en Apple stelt hij dat de Mac te maken heeft met een ‘onaanvaardbaar’ malware-probleem.

Mac malware problemen

Malware-problemen Mac

Epic Games wil dat de rechter Apple dwingt om meerdere appwinkels op iOS toe te staan – vergelijkbaar met hoe het werkt op de Mac. Op de Mac heb je natuurlijk ook een App Store, maar daar is het ook mogelijk om apps te downloaden die niet door Apple zijn goedgekeurd.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Tijdens de rechtszaak zijn allerlei topmannen van Apple aanwezig, zo ook Craig Federighi. Een rechter vroeg de topman waarom de Mac meerdere appwinkels kan hebben, maar de iPhone niet.

Daarop kwam Federighi met de verrassende uitspraak. ‘Tegenwoordig hebben we een niveau van malware op de Mac dat we onaanvaardbaar vinden’. Hij legde verder uit dat als iOS op dezelfde manier zou werken, de iPhone en iPad overspoeld zouden worden met malware.

Android laat zien hoe het niet moet

De Apple-directeur wees ook op de beveiligingsproblemen bij Android, waar de App Store niet is afgeschermd. ‘In de security community is het bekend dat Android een malware-probleem heeft’, stelt hij. ‘iOS is er tot dusver in geslaagd het malware-probleem voor te blijven.’

Het is iets wat Apple op de Mac niet lukt, omdat je daar de vrijheid hebt om apps overal vandaan te halen. Federighi vergelijkt de Mac met een auto. ‘Je kunt rijden waar je maar wilt. Dat is wat je wilde kopen. Er komt een bepaalde verantwoordelijkheid bij kijken. Met iOS wil je iets kopen waarmee ook kinderen zich veilig voelen. Het is een ander product.’

Dat de situatie met malware op de Mac ernstig is, verduidelijkt Federighi met cijfers. Iedere week zou Apple een groot aantal virussen verwijderen die ‘honderdduizenden mensen’ kunnen treffen. Sinds mei vorig jaar zouden er 130 soorten Mac-malware actief zijn. Een daarvan heeft 300.000 Macs geïnfecteerd.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste Apple-nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Bron: 9t05Mac

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar