Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Dit zijn de verborgen kosten bij aanschaf van een iPhone

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
nieuwe iPhone in verpakking

Als je een nieuwe iPhone koopt, denk je meestal aan het prijskaartje van de telefoon zelf. Maar wist je dat er ook allerlei bijkomende kosten op de loer liggen? Naast wat je al betaalt voor het toestel, komen er nog extra uitgaven om de hoek kijken die al met al best wel kunnen oplopen. In dit artikel gaan we in op de extra kosten waar je aan moet denken als je een iPhone aanschaft. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!

1) Een adapter

Koop je een iPhone, dan vind je in de verpakking wel een oplaadkabel (een usb-c-naar-Lightning-kabel), maar geen lichtnetadapter. Voorheen leverde Apple wél een adapter mee, maar omdat ze in 2030 CO2-neutraal willen zijn, moet je hem los aanschaffen. Het achterliggende idee is dat veel mensen toch nog wel ergens een adapter hebben liggen, bijvoorbeeld van een vorige iPhone. Zo niet? Dan zul je meteen al in de buidel moeten tasten. Een goedkope iPhone-oplader raden we je niet aan, een degelijke optie is Apple USB-C-lichtnetadapter (20 watt) bij Mobiel.nl (nu van € 25 voor € 22,95).

2) Een hoesje

Natuurlijk: niemand verplicht je om een hoesje voor je iPhone te kopen. En je iPhone gebruiken zonder hoesje heeft zelfs wat voordelen: het design en de kleur van de iPhone blijven zichtbaar, en je telefoon blijft licht van gewicht. Het gaat goed totdat het niet meer goed gaat en het toestel op de plavuizen klettert. Eerlijk is eerlijk: wij zouden toch echt altijd een hoesje gebruiken. Het beschermt je iPhone en zorgt bovendien voor een betere grip. Eigenlijk onmisbaar!

3) Oortjes

AirPods 3

Vroeger zaten er EarPods in de verpakking, maar vanuit milieu-oogpunt is Apple daarmee gestopt – net zoals met de adapter. Je zult dus zelf oortjes of een koptelefoon aan moeten schaffen: Apple’s AirPods zijn een logische keuze want ze werken perfect samen met je iPhone. De goedkoopste AirPods (de reguliere van de tweede generatie) van dit moment hebben een adviesprijs van € 159 en zijn te koop bij onder meer Coolblue.

4) Andere essentiële accessoires

Zonder een oplader kun je niet, en ook hoesjes en oortjes zijn eigenlijk onmisbaar. Andere accessoires zijn een meer persoonlijke keuze, en hangen af van hoe jij je iPhone gebruikt. Mogelijk merk je ook pas na een paar maanden dat je ze nodig hebt. Een houder voor in de auto of op je fietsstuur bijvoorbeeld, dat is toch wel handig. En ben je het gehannes met oplaadkabels zat, dan wil je misschien draadloos gaan opladen: een draadloze MagSafe-oplader is dan misschien iets voor jou.

5) iCloud+

iCloud+

Apple geeft je standaard gratis 5 GB iCloud-opslagruimte. Dat lijkt heel wat, maar je zult je verbazen over hoe snel die ruimte zich vult met foto’s, video’s, documenten en reservekopietjes van je telefoon. Je kunt er omheen werken, maar dat staat het gebruiksgemak van je iPhone enorm in de weg. Of je koopt een iPhone met extra opslag, maar dat kost natuurlijk ook wat. iCloud+ dus: verkrijgbaar vanaf 1 euro per maand. Je krijgt er dan meteen ook de mogelijkheid bij om je e-mailadres te verbergen en ook dat is redelijk essentieel in deze tijd.

6) AppleCare

Koop je een iPhone, dan heb je sowieso twee jaar recht op garantie voor als het product niet naar behoren werkt. Met AppleCare koop je een jaar extra garantie. Het lijkt zelfs meer op een verzekering, want ook ongelukjes die je zelf veroorzaakt, worden gedekt (wel is er een eigen risico). Bovendien krijg je voorrang als je technische ondersteuning nodig hebt.

Je kunt AppleCare afsluiten tot 60 dagen na aanschaf van de iPhone, dus je hebt wel even bedenktijd. De prijzen verschillen afhankelijk van de iPhone die je hebt: van € 89 voor de iPhone SE tot € 249 voor de iPhone 14 Pro (Max).

7) Apps en app-abonnementen

In de App Store staan miljoenen apps, en een hoop zijn er gratis. Maar je kunt toch bijna niet om (enkele) betaalde apps of diensten heen. De meeste mensen hebben wel een abonnement op een dienst voor muziekstreaming, doorgaans Apple Music of Spotify, dus dat lijkt toch wel een must-have. Apps voor (luister)boeken zoals Storytel en BookBeat worden ook steeds populairder. Verder hangt het af van je persoonlijke voorkeuren, maar de echt goede apps voor productiviteit, fotobewerking en hobby zijn zelden compleet gratis.

8) Dataverbruik en abonnement

Dit kunnen we eigenlijk nauwelijks een verborgen kostenpost noemen: je iPhone verbruikt buitenshuis mobiele data. Het dataverbruik van je iPhone buitenshuis kan behoorlijk oplopen. Om optimaal gebruik te maken van je iPhone-functies zoals internetten, social media en streaming, heb je een mobiele databundel of een geschikt mobiel abonnement nodig. Een nieuwe iPhone is misschien het moment om dit eens goed onder de loep te nemen.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!